پای پرانتزی یا ژنوواروم حالتی است که در آن هنگامی که به حالت عادی سر پا مستقیم ایستاده اید و مچ پاهایتان را به هم چسباندید زانوهایتان هم کنار هم قرار گرفته اند و فاصله کمی از هم دارند. در برخی موارد این فاصله به دلایل مختلفی زیاد می شود و کل اندام های تحتانی راست و چپ به صورت دو پرانتز در کنار هم قرار می گیرد که به این تغییر اندام ها، پای پرانتزی می گویند. برای درمان پای پرانتزی شما می توانید به کلینیک ارتوپدی سعادت آباد مراجعه کنید و سپس اقدامات لازم را انجام دهید.
علت ژنوواروم
پای پرانتزی به دلایل گوناگونی و در سنین مختلفی به وجود می آید. رایج ترین علت ژنوواروم، انحراف قسمت بالایی استخوان درشت نی می باشد. در این حالت تنه استخوان درشت نی به خط محوری بدن نزدیک تر شده و باعث مشکل پای پرانتزی می شود. در ادامه مطلب به برخی از علت های رایج پای پرانتزی می پردازیم که به شرح زیر می باشد.
- کمبود ویتامین D
- شکستکی استخوان
- چرخش پاها به سمت راست
- ضعف یا کوتاهی عضله همسترینگ
- زود راه افتادن کودک
- ضعف عضلات
- بیماری روماتیسم
- نرمی استخوان
- اضافه وزن و چاقی در کودکان
- استفاده بیش از اندازه از پوشک در دوران نوزادی
- بد نشستن و بد ایستادن
- عدم هماهنگی صفحات رشد
- ضربات متعدد وارده به زانو
- آرتروز زانو
- شکستگی انتهای استخوان ران که بد جوش خورده باشند.
همه ی موارد گفته شده در بالا می تواند یکی از علت های ایجاد پای پرانتزی باشد. درمان پای پرانتزی بسیار مهم است. در صورت مشاهده پای پرانتزی در خود یا هر یک عزیزانتان به یک متخصص در این زمینه مراجعه کنید و درمان پای پرانتزی را آغاز کنید چرا که بر زیبایی اندام های شما بسیار تاثیر گذار می باشد. شما کاربران عزیز می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در زمینه درمان پای پرانتزی و در صورت نیاز جراحی ژنوواروم می توانید به سایت clinicortopedi.com مراجعه کنید.
علائم ژنوواروم
در حالت عادی ایستادن که قوزک پاها به هم چسبیده اند به طور کلی نباید فاصله ی زیادی بین زانوها باشد. در صورتی که فرد دچار پای پرانتزی شده باشد پاها شکل قوس به خود می گیرند و در این حالت هنگامی که فرد می ایستد یا راه می رود، کاملا خود را نشان می دهد و باعث نارضایتی فرد یا والدین وی می شود و باعث می شود که در هنگام راه رفتن یا دویدن فرد دچار مشکل شود. این حالت به طور کلی بعد از ۳ تا ۵ سالگی و خم شدن و شکاف بین زانوها به طور کامل بهبود نمی یابد و ممکن است این مشکل بعد از بلوغ با درد همراه شود و باعث فشار زیاد بر روی مفاصل زانو و لگن پیش رونده زانو شود و حتی در افراد بزرگسال این مشکل می تواند به صورت آرتروز خود را نشان دهد.
بنابراین درمان پای پرانتزی از اهمیت بالایی برخوردار می باشد و افرادی که دارای این مشکل می باشند باید سریعا نسبت به درمان پای پرانتزی خود اقدام نمایند و در صورت نیاز به جراحی ژنوواروم افدامات لازم را انجام دهند.
درمان پای پرانتزی
بسیاری از افرادی که اقدام به درمان پای پرانتزی نمی کنند، تصور می کنند که باید در ابتدا مورد عمل جراحی ژنووارومقرار بگیرند. به همین منظور درمان خود را به تاخیر می اندازند. در صورتی که اگر با روش های درمان پای پرانتزی آشنایی داشتند، سریعا اقدام به درمان می کردند و نسبت به آن درمان این مشکل بی اهمیت نبودند.
به طور کلی می توانیم بگوییم که روش های درمان پای پرانتزی برای بزرگسالان و کودکان متفاوت می باشد. در ادامه مطلب روش های درمان کودکان و بزرکسالان را با هم مور بررسی قرار خواهیم داد.
روش درمان پای پرانتزی کودکان
هنگامی که کودک شما دچار مشکل پای پرانتزی می باشد. در ابتدا شما باید به پزشک ارتوپدی مراجعه کنید و با توجه به تشخیص پزشک بر اساس آزمایشات و تصویر برداری، آزمایش خون، سنجش ویتامین، سنجش اشعه ایکس، معاینات فیزیکی و بالینی دلیل به وجود آمدن مشکل پای پرانتزی را مشخص کند و سپس بر اساس آن، یکی از روش های درمان را به شما پیشنهاد نماید.
- طبق توسعه پزشک ارتوپدی، محکم بستن پاها برای ممانعت از حرکت آن ها، این روش هیچ عوارضی ندارد و یکی از از روش های درمان پای پرانتزی می باشد.
- مصرف مکمل ها و ویتامین ها که باعث تقویت و مقاوم شدن استخوان ها شده و در نتیجه باعث می شود استخوان ها به شکل طبیعی خود بازگردند.
- زیر نظر پزشک نرمش ها و تمریناتی به کودک داده می شود که باعث تقویت عضلات اطران ران و بالای زانو می شود.
- استفاده از کفی و بریس های طبی برای قرار دادن در کفش کودکان: این کفی ها باعث می شوند که پاهای کودک در هنگام حرکت مهار نشوند و به حالت طبیعی بازگردند.
- شرکت در جلسات فیزیوتراپی: در این جلسات الگوی صحیح راه رفتن را به کودک یاد می دهند و فرم پاها و زانوهای آن ها را با مقاوم ساختن پاها و عضلات اطراف زانو تغییر می دهند.
روش های درمان پای پرانتزی در بزرگسالان
-
استفاده از کفش طبی و بریس
به توصیه پزشک استفاده از بریس می تواند در ابتدایی بروز این مشکل بسیار تاثیرگذار باشد. به طور کلی استفاده از کفش های طبی و بریس و گچ گرفتن پاها روشی می باشد که اغلب توسط پزشکان توصیه می شود و بسیار موفقیت آمیز بوده است. بنابراین از این روش می توان برای کودکان نوجوانان و بزرگسالان استفاده کرد.
-
فیزیوتراپی
فیزیوتراپی و ورزش از آن جایی که دارای تمرینات و حرکات مناسب برای تقویت عضلات پا می باشند، می تواند نتیجه بسیار خوبی به همراه داشته باشد. فیزیوتراپی برای افرادی مناسب است که دارای وضعیت شدیدی از پای پرانتزی نیستند و به وسیله این حرکات و ورزش ها می توانند میزان این مشکل را کاهش دهند و درمان شوند.
-
ماساژ درمانی
ماساژ درمانی در دسته درمان پای پرانتزی بدون جراحی قرار دارد و تاثیر زیادی در درمان مشکل پای پرانتزی دارد. توجه داشته باشید که این کار باید توسط متخصص این کار انجام شود و کار هر کسی نیست.
-
حرکات اصلاحی
همان طور که در مطالب بالا بیان کردیم برخی حرکات ورزشی وجود دارند که تاثیر زیادی بر درمان مشکل پای پرانتزی دارند. از جمله حرکات اصلاحی می توان به حرکت بالا آوردن پاها، ورزش یوکا، حرکت کششی پا، حرکت پیلاتس، حرکت دورسی فلکشن اشاره کرد.
-
جراحی ژنوواروم
هنگامی که درمان پای پرانتزی به روش هایی که گفتیم صورت نگیرد. تنها روشی که باقی می ماند، جراحی ژنوواروم است که به تجویز پزشک باید انجام شود. این روش بیشتر برای پای پرانتزی ای صورت می گیرد که درمان آن نادیده گرفته شده است و باعث بدتر شدن این بیماری شده است.
برای این که دانست دقیقا از چه روش جراحی و به چه صورتی انجام می شود، موضوعی است که فقط در معاینات حضوری می شود فهمید.
بهترین سن برای درمان پای پرانتزی
بهترین سن برای درمان بیماری پای پرانتزی متناسب با شرایط و نیازهای هر فردی می تواند متفاوت باشد. اما به طور کلی می توانیم بگوییم که بهترین سن برای هر فرد می تواند زمانی باشد که شدیدترین عوارض در وی ظاهر شود. در صورتی که فرد دچار درد شدید، کاهش کیفیت زندگی، محدودیت حرکتی به دلیل پای پرانتزی شود، امکان دارد به جراحی نیاز پیدا کند. در برخی موارد عمل جراحی ژنوواروم ممکن است در سن میان سالی و پیری مطلوب باشد.
بنابراین بر اساس نظر بیشتر متخصصان ارتوپدی مناسب ترین سن برای جراحی ژنوواروم پیش از تغییرات غضروف مفصلی یا قبل از آسیب دیدن رباط های زانو می باشد. به طور کلی در سنین ۲۰ تا ۲۵ سال که هنوز بیماری پای پرانتزی دردناک نشده است، بهتر است این جراحی انجام شود. چرا که هنگامی که درد آغاز می شود، ابتلا به آرتروز نیز آغاز می شود.
چه کسانی نیاز به جراحی ژنوواروم دارند؟
بنابراین طبق نظرات متخصصان ارتوپی کسانی که به جراحی نیاز دارند به شرح زیر می باشد.
- کسانی که زانوی پرانتزی به صورت یک طرفه دارند.
- افراد دارای ژنوواروم، همراه با آرتروز زودرس (افراد میان سال سن ۴۰ تا ۶۰ سال)
- افراد دارای ژنوواروم شدید که درد زانو دارند و زانوی آن ها خالی می شود.
- پارگی منیسک داخلی و رباط های صلیبی
- لرزش ران و زانو در حین راه رفتن که باید توسط متخصص ارتوپدی تشخیص داده شود.
عوارض عمل جراحی ژنوواروم
افرادی که قبل از عمل جراحی دچار ضعف عضلانی هستند. بعد از عمل ضعف عضلانی آن ها به علت بی حرکت ماندن زانو تا زمان بهبودی، افزایش می یابد و فرد دچار مشکل می شود. همچنین افرادی که دارای انحراف زانوی پرانتزی یک طرفه هستند. (افرادی که فقط یک پای آن ها دچار مشکل است) با عمل جراحی این افراد به دلیل یکسان نبودن پاها در راه رفتن اختلال ایجاد می شود.
مراقبت های بعد از عمل جراحی ژنوواروم
عمل جراحی پای پرانتزی نیز مانند سایر عمل ها نیاز به مراقبت هایی دارد که به شرح زیر می باشد:
- به صورت طولانی مدت استراحت نکنید و پاهایتان را حرکت دهید.
- هر وقت حس کردید که پاهایتان بی حس شده، مچ پاهایتان را حرکت دهید و عضلات رانتان را منقبض کنید.
- در روزهای اول بعد از عمل حتما داروهای ضد درد و ضد انعقاد خون مصرف کنید. در صورتی که همچنان درد داشتید داروهای مسکن مانند استامینوفین مصرف کنید.
- در صورتی که می خواهید در کمتری داشته باشید، سعی کنید زانوهایتان را در وضعیت مستقیم قرار دهید. (برای کاهش کبودی و خون مردگی در ساق پا می توانید از کیسه یخ در محل جراحی قرار دهید).
نکته: توجه داشته باشید که پاهایتان را مقداری بالاتر از سطح قلبتان قرار دهید.
- شما می توانید بعد از ۳ روز به حمام بروید، اما توجه داشته باشید که نباید روی زخمتان خیس شود.
- سعی کنید ۱ تا ۲ ماه رانندگی نکنید و کارهای سنگین انجام ندهید.
همچنین شما می توانید در مورد نوع فعالیت هایتان مانند چگونگی خم کردن زانوها و … با پزشک خود مشورت کنید.
موارد گفته شده مراقبت های قبل از عمل پای پرانتزی است. شما کاربران عزیز وی توانید برای کسب اطلاعات بیشتر به کلینیک ارتوپدی سعادت آباد مراجعه کنید و اطلاعات مد نظر خود را به دست بیاورید.