پی آر پی زانو؛ روشی کم‌خطر برای درمان زانودرد

تزریق پی آر پی زانو چیست

تزریق پی آر پی (PRP) یک روش غیرجراحی نوین برای درمان مشکلات زانو است. پی آر پی نوعی پلاسمای غنی از پلاکت است که از خون بیمار گرفته می‌شود. از آنجایی که غلظت فاکتورهای رشد در پی آر پی بالا است، زمانی که این مایع به زانو تزریق می‌شود، مواد ضروری برای بازسازی بافت آسیب‌دیده به زانو منتقل خواهد شد. در نتیجه، سلول‌های جدید و سالم تولید می‌شوند و درد و سایر علائم مرتبط با مشکلات زانو از بین خواهد رفت. تزریق پی آر پی زانو یک درمان ساده سه‌مرحله‌ای است که شامل گرفتن خون از بیمار، تهیه محلول غنی از پلاکت خون گرفته‌شده و تزریق این محلول در زانو می‌شود. چهار هفته پس از تزریق پی آر پی زانو، فرآیند اثربخشی آغاز شده و نشانه‌های بهبودی علائم آن حدود شش الی نه ماه باقی می‌ماند. تزریق PRP زانو با ترکیب درمان‌های دیگر مانند فیزیوتراپی منجر به حصول نتایج بهتر و افزایش ماندگاری اثرات درمان خواهد شد.

پلاسمای غنی از پلاکت (PRP) چیست؟

ایا پی ار پی برای زانو خوب است

پی آر پی به زبان ساده نوعی پلاسمای خونی است که غلظت پلاکت‌ها در آن بیشتر از حد عادی است. پی آر پی از دو بخش اصلی پلاسما و پلاکت تشکیل می‌شود. پلاسما بخش مایع خون است اما پلاکت‌ یک سلول‌ خونی است که نقش مهمی را در لخته شدن خون و بهبود آسیب‌دیدگی‌های سراسر بدن ایفا می‌کند. پلاکت‌ها علاوه بر قابلیت لخته کردن خون، حاوی فاکتورهای رشدی نیز هستند که فرآیند بازتولید سلول‌ها، ترمیم و بازسازی بافت‌های آسیب‌دیده را تسریع می‌بخشند. فاکتورهای رشد انتقال‌دهنده بتا، اندوتلیال عروقی و اپیدرمی از ترکیبات موثر موجود در پی آر پی هستند.

متخصصان معتقدند اگر محلول PRP که حاوی فاکتورهای رشد گرفته‌شده از خون خود بیمار است، در موضع آسیب‌دیده تزریق شود، این محلول به بافت‌های آن ناحیه کمک می‌کند تا خود را با تشکیل سلول‌های جدید ترمیم کنند.

تزریق پی آر پی موجب تسریع روند طبیعی التیام‌بخشی بدن شده و ترکیبات لازم جهت بهبود بخش‌هایی از بدن را فراهم می‌کند. مفاصل، تاندون‌ها و رباط‌ها دارای جریان خون محدودی هستند و به همین دلیل در اکثر موارد به سختی به خودی‌خود بهبود می‌یابند. زمانی که پی آر پی تهیه‌شده از خون خود بیمار به طور مستقیم در زانوی خشک و یا دردناک تزریق شود، فرآیند رشد و بازسازی یا ترمیم سلول‌های جدید و سالم تحریک خواهد شد.

محلول‌های پی آر پی از نظر غلظت پلاکت در پلاسما به سه دسته تقسیم می‌شوند:

  • پلاسمای غنی از پلاکت خالص (P-PRP): غلظت پلاکت در پلاسما، هشت برابر حالت عادی است.
  • پی آر پی غنی از لکوسیت (L-PRP): این نوع پی آر پی برای درمان آسیب‌دیدگی‌های ناشی از سوانح کاربرد دارد.
  • پی آر پی معمولی (PRP): غلظت پلاکت در پی آر پی معمولی، پنج تا هفت برابر حالت عادی است. این نوع پی آر پی در طب ورزشی و درمان‌های پوست، مو و زیبایی کاربرد دارد.

تزریق پی آر پی زانو برای درمان کدام مشکلات زانو مناسب است؟

ایا پی ار پی زانو درد دارد

شواهد علمی، اثربخشی پی آر پی در تسریع فرآیند التیام را نشان می‌دهند، امروزه این تزریق بی‌خطر برای درمان بسیاری از بیماری‌ها و آسیب‌دیدگی‌ها از جمله مشکلات مفصل زانو مورد استفاده قرار می‌گیرد:

تزریق پی آر پی زانو برای کدام بیماران مناسب است؟

پی آر پی زانو چند جلسه است

از آنجایی که تزریق PRP با خطر بروز حساسیت همراه نیست و عوارض جانبی آن بسیار جزئی است، پزشکان غالبا تزریق PRP زانو را به بیمارانی توصیه می‌کنند که از روش‌های درمانی متعارف مانند فیزیوتراپی، مصرف داروهای ضدالتهابی یا تزریق استروئید نتیجه نگرفته‌اند یا به داروهای معمول، حساسیت دارند. تزریق پی آر پی همچنین برای به تأخیر انداختن یا از بین بردن ضرورت مداخله‌های جراحی مانند تعویض مفصل زانو پیشنهاد می‌شود.

البته کاندیدای ایده‌آل تزریق پی آر پی زانو باید دارای شرایط زیر نیز باشد:

  • دچار ساییدگی زانوی خفیف تا متوسط: ساییدگی و آرتروز شدید زانو را نمی‌توان با تزریق پی آر پی درمان کرد.
  • برخورداری از سلامت عمومی مناسب: ابتلا به برخی بیماری‌های عفونی مانند هپاتیت C باعث می‌شود که نتیجه رضایت‌بخشی از تزریق پی آر پی زانو به دست نیاید.

علاوه بر این، میزان اثربخشی تزریق PRP در بیماران جوان‌تر بالاتر است؛ البته بیماران مسن‌تر نیز می‌توانند تزریق پی آر پی زانو انجام دهند.

تزریق پی آر پی زانو برای کدام بیماران مناسب نیست؟

تزریق پی آر پی مانند هر درمان دیگری دارای برخی موارد منع است. تزریق پی آر پی زانو به بیماران زیر توصیه نمی‌شود:

  • ابتلا به بیماری‌: تزریق پی آر پی به افراد مبتلا به بیماری‌هایی مانند عفونت فعال، سرطان متاستازدهنده یا بیماری‌های پوستی خاص که ممکن است در اثر تزریق پی آر پی شدیدتر یا منتشر شوند، توصیه نمی‌شود.
  • اختلالات خونی: تزریق پی آر پی برای بیماران دچار اختلال‌های خونی و کم‌خونی مناسب نیست.
  • در حال مصرف داروهای ضدانعقادی: آن دسته از بیمارانی که داروهای ضدانعقادی مانند آسپرین یا وارفارین مصرف می‌کنند، نباید تزریق پی آر پی انجام دهند.
  • بارداری: با توجه به این که بدن مادر در دوران بارداری حساس‌تر می‌شود، تزریق پی آر پی در این دوران توصیه نمی‌شود.
  • مبتلا به آرتروز یا ساییدگی شدید مفصل: بیمارانی که در مرحله پایانی آرتروز به سر می‌برند و یا دارای ساییدگی شدید مفصل هستند، نتیجه رضایت‌بخشی از تزریق پی آر پی زانو نمی‌گیرند.
  • دارای حساسیت به محصولات گاوی: از آنجایی که برخی پزشکان، فرآورده‌های گاوی را برای افزایش اثربخشی درمان به محلول پی آر پی اضافه می‌کنند، این حساسیت باید به پزشک اطلاع داده شود.
  • دچار نقص عملکرد پلاکت: متقاضیان ایده‌آل پی آر پی باید پلاکت‌هایی با عملکرد عادی داشته باشند. موارد زیر نمونه‌هایی از اختلالات پلاکتی است:
    • ترومبوسیتوپنی: پایین بودن تعداد پلاکت‌های خون به دلیل مصرف دارو یا ابتلا به بیماری‌های سیستمی
    • ترومبوسیتوپنی ایمنی: در این اختلال به دلیل نقص در عملکرد سیستم ایمنی، خون فرد لخته نمی‌شود.
    • اختلال عملکرد پلاکتی اکتسابی: خونریزی فرد در این اختلال بند نمی‌آید، زیرا پلاکت‌ها توانایی لخته کردن خون را ندارند.
    • بیماری فون ویلبراند: بیماری ارثی که موجب کبودی، خونریزی مخاطی و خونریزی غیرعادی پس از جراحی می‌شود.

آمادگی پیش از تزریق پی آر پی زانو

برای آن‌که مشکلی در زمان تزریق PRP زانو و پس از آن بروز پیدا نکند، توصیه‌های زیر را پیش از درمان رعایت کنید:

  • تغییر روش مصرف یا قطع مصرف برخی داروها: مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب و رقیق‌کننده خون مانند ایبوپروفن، آسپرین، ناپروکسن، الیو، مورتین و ادویل، را از حداقل ده روز قبل از پی آر پی زانو قطع کنید. اگر برای درمان بیماری قلبی خود آسپرین مصرف می‌کنید، حتما برای قطع موقتی مصرف آن با پزشک معالج مشورت کنید.
  • تزریق کورتیکواستروئید: تزریق کورتیکواستروئید در زانوی تحت‌درمان از حداقل دو ماه قبل از تزریق پی آر پی ممنوع است. همچنین مصرف کورتیکواستروئیدهای سیستمی باید از یک ماه پیش از درمان متوقف شود.
  • قطع مصرف مکمل‌ها: مصرف‌ مکمل‌های غذایی ویتامین E، روغن بذر کتان، روغن ماهی، ویتامین A، کورکومین، زردچوبه، آلوئه‌ورا و آستاگزانتین باید از یک هفته پیش از تزریق پی آر پی متوقف شود.
  • ترک سیگار و الکل: کشیدن سیگار و نوشیدن مشروبات الکلی از یک هفته قبل از تزریق PRP زانو مجاز نیست.
  • نوشیدن آب: روز پیش از تزریق پی آر پی و سه ساعت قبل از درمان حداقل ۸ لیوان آب بنوشید. کم‌آبی بدن موجب بروز مشگل در فرآیند گرفتن خون می‌شود و اثر نامطلوبی بر نتیجه درمان خواهد داشت.
  • اطلاع دادن حساسیت: هر گونه حساسیت و آلرژی از جمله حساسیت به لاتکس را به پزشک اطلاع دهید.

تزریق پی آر پی زانو چگونه انجام می‌شود؟

استراحت بعد از پی آر پی زانو

تزریق پی آر پی درمانی از  سه‌ مرحله‌ تشکیل می‌شود که شامل گرفتن خون از بیمار، آماده‌سازی پی آر پی و تزریق پی آر پی به موضع موردنظر است.

گرفتن خون از بیمار

پزشک مقداری خون از ورید بازویی می‌گیرد. میزان خون به محل تزریق پی آر پی بستگی دارد. برای مثال، چهار تا هشت میلی‌لیتر محلول پی آر پی برای درمان آرتروز زانو لازم است، زیرا PRP تقریبا ۱۰% حجم خون را تشکیل می‌دهد. برای درمان آرتروز زانو حدود ۴۰ الی ۸۰ میلی‌لیتر خون از بیمار گرفته می‌شود.

آماده‌سازی محلول پی آر پی

روش‌های مختلفی برای تهیه پلاسمای غنی از پلاکت وجود دارد. استفاده از سانتریفیوژ و رسوب‌دهی تمایزی به عنوان قدیمی‌ترین روش تهیه پلاسما شناخته می‌شود. محلول پی آر پی با استفاده از سانتریفیوژ به دو روش PRP و بافی کوت تهیه می‌شود.

  1. خون از ورید بازویی بیمار گرفته می‌شود و در لوله‌های اسید سیترات دکستروز ریخته می‌شود تا منعقد نشود.
  2. خون نباید پیش از جداسازی پلاکت یا حین فرآیند جداسازی، سرد شود.
  3. خون با استفاده از چرخش «نرم» در سانتریفیوژ چرخانده می‌شود.
  4. پلاسمای شناور روی سطحی که حاوی پلاکت است، داخل لوله استریل و بدون عامل ضدانعقادی ریخته می‌شود.
  5. لوله با سرعت بالا و با استفاده از «چرخش سخت» چرخانده می‌شود تا محلولی با غلیظی از پلاکت بدست بیاید.
  6. یک‌سوم پایینی لوله PRP و دوسوم بالایی آن حاوی پلاسمای با غلظت پایین پلاکت (PPP) است.
  1. خون کامل قبل از سانتریفیوژ در دمای ۲۰ تا ۲۴ درجه سانتی‌گراد نگهداری می‌شود.
  2. خون با سرعت بالا چرخانده می‌شود.
  3. سه لایه به دلیل اختلاف چگالی تشکیل می‌شود: لایه زیرین حاوی گلبول‌های قرمز، لایه میانی حاوی پلاکت‌ها و گلبول‌های سفید و لایه رویی PPP است.
  4. پلاسمای روی لوله برداشته می‌شود.
  5. لایه بافی کوت میانی به لوله استریل دیگری منتقل می‌شود.
  6. محلول با سرعت پایین چرخانده می‌شود تا گلبول‌های سفید جدا شوند و یا از فیلتر لوکوسیت استفاده می‌شود.

امروزه پی آر پی بدون سانتریفیوژ و با تکیه بر رسوب‌دهی نمونه خون در جاذبه عادی در حضور یک عامل ضدانعقادی و شتاب‌دهنده رسوب‌دهی تهیه می‌شود. خون در این روش حدود یک ساعت در سرنگ حاوی این عوامل می‌ماند. سپس لایه فوقانی روی فیلترهای خاصی ریخته می‌شود تا فرآیند جداسازی پلاکت از خون تسهیل شود. به عنوان مثال، از اسفنج پلی‌یورتان با روکش کوپلیمر کاتیونی استفاده می‌شود.

تزریق محلول پی آر پی

  1. زانوی فرد کاملا ضدعفونی و به‌طور موضعی نیز بی‌حس می‌شود.
  2. تزریق PRP زانو غالبا تحت هدایت سونوگرافی یا فلوئوروسکوپی انجام می‌شود تا محلول دقیقا در نقطه موردنظر، برای مثال در تاندون ملتهب، تزریق شود.
  3. بیمار پس از مدت کوتاهی استراحت، مرخص می‌شود.

مراقبت‌های پس از تزریق پی آر پی زانو

پزشکان توصیه می‌کنند که پس از درمان باید تا پایان روز استراحت کنید. در دو روز آینده، زانوی خود را حرکت دهید، اما به آن فشار وار نکنید. به این ترتیب بافت‌های اطراف زانو فرصت پیدا می‌کنند تا مواد تزریق‌شده را جذب کنند. زمان‌بندی دوران نقاهت پس از تزریق PRP زانو به شرح زیر است:

احتمالا درد خفیف تا متوسطی را در محل تزریق حس خواهید کرد. این درد طبیعی است و نشان می‌دهد که بدن در حال جذب پی آر پی و التیام قرار دارد. نوشیدن آب فراوان بهترین کار برای تسهیل فرآیند التیام‌بخشی است.

بدون تجویز پزشک هیچ دارویی را پس از تزریق پی آر پی مصرف نکنید، زیرا ممکن است داروها فرآیند التیام‌ را مختل کنند و یا عوارض نامطلوب دیگری به همراه داشته باشند. بنابراین داروهای زیر را پس از تزریق پی آر پی زانو مصرف نکنید تا بهترین نتیج ممکن را از درمان بگیرید:

  • مصرف داروهای ضدالتهابی را به مدت حداقل ۴ هفته قطع کنید.
  • تا ۲۱ روز پس از تزریق پی آر پی از دارو، مکمل یا ویتامین رقیق‌کننده خون استفاده نکنید.
  • مصرف استروئیدهای سیستمی را تا ۶ هفته پس از عمل متوقف کنید.

همچنین در سه روز اول پس از تزریق PRP زانو باید توصیه‌های زیر را رعایت کنید:

  • عدم استفاده از کیسه یخ یا آب گرم: کیسه یخ یا آب گرم را تا ۷۲ ساعت پس از درمان، روی زانوی خود قرار ندهید.
  • استحمام: در این مدت به سونا نروید یا در وان آب داغ دراز نکشید. پس از ۲۴ ساعت می‌توانید دوش بگیرید.
  • ترک سیگار و الکل: نوشیدن مشروبات الکلی و کشیدن سیگار تا دو روز پس از تزریق پی آر پی ممنوع است.
  • شروع فعالیت‌های سبک: کارهای سبکی که باعث زانودرد نمی‌شوند یا درد خفیفی را ایجاد می‌کنند، پس از گذشت ۲۴ ساعت می‌توانید انجام دهید.
  • مصرف مسکن: اگر درد خارج از حد تحمل بود، قرص تایلانول قوی با حداکثر ۳۵۰۰ میلی‌گرم در روز، مصرف کنید. چنانچه درد پس از ۷۲ ساعت شدیدتر شد، تب کردید یا محل تزریق بسیار سرخ شد، با پزشک معالج تماس بگیرید.
  • ماساژ ندادن: زانوی تزریق‌شده را به مدت ۲۴ ساعت فشار یا ماساژ ندهید.

در این زمان می‌توانید به تدریج کارهای روزمره سخت‌تری را انجام دهید و ورزش کنید. ورزش مناسب نقش بسیار مهمی را در ماندگاری نتایج بلندمدت تزریق پی آر پی ایفا می‌کند. متخصص برنامه ورزش‌درمانی مناسب را پیش از درمان در اختیارتان قرار می‌دهد.

  • استفاده از کیسه یخ: برای تسکین درد زانو می‌توانید سه یا چهار بار در روز و هر بار به مدت ۱۵ الی ۲۰ دقیقه، روی زانوی خود یخ بگذارید.
  • مصرف داروهای ضدالتهابی: مصرف داروهای ضدالتهابی مانند ایبوپروفن و ناپروکسن برای مدیریت درد باقی‌مانده پس از گذشت سه روز، مانعی ندارد. داروها را طبق دستور پزشک مصرف کنید.
  • ترک سیگار و الکل: همچنان سیگار نکشید و مشروبات الکلی ننوشید. از زیاده‌روی در مصرف کافئین پرهیز کنید.

در این زمان به بیماران توصیه می‌شود تا فیزیوتراپی را برای بهبود نتایج بلندمدت شروع کنند. حتماا در زمان‌های تعیین‌شده به پزشک مراجعه کنید تا طرح درمان شما را در صورت لزوم تغییر دهد.

عوارض جانبی و خطرهای احتمالی ناشی از تزریق پی آر پی زانو

محلول پی آر پی اتولوگ است، به این معنا که از خون خود بیمار تهیه می‌شود. بنابراین خطر بروز حساسیت‌های شایع پس از تزریق کورتیزون یا هیالورونیک اسید در این درمان به حداقل می‌رسد. با این‌ حال، تزریق پی آر پی با خطرات احتمالی زیر همراه است:

  • عفونت
  • آسیب عصبی
  • احساس درد در محل تزریق
  • آسیب به بافت‌ها
  • ورم زانو
  • کبودی محل تزریق

برای به حداقل رساندن خطر بروز عوارض حتما به متخصص مجرب مراجعه کنید و درباره مزایا و عوارض احتمالی درمان با ایشان مشورت کنید. از پزشک معالج بخواهید راهنمایی‌های لازم را درباره آمادگی پیش از درمان و مراقبت پس از عمل در اختیارتان قرار دهد تا بهترین نتیجه را از تزریق پی آر پی زانو بگیرید. جهت کسب اطلاعات بیشتر و دریافت نوبت مشاوره این‌جا کلیک کنید.

آیا تزریق پی آر پی زانو واقعا درمان مؤثری است؟

پی ار پی زانو چگونه است

شواهد موجود درباره تزریق PRP زانو هنوز ایمنی و اثربخشی این درمان را تایید نکرده‌اند و نتایج مطالعات با یکدیگر تناقض دارند. اما یافته‌های بالینی و تجارب پزشکان در زمینه درمان بیماران، گواه مؤثر بودن تزریق پی آر پی هستند.

بر اساس یک مقالۀ مروری، بسیاری از مطالعات، اثربخشی تزریق پی آر پی را برای درمان آرتروز زانو تأیید می‌کنند، اما در سایر مطالعات هیچ اثری مبنی بر تأثیرگذاری این درمان وجود ندارد.

پژوهشگران ۱۴ مطالعه پزشکی کنترل‌شده تصادفی را با مجموع ۱۴۲۳ شرکت‌کننده مورد بررسی قرار دادند و نتایج تحقیق را در یک مقالۀ مروری در سال ۲۰۱۷ منتشر کردند. نتایج این تحقیق، بیانگر مفید بودن تزریق PRP زانو برای مدیریت درد ناشی از آرتروز زانو بود. پژوهشگران در پیگیری‌های سه، شش و دوازده ماهه به نتایج زیر دست پیدا یافتند:

  • میزان درد کمتر: تزریق پی آر پی در مقایسه با تزریق دارونما، میزان درد را در هر یک از نوبت‌های پیگیری تا حد چشمگیری کاهش داد.
  • بهبود عملکرد فیزیکی: عملکرد فیزیکی بیماران دریافت‌کننده پی آر پی در مقایسه با گروه کنترل تا زیادی بهتر بود.
  • کاهش عوارض جانبی: برخی بیماران دچار عوارض جانبی شدند، اما نرخ بروز عوارض جدی از گروه‌های دریافت‌کننده تزریق‌های دیگر نبود.

اگرچه نتایج نویدبخش به نظر می‌رسند، اما در ۱۰ مطالعه از ۱۴ مطالعه احتمال سوگیری وجود داشت. بنابراین باید پژوهش‌های بیشتری انجام شود تا مؤثر بودن تزریق پی آر پی برای درمان زانو مورد تایید قرار گیرد. در هرحال، با توجه به شواهد موجود می‌توان نتیجه گرفت که تزریق پی آر پی درمان موثری برای آرتروز خفیف تا متوسط زانو محسوب می‌شود.

مزایای تزریق پی آر پی زانو

بعد از پی ار پی زانو چه باید کرد

تزریق PRP برای بیمارانی که دارای مشکلات زانو هستند، مزایای متعددی دارد که از مهم‌ترین آنها می‌توانیم به موارد زیر اشاره کنیم:

  • یک جایگزین غیرجراحی مطمئن و کم‌خطر: تزریق پی آر پی یک درمان غیرجراحی مفید و ایمن است که اثرات مثبت آن در ترکیب با سایر درمان‌های غیرجراحی مانند فیزیوتراپی و استفاده از زانوبند طبی و کاهش وزن، تقویت می‌شود. چنانچه آرتروز زانو شدید باشد، تزریق PRP زانو علائم را کاهش می‌دهد و جراحی تعویض مفصل زانو را به تاخیر می‌اندازد. علاوه بر این، عوارض جانبی پی آر پی زانو در مقایسه با سایر درمان‌ها کمتر است. تزریق پی آر پی دوره نقاهت طولانی ندارد، غضروف سالم را ضعیف نمی‌کند و برخلاف داروهای ضدالتهابی باعث بروز بیماری‌های گوارشی نمی‌شود. از این‌ گذشته، به دلیل اتولوگ بودن محلول پی آر پی، احتمال بروز حساسیت در این درمان بسیار کم است.
  • کاهش دوران بهبود: تزریق پی آر پی فرآیند ترمیم و بازسازی بافت را تسریع می‌بخشد. بنابراین، بیماران پس از تزریق PRP زانو سریع‌تر می‌توانند به زندگی عادی خود بازگردند.
  • باقی نگذاشتن جای زخم: از آنجایی که تزریق پی آر پی با یک سوزن ظریف انجام می‌شود و برشی ایجاد نمی‌کند، برخلاف عمل‌های جراحی جای زخم باقی نمی‌گذارد.
  • درمانی با کاربردهای گوناگون: تزریق PRP یک درمان چندوجهی و با کاربردهای مختلف است. این تزریق برای درمان آسیب‌های ورزشی، تاندونیت مزمن، آرتروز و غیره انجام می‌شود.
  • کاهش التهاب: التهاب، واکنش طبیعی بدن به آسیب‌دیدگی است که باعث درد و خشکی مفصل نیز می‌شود. پی آر پی با کاهش التهاب به رفع برخی علائم همراه با زانودرد کمک می‌کند.
  • تقویت عضلات ضعیف زانو: پی آر پی با تقویت عضله‌های زانو، این مفصل را پایدار کرده و از آسیب‌دیدگی مجدد آن جلوگیری می‌کند.
  • عدم نیاز به جراحی: تزریق پی آر پی زانو گاهی عملکرد زانو و درد را تا حدی بهبود می‌بخشد که ضرورت انجام جراحی از بین می‌رود.

معایب تزریق پی آر پی زانو

یکی از نقاط‍ ضعف اصلی تزریق پی آر پی زانو این است که به دلیل کمبود شواهد، هنوز پرسش‌های بدون‌ پاسخ بسیاری درباره این درمان وجود دارد. به عنوان مثال، چه مقدار محلول پی آر پی و با چه غلظتی باید تزریق شود؟ کدام پروتکل‌های توان‌بخشی باید پس از تزریق رعایت شوند؟ تزریق هر چند وقت یک‌بار باید تکرار شود؟

همچنین پیش از شروع این درمان باید به نکات زیر توجه داشته باشید:

  • ماهیت تکمیلی درمان: تزریق PRP مشکل زانوی شما را به صورت ریشه‌ای حل نمی‌کند و نوعی درمان مکمل محسوب می‌شود. بنابراین، درمان‌های دیگر باید در کنار تزریق پی آر پی انجام شوند تا علائم زانو درد در بلندمدت تسکین پیدا کند.
  • هزینه تزریق پی آر پی و پوشش بیمه‌ای: اگرچه هزینه تزریق پی آر پی به عوامل متعددی مانند موقعیت مکانی کلینیک و تخصص پزشک بستگی دارد، اما با توجه به اینکه تزریق چند مرتبه انجام می‌شود، پی آر پی درمان کم‌هزینه‌ای محسوب نمی‌شود. علاوه بر این، از آنجایی که پی آر پی درمان اصلی زانودرد به حساب نمی‌آید، اکثر شرکت‌های بیمه نیز هزینه این درمان را پرداخت نمی‌کنند.
  • لزوم چندین بار مراجعه به کلینیک: تزریق پی آر پی باید چندین مرتبه تکرار شود تا نتایج مثبت آن آشکار شود.
  • متغیر بودن نتایج درمان: تزریق پی آر پی زانو دارای پروتکل استانداردی نیست و به همین دلیل نتایج یکسانی از آن بدست نمی‌آید.

هزینه تزریق پی آر پی زانو چقدر است؟

هزینه درمان به عوامل متعددی مانند نوع آسیب‌دیدگی و بیماری، تعداد تزریق‌ها، تخصص پزشک و موقعیت جغرافیایی کلینیک بستگی دارد. لازم به ذکر است که اکثر شرکت‌های بیمه این درمان را پوشش نمی‌دهند. برای برآورد هزینه درمان باید توسط پزشک معاینه شوید. جهت دریافت نوبت به صفحه تماس با ما مراجعه کنید یا با شماره ۰۹۱۲۸۹۵۹۷۳۶ تماس حاصل فرمایید.

پرسش‌های متداول

ماندگاری تزریق پی آر پی زانو چقدر است؟

اثرات تزریق PRP پس از چهار الی شش هفته مشخص می‌شود. پس از آن پلاسمای غنی از پلاکت ظرف شش تا نه ماه آینده به بهبود مستمر زانو کمک خواهد کرد.

آیا تزریق پی آر پی به زانو درد دارد؟

احتمالاا در طول تزریق و پس از آن دردی خفیف تا متوسط و فشاری متوسط تا شدید را در محل تزریق و اطراف آن حس خواهید کرد. این حس عموما پنج دقیقه پس از تزریق به اوج می‌رسد و سپس ظرف ۱۰ الی ۱۵ دقیقه به تدریج کاهش می‌یابد. دلیل بروز این حس، حجم مایعی است که وارد زانو می‌شود و فشار غیرعادی را ایجاد می‌کند. این فشار در اکثر موارد، پس از پخش شدن مایع در مفصل به سرعت برطرف می‌شود.

تزریق پی آر پی زانو بهتر از جراحی زانو است؟

تزریق پی آر پی غالبا یک گزینه جایگزین غیرجراحی برای مشکلات زانو محسوب می‌شود. البته اثربخشی جراحی در مقایسه با تزریق پی آر پی به عوامل متعددی مانند شدت مشکل زانو و شرایط سلامتی بیمار بستگی دارد. در موارد پیشرفته‌تر نیز راه‌حلی جز انجام جراحی وجود ندارد. مشاوره با متخصص، بهترین روش کسب اطلاعات کافی درباره درمان مناسب است.

آیا پس از تزریق پی آر پی زانو می‌توانم راه بروم؟

بله، پی آر پی زانو درمانی کم‌تهاجم است که دوره نقاهت طولانی ندارد. البته تا چند روز نباید به زانوی خود فشار بیاورید.

آیا اثر تزریق پی آر پی زانو مادام‌العمر است؟

تزریق PRP فرآیندهای التیام‌بخشی طبیعی بدن را تحریک می‌کند و ترمیم بافت را تسهیل خواهد کرد. مدت زمان ماندگاری اثر تزریق پی آر پی به عارضه تحت‌درمان، شدت مشکل و عوامل دیگر بستگی دارد. ممکن است لازم باشد که تزریق پی آر پی به منظور حفظ اثرات آن مجددا تکرار شود.

آیا می‌توان تزریق پی آر پی زانو را در دوران بارداری انجام داد؟

تزریق پی آر پی بدون درد نیست و به همین دلیل تحت بی‌حسی موضعی انجام می‌شود. اگرچه تزریق پی آر پی خطری برای جنین ندارد، اما با توجه به حساس‌تر شدن مادر به‌هیچ‌وجه در دوران بارداری توصیه نمی‌شود.

آیا ماساژ دادن زانو پس از تزریق پی آر پی کار خوبی است؟

توصیه می‌شود مفصل را بلافاصله پس از تزریق پی آر پی ماساژ ندهید و فشار شدیدی را به آن وارد نکنید. به این ترتیب، محلول تزریق‌شده فرصت پیدا می‌کند تا در مفصل پخش شود و به بهبود آسیب‌دیدگی کمک کند. حتما دستورهای پزشک معالج را درباره مراقبت‌های پس از درمان رعایت کنید تا بهترین نتیجه ممکن را از تزریق بگیرید.

چند جلسه تزریق پی آر پی کافی است؟

تعداد تزریق‌های پی آر پی به نوع و شدت عارضه و همچنین واکنش بیمار به درمان بستگی دارد. برای درمان آرتروز زانو توصیه می‌شود که سه تزریق در فواصل یک‌ماهه انجام شود و پس از آن نیز هر شش ماه یک‌بار تکرار شود.

بهبود التهاب ناشی از تزریق پی آر پی چقدر طول می‌کشد؟

تزریق PRP واکنش التیام‌بخشی بدن را تحریک می‌کند و این امر نیز زمینه‌ساز بروز التهاب است. به همین دلیل، درد بسیاری از بیماران پس از تزریق افزایش می‌یابد. این وضعیت به مدت دو روز تا دو هفته طول می‌کشد. برخی بیماران مراحل التهابی طولانی را تجربه می‌کنند که ممکن است تا شش هفته ادامه داشته باشد.

تزریق پی آر پی چقدر طول می‌کشد؟

کل فرآیند از زمان گرفتن خون تا ترخیص بیمار تقریبا یک ساعت زمان می‌برد و مدت کوتاهی پس از تزریق نیز از کلینیک یا بیمارستان مرخص می‌شوید.

آیا می‌توان همراه با تزریق پی آر پی به زانو، تزریق ژل را نیز انجام داد؟

تزریق پی آر پی و هیالورونیک اسید ترکیب بسیار مؤثری برای درمان آرتروز است. تزریق ژل از غضروف حمایت می‌کند و پی آر پی نیز به بازسازی سلول‌ها کمک خواهد کرد.

2 دیدگاه دربارهٔ «پی آر پی زانو؛ روشی کم‌خطر برای درمان زانودرد»

  1. سلام. من پی ار پی زانو در این کلینیک انجام دادم. قبل از پی آرپی زانو، درد زانوی من اونقدر شدید بود که حتی نمی‌تونستم راه برم. بعد از عمل، درد به طور قابل توجهی کاهش پیدا کرد و تونستم به فعالیت‌های روزمره خودم برگردم

  2. سلام و درود من به خاطر آرتروز زانو، درد شدیدی داشتم و پزشکم عمل جراحی را پیشنهاد می‌کرد. اما با مشورت با دکتر گلستان نژاد، تصمیم گرفتم پی آرپی رو امتحان کنم. از نتیجه کار بسیار راضی هستم و تونستم جراحی انجام ندم.

دیدگاه‌ خود را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها
فهرست مطالب