روش‌های درمان زانوی ضربدری (درمان پای ضربدری)

زانو ضربدری

هدف از درمان پای ضربدری، تقویت عضلات اطراف زانو، بهبود تعادل، اصلاح الگوهای حرکتی نادرست و کاهش فشار روی مفصل زانو است. با انجام درمان پای ضربدری به موقع و مناسب، می‌توان از بروز مشکلات جدی‌تر در آینده جلوگیری کرد و کیفیت زندگی افراد مبتلا را بهبود بخشید.

در این مقاله، ابتدا شما را با پای ضربدری آشنا میکنیم و سپس به بررسی دقیق‌تر علل، علائم و روش‌های مختلف درمان پای ضربدری خواهیم پرداخت.

زانوی ضربدری نوعی انحراف زانو است و به حالتی گفته می‌شود که هنگام ایستادن، پاها به شکل ضربدر یا به شکل حرف X دیده شوند. این اختلال بیشتر در کودکان دیده می‌شود به طوری که حدود ۷۵% کودکان بین ۳ تا ۵ سال دچار زانوی ضربدری می‌شوند. اما اغلب جای نگرانی وجود ندارد زیرا زمانی که این کودکان به ۷ سالگی می‌رسند، این اختلال خود به خود رفع می‌شود. درصورتی که زانوی ضربدری خود به خود اصلاح نشود یا به دلایل دیگری به وجود بیاید، لازم است که برای بررسی بیشتر و درمان آن به پزشک مراجعه کنید. درمان زانوی ضربدری در کودکان در سنین رشد با روش‌های غیرجراحی مانند فیزیوتراپی و بستن بریس انجام شده و در اکثر موارد نیازی به جراحی نیست. اما درمان‌های غیرجراحی در بزرگسالان بیشتر با هدف کاهش علائم و جلوگیری از شدیدتر شدن انحراف زانو انجام می‌شود و درمان اصلی آن، روش‌های جراحی به خصوص استئوتومی است.

زانوی ضربدری یا پای ضربدری چیست؟

زانوی ضربدری چیست؟
انحراف زانوی ضربدری بر اساس زاویه Q

زانوی ضربدری (Genu Valgum) یک نوع انحراف زانو است که در اثر آن زانوها به سمت داخل می‌چرخند. در حالت عادی هنگام ایستادن، مفصل ران، زانو و مچ پا در یک راستا و در یک خط صاف قرار می‌گیرند. اما اگر فردی که دچار زانو ضربدری است در حالت ایستاده زانوهای خود را به هم بچسباند، مچ پاها از هم فاصله می‌گیرند و از روبرو شکل ضربدر را برای بیننده تداعی می‌کنند. فاصله قوزک پاها در این حالت ۱۰ سانتی‌متر یا بیشتر است. این مشکل در سه چهارم کودکان به وجود می‌آید و در ۹۹ درصد مواقع، با رشد کودک و قبل از هفت سالگی برطرف می‌شود. مهم‌ترین دلیل ایجاد زانو ضربدری در کودکان، وارد شدن فشار وزن بر قسمت بیرونی زانو است که این امر اغلب به دلیل اضافه وزن کودکان رخ می‌دهد.

ظاهر پاها و وضعیت قرارگیری زانوها و مچ پا در بسیاری از موارد به وضوح نشان دهنده ابتلا به زانوی ضربدری است. یکی دیگر از نشانه‌های ظاهری بارز این عارضه، ساییده شدن بیشتر نیمه داخلی کف کفش‌ها نسبت به نیمه بیرونی آن‌ها است.

برای تشخیص دقیق‌تر می‌توانید کودک را بخوابانید، پای او را صاف کنید و فاصله بین مچ پاها را اندازه‌گیری کنید. در کودکان زیر هفت سال اگر فاصله بین دو مچ پا ۱۰ سانتی‌متر یا کمتر است، فعلا جایی برای نگرانی وجود ندارد و باید تا رسیدن کودک به ۷ الی ۸ سالگی صبر کنید.

درجات شدت زانو ضربدری

شدت زانو ضربدری بسته به زاویه بین محور مفصل ران، لگن و مرکز مفصل مچ پا می‌تواند درجات مختلفی داشته باشد. این زاویه را زاویه ران – زانو – مچ یا زاویه HKA می‌نامند. زاویه HKA در حالت عادی حدود ۱۸۰ درجه است، پس اگر زاویه HKA کمتر از ۱۸۰ درجه باشد، نشان دهنده ابتلا به زانوی ضربدری و اگر بیشتر از ۱۸۰ درجه باشد نشان دهنده زانوی پرانتزی است. زانوی ضربدری با توجه به درجه چرخش زانو به درجات مختلفی تقسیم می‌شود. هرچه درجه انحراف زانو بیشتر باشد، بدشکلی شدیدتر و احتمال ایجاد عوارض بیشتر است. (منبع)

  • درجه ۱: زاویه انحراف کمتر از ۱۰ درجه
  • درجه ۲: زاویه انحراف بین ۱۰ تا ۲۰ درجه
  • درجه ۳: زاویه انحراف بیشتر از ۲۰ درجه

روش دیگر برای اندازه‌گیری زاویه انحراف زانو ضربدری، استفاده از زاویه Q یا زاویه بین تاندون چهارسرران و تاندون کشکک زانو است. این زاویه نشان دهنده همسویی کشکک و استخوان ران است. زاویه Q نرمال برای مردان حدود ۱۰ درجه و برای زنان ۱۵ درجه است. اگر این زاویه بزرگ‌تر باشد نشان دهنده پای ضربدری و اگر کوچک‌تر باشد نشانگر پای پرانتزی است.

آیا زانوی ضربدری خطرناک است؟

آیا زانوی ضربدری خطرناک است

نوزادان به دلیل حالت جنینی که در رحم مادر دارند، با پای پرانتزی به دنیا می‌آیند. با رشد کودک و آغاز راه رفتن، کم کم پاها قوی‌تر شده و زانوها به سمت داخل حرکت می‌کنند اما در برخی موارد، این حرکت بیش از حد بوده و باعث ایجاد وضعیت زانوی ضربدری در کودکان سه تا پنج ساله می‌شود. بنابراین ضربدری شدن زانو بخشی از روند رشد طبیعی کودک است و به دلیل فشار وزن بدن روی ناحیه خارجی مفصل زانو ایجاد می‌شود.

زانوی ضربدری تا قبل از سنین ۷-۸ سالگی طبیعی است و خودبخود رفع می‌شود اما اگر این وضعیت باقی بماند و اصلاح نشود، به معنای وجود مشکل در روند رشد است و باید برای درمان کودک اقدام کنید. درمان زانوی ضربدری در سنین رشد با درمان‌های غیرجراحی امکان پذیر است، اما اگر صفحات رشد بسته شوند، انحراف زانو با جراحی برطرف خواهد شد.

در صورتی که موارد زیر را مشاهده کردید بهتر است به پزشک مراجعه کنید تا بررسی بیشتری انجام شود.

  • با گذشت زمان و رسیدن به ۷-۸ سالگی وضعیت زانو بهبود پیدا نکند.
  • در سنین زیر هفت سال فاصله بین دو مچ بیشتر از ۱۰ سانتی‌متر است.
  • یک زانو بیشتر از زانوی دیگر چرخیده است یا فقط یک زانو حالت ضربدری دارد.
  • کودک هنگام دویدن مشکل دارد یا احساس درد می‌کند.

عوارض عدم درمان زانوی ضربدری

زانوی ضربدری می‌تواند افراد در هر سنی را تحت تاثیر قرار دهد. برخی از عوارض احتمالی عدم درمان پای ضربدری عبارتند از:

  • کاهش اعتماد به نفس به دلیل ظاهر پاها
  • افزایش فشار و درد جلوی زانو و احتمال آسیب رباط‌ها و پارگی مینیسک زانو
  • فشارهای زیاد در قسمت بیرونی زانو و خطر ابتلا به بیماری‌های تخریبی غضروف مانند آرتروز زانو
  • چرخش غیر طبیعی لگن و درد لگن
  • درد مچ پا به دلیل جبران ناهماهنگی در زانو
  • تفاوت طول ساق پاها
  • کمردرد
  • کاهش قد پایین تنه
  • خستگی زودرس و لنگیدن هنگام راه رفتن و دویدن
  • مشکل در راه رفتن (بسیار نادر)

دلایل بروز زانوی ضربدری

زانوی ضربدری به دلیل وارد شدن بخش بزرگی از فشار وزن کودک بر قسمت بیرونی مفصل زانو اتفاق می‌افتد. گاهی اوقات نیز این وضعیت به دلیل یک بیماری می‌تواند به وجود بیاید یا جزو نشانه‌های یک اختلال دیگر باشد. برای مثال نرمی استخوان و کمبود ویتامین دی از جمله عواملی هستند که می‌توانند باعث ایجاد زانوی ضربدری شوند. دلایلی که می‌توانند باعث بروز پای ضربدری شوند شامل موارد زیر است:

  • راه رفتن زودرس کودک: زمانی که کودک زود راه می‌افتد هنوز عضلات پا قوی نشده‌اند. بنابراین فشار وزن روی زانو می‌تواند باعث ایجاد انحراف در آن شود.
  • عدم تعادل قدرت و طول برخی از عضلات پا: اگر عضلات یک سمت پا ضعیف‌تر از سمت دیگر باشند، پا به سمتی که عضلات قوی‌تری دارد متمایل می‌شود و پس از مدتی می‌تواند در مفاصل پا مانند زانو باعث ایجاد انحراف شود.
  • اضافه وزن: چاقی و اضافه وزن باعث ایجاد فشار مضاعف به زانوها می‌شود و بر رشد استخوان‌ها نیز می‌تواند تاثیر بگذارد. اکثر کودکانی که قبل از سنین مدرسه دچار زانوی ضربدری طبیعی می‌شوند، اضافه وزن دارند.
  • صافی کف پا: در صورت صاف بودن کف پا، زانوها طوری قرار می‌گیرند که نسبت به حالت طبیعی انحنای بیشتری دارند. بنابراین پس از مدتی مفاصل پا مجبور به چرخش در محل خود و باعث ایجاد فشار بر تاندون‌ها و غضروف‌ها شده و در نهایت ممکن است باعث ضربدری شدن زانو شوند.
  • راشیتیسم یا نرمی استخوان: راشیتیسم یک مشکل در رشد استخوان و ناشی از کمبود ویتامین D یا کلسیم است. این بیماری امروزه بسیار کمتر از گذشته رایج است و می‌توان آن را با ویتامین D و مکمل‌های کلسیم درمان کرد.
  • مشکلات مربوط به مفاصل لگن، زانو و مچ پا: اگر هرکدام از این مفاصل کار خود را به درستی انجام ندهند، فشار ناشی از آن به زانو منتقل شده و می‌تواند باعث ایجاد حالت زانوی ضربدری شود.
  • شکستگی یا عفونت زانو: شکستگی در سنین رشد در زانو و استخوان‌های اطراف زانو، به ویژه استخوان ران می‌تواند باعث چرخش زانو به سمت داخل شود. این اتفاق معمولا باعث کج شدن یک زانو می‌شود.
  • دیسپلازی: یک بیماری مادرزادی است که برخی از کودکان با آن متولد می‌شوند و می‌تواند بر نحوه رشد استخوان‌ها تأثیر بگذارند.
  • عوامل ژنتیکی: مانند سندرم کوهن که یک بیماری ژنتیکی نادر است.

تشخیص زانوی ضربدری

هنگامی که یک کودک یا فردی بزرگسال دچار زانوی ضربدری است، اولین مورد مهم این است که علت بروز این عارضه مشخص شود. بنابراین هنگام مراجعه، پزشک ابتدا سوالاتی درباره سوابق پزشکی و میزان درد از شما خواهد کرد و اگر درد دارید، محل دقیق درد را مشخص می‌کند. سپس با استفاده از این روش‌ها به تشخیص نهایی و درمان می‌رسد.

با توجه به اینکه زانوی ضربدری نشانه‌های ظاهری بارزی دارد، اولین مرحله تشخیص، معاینه فیزیکی است که در طی آن موارد زیر توسط پزشک اندازه‌گیری و بررسی می‌شود.

  • اندازه‌گیری فاصله بین دو مچ پا با ابزار دقیق‌تر
  • بررسی تقارن و زاویه زانوها
  • اندازه‌گیری ارتفاع پاها و بررسی عدم نابرابری طول پاها
  • ارزیابی حالت راه رفتن
  • ارزیابی تعادل کل پا، لگن و ساق پا
  • نحوه سایش کف کفش

پس از انجام معاینات فیزیکی و اندازه‌گیری‌های لازم، ممکن است پزشک برای بررسی بیشتر عکسبرداری با اشعه ایکس را نیز تجویز کند تا برای تشخیص دقیق‌تر، زاویه بین استخوان ران و درشت نی ساق پا را اندازه‌گیری کند. همچنین اگر قبلا شکستگی در زانو وجود داشته باشد، با عکسبرداری می‌توان محل شکستگی و ترمیم را بررسی کرد.

درمان زانوی ضربدری

روش‌های درمانی مختلفی برای درمان پای ضربدری وجود دارد که شامل روش‌های غیرجراحی و جراحی می‌شود. استفاده از روش‌های غیرجراحی در سنین پایین امکان پذیرتر است و با بالا رفتن سن، میزان پاسخ بدن به این نوع درمان‌ها به تدریج کاهش پیدا می‌کند. در ادامه روش‌هایی که برای درمان زانوی ضربدری وجود دارد را مرور می‌کنیم.

دارو درمانی

دارو درمانی زانوی ضربدری

برخی از دلایلی که باعث ایجاد زانوی ضربدری می‌شود با دارو قابل درمان است. برای مثال اگر زانوی ضربدری در اثر عواملی مانند دیسپلازی اتفاق افتاده باشد، دارو درمانی نقش تعیین کننده و تاثیرگذاری دارد. یا اگر مشکل زانو در اثر راشیتیسم یا کمبود ویتامین سی باشد، استفاده از مکمل های مناسب می‌تواند به بهبود وضعیت کمک کند.

درمان پای ضربدری با کاهش وزن

درمان زانوی ضربدری با کاهش وزن

اضافه وزن بیش از حد می‌تواند یک عامل مؤثر در ایجاد زانوی ضربدری باشد. وزن اضافی باعث ایجاد فشار اضافی روی پاها و زانوها می‌شود و می‌تواند باعث ایجاد ناهنجاری در مفاصل پا از جمله زانو شود. مطالعات آماری نشان داده است که بیشتر کودکانی که در سنین ۳ تا ۵ سالگی دچار زانوی ضربدری طبیعی می‌شوند، اضافه وزن دارند. (منبع) بنابراین در صورتی که فرد اضافه وزن داشته باشد، کاهش وزن در کنار درمان‌های دیگر کمک بسیاری به درمان پای ضربدری خواهد کرد.

فیزیوتراپی و ورزش

درمان زانوی ضربدری با فیزیوتراپی و ورزش

یکی از دلایل ضربدری شدن زانو عدم تعادل در قدرت و اندازه عضلات پا است. برنامه فیزیوتراپی و تمرینی مخصوص که توسط پزشک یا فیزیوتراپیست تعیین می‌شود، به قوی‌تر شدن عضلات ضعیف کمک می‌کند. همچنین زمانی که مفصل زانو برای مدت طولانی در یک وضعیت غیر هم تراز قرار داشته باشد، عضلات یک سمت آن سفت و کوتاه و عضلات طرف مقابل ضعیف می‌شوند. فیزیوتراپیست با معاینه و تشخیص مشکلات ایجاد شده، یک برنامه کششی مناسب با وضعیت شما طراحی می‌کند. بنابراین با ایجاد تعادل در قدرت عضلات دو طرف، مفصل زانو مجبور به حرکت و قرارگیری در محل اصلی خود می‌شود.

همچنین اگر زانوی ضربدری به دلیل صافی کف پا ایجاد شده باشد، با اصلاح قوس کف پا توسط تمرینات فیزیوتراپی می‌توان وضعیت زانو را بهبود بخشید.

اصلاح عادات رفتاری غلط برای درمان پای ضربدری

نشستن غورباغه ای شکل باعث انحراف زانوها به داخل می شود که این عادت کودکان باید اصلاح شود. آن ها می توانند چهار زانو بشینند.

تقویت عضلات ران و ساق پا

در برخی موارد به علت ضعف عضلات ران، مشکل پای ضربدری به وجود می آید که با تقویت عضلات ران و ساق پا این مشکل برطرف می شود.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

زمانی که فرد دچار زانوی ضربدری است، عضلات داخلی همسترینگ، چهارسر ران و واستوس مدیالیس دچار ضعف هستند. ضعف در این عضلات در طول زمان، تعادل و شکل طبیعی بدن را به هم زده و باعث ایجاد پای ضربدری می‌شود. بنابراین تقویت این عضلات می‌تواند در اصلاح این حالت موثر باشد. شما می‌توانید بیشتر تمرینات و حرکات کششی زانوی ضربدری را هر روز انجام دهید. با این حال، اگر این حرکات باعث درد یا ناراحتی شما شدند، قبل از ادامه با پزشک خود صحبت کنید. برخی از تمریناتی که باعث تقویت عضلات می‌شود شامل موارد زیر است.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

کشش عضلات باسن و بالای پا باعث باز شدن عضله فلکسور لگن می‌شود و کمک می‌کند تا زانوهای شما به سمت بیرون بچرخند. هنگامی که باسن به سمت بیرون می چرخد، زانوها نیز همین کار را انجام می‌دهند.

برای انجام این حرکت:

  • روی یک صندلی بنشینید و مانند عکس مچ پای خود را روی زانوی مقابل بگذارید.
  • به آرامی با دست زانوی خم شده را به سمت پایین فشار دهید. می‌توانید روی زانو خم شوید و با فشار وزن بدن زانو را به پایین برانید تا در باسن احساس کشیدگی کنید.
  • این حالت را ۱۰ ثانیه نگه دارید و بعد زانو را رها کنید.
  • این تمرین را ۸ تا ۱۰ بار برای هر پا انجام دهید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

کشش کشاله ران باعث می‌شود باسن به سمت بیرون بچرخد که این موضوع به زانوها نیز کمک می‌کند تا به سمت بیرون بچرخند. برای انجام این حرکت:

  • روی زمین بنشینید و پاهای خود را مقابل خود قرار دهید طوری که کف پاها به هم چسبیده باشند.
  • به آرامی مچ پاها را گرفته و آن‌ها را به سمت خود نزدیک بیاورید.
  • مچ پاها را همچنان نگه دارید و با آرنج روی زانوهای خود فشار دهید تا کشش را در ناحیه کشاله ران احساس کنید.
  • این حالت را به مدت ۳۰ ثانیه تا ۱ دقیقه نگه دارید و سپس رها کنید و یک دقیقه استراحت کنید.
  • این کشش را برای ۶-۷ بار می‌توانید تکرار کنید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

این تمرین عضلات فلکسور لگن و ران شما را تقویت می‌کند. هنگامی که این عضلات تقویت شوند، به جای اینکه اجازه دهند زانوها به سمت داخل بچرخند، می‌توانند آن‌ها را به سمت بیرون بچرخانند. برای انجام این حرکت:

  • به یک طرف دراز بکشید و زانوهایتان را کمی خم کنید.
  • پای پایینی خود را روی زمین نگه دارید و به آرامی زانوی پای بالایی را به صورت خم و تا جایی که می‌توانید بالا بیاورید.
  • سعی کنید لگن ثابت باشد و فقط زانو حرکت کند.
  • ۳ تا ۵ ثانیه در همین حالت بمانید و سپس زانو را پایین بیاورید.
  • این تمرین را ۸ تا ۱۰ بار تکرار کنید و سپس پای خود را عوض کنید و دوباره انجام دهید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

این تمرین عضلات ابدکتور لگن شما که در قسمت بیرونی باسن قرار دارند را تقویت می‌کند. این عضلات به شما کمک می‌کنند تا به راحتی بایستید، راه بروید و پاهای خود را بچرخانید. تقویت آنها می‌تواند به پیشگیری و درمان درد در لگن و زانو کمک کند. برای انجام این تمرین:

  • به پهلو دراز بکشید و پاهای خود را روی هم قرار دهید. سر خود را روی یک دست قرار دهید و دست دیگر خود را در مقابل خود روی زمین قرار دهید.
  • پای بالایی خود را تا جایی که راحت می‌توانید بالا بیاورید. شما باید با اینکار کشش را در کنار باسن خود احساس کنید.
  • کمی مکث کنید، سپس پای خود را پایین بیاورید.
  • این حرکت را ۲ تا ۳ ست برای هر پا و هر بار با ۱۰ تکرار انجام دهید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

اسکات یا اسکوات برای تقویت عضلات چهارسر ران، باسن و همسترینگ است. برای انجام این تمرین:

  • ایستاده و پاها را به اندازه عرض شانه باز کنید. برای حفظ تعادل، دستان خود را روی باسن یا جلوی ران خود قرار دهید یا از یک صندلی کمک بگیرید.
  • مستقیم به جلو نگاه کنید، به آرامی مانند حالت نشستن حدود ۲۰ سانتی‌متر پایین بروید.
  • چند ثانیه مکث کنید، سپس با فشار پاشنه پا از جای خود بلند شوید.
  • این حرکت را ۲ تا ۳ ست و هر بار با ۱۰ تکرار انجام دهید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

این حرکت علاوه بر تقویت عضلات چهارسر ران و همسترینگ، عضلات فلکسور را نیز درگیر می‌کند. برای انجام این حرکت:

  • بایستید و پاها را به عرض شانه باز کنید.
  • یک کش ورزشی یا کش پهن که مقاومت خوبی دارد را در اطراف ران خود قرار دهید.
  • به آرامی اسکوات بزنید و به کش فشار وارد کنید تا ران پاها به هم نزدیک نشوند.
  • در حالت نشسته برای چند ثانیه بمانید. باید کشش را در ران و عضلات باسن احساس کنید.
  • به آرامی بلند شوید.
  • این کار را پانزده بار و در سه ست تکرار کنید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

این تمرین به هماهنگ کردن عضلاتی که در گام برداشتن درگیر می‌شوند، کمک می‌کند و ماهیچه‌های بیرونی ران شما را تقویت می‌کند. برای انجام این تمرین:

  • بایستید و پاهای خود را به اندازه عرض شانه باز کنید و یک کش یا باند ورزشی دایره‌ای را درست زیر زانوهای خود قرار دهید.
  • به آرامی یک پا را به سمت عقب و بالا ببرید، مثل اینکه در حال آماده شدن برای شوت کردن یک توپ هستید.
  • این حالت را برای چند ثانیه نگه دارید، سپس رها کنید.
  • این تمرین را ده تا پانزده بار در هر پا تکرار کنید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

این تمرین قدرت و هماهنگی عضلات پا و باسن شما را بهبود می‌بخشد. برای انجام این حرکت:

  • صاف بایستید و دستان خود را روی باسن بگذارید.
  • یک پا را تا جایی که می‌توانید جلو ببرید.
  • مانند تصویر هر دو زانو را به اندازه ۹۰ درجه خم کنید و پایین بیایید.
  • به حالت اول برگردید و پا را عوض کنید.
  • این تمرین را با هر دو پا و ده تا پانزده بار تکرار کنید.

حرکات اصلاحی زانوی ضربدری

این حرکت برای افزایش قدرت در عضلات دور کننده لگن، نزدیک کننده لگن، و چهار سر ران مورد استفاده قرار می‌گیرد. در عین حال، قدرت انفجاری را در حرکات از پهلو نیز افزایش می‌دهد. برای انجام این حرکت:

  • صاف بایستید و به اندازه ۶۰ الی ۹۰ سانتی‌متر یک گام به پهلو بردارید.
  • پایی که حرکت دادید را خم کنید تا جایی که ران به موازات زمین برسد.
  • پای مخالف کاملا صاف و کشیده باشد.
  • سپس با نیروی پای خم شده، زانوی خود را صاف کنید و به موقعیت شروع بازگردید.
  • اجرای یک در میان تکرارها ساده‌تر از اجرای مداوم آنها برای یکی از پاها است.
  • این تمرین را با هر دو پا و ده تا پانزده بار تکرار کنید.

استفاده از بریس

درمان زانوی ضربدری با بریس

استفاده از بریس مخصوص یا آتل در طول شب بر هم تراز شدن پاها تاثیر می‌گذارد. این نوع بریس یا زانوبند به کفش متصل است و زانو را به سمت وضعیت صحیح کشیده و هدایت می‌کند. روش عمل این بریس مانند ارتودنسی دندان است و با ایجاد کشش، به تدریج وضعیت استخوان و مفاصل را به حالت نرمال برمی‌گرداند. این بریس‌ها اغلب به صورت سفارشی برای هر شخص ساخته می‌شوند.

استفاده از کفی طبی یا اُرتز برای درمان پای ضربدری

درمان زانوی ضربدری با استفاده از کفی طبی یا اُرتز

کفی طبی به صورت سفارشی و طبق شکل پا و وضعیت هر شخص ساخته می‌شود و به اصلاح حرکت غیرطبیعی پا و توزیع وزن کمک می‌کند. کفی طبی از چرخش بیش از حد پا جلوگیری می‌کند و باعث اصلاح تعادل و ثبات پا می‌شود. برای افرادی که زانوی ضربدری دارند کفی به صورتی ساخته می‌شود که کناره داخلی کفش بلندتر باشد و بدین ترتیب جلوی چرخش مچ به سمت داخل را بگیرد. همچنین اگر صافی کف پا باعث ایجاد زانوی ضربدری خفیف شده باشد، با اصلاح قوس کف پا می‌توان این وضعیت را اصلاح کرد.

جراحی زانوی ضربدری

اگر زانوی ضربدری خود به خود و با روش‌های غیر جراحی برطرف نشود یا اگر سن بیمار بالا باشد، باید از جراحی برای درمان زانوی ضربدری استفاده کرد. به غیر از این موارد، زمانی جراحی توصیه می‌شود که فاصله بین مچ پا در حالت چسباندن زانوها بیشتر از ۱۰ سانتی‌متر باشد، چرخش مچ پا خیلی زیاد باشد یا زانوی ضربدری باعث درد زانو و ایجاد مشکل در راه رفتن بیمار شده باشد.

زانوی ضربدری در کودکان در اکثر موارد با درمان‌های غیر جراحی برطرف می‌شود مخصوصا اگر درمان در سنین رشد آغاز شود. بنابراین جراحی در موارد خیلی شدید و یا در صورت عدم پاسخ به درمان‌های غیر جراحی استفاده می‌شود. اما در بزرگسالان درمان‌های غیرجراحی فقط برای بهبود علائم و جلوگیری از شدیدتر شدن وضعیت زانوها استفاده می‌شود و درمان اصلی زانوی ضربدری در بزرگسالان، روش‌های جراحی است.

جراحی زانوی ضربدری با هدایت رشد استخوان

در روش جراحی هدایت رشد استخوان (Bone Growth Surgery)، یک پلاک یا صفحه فلزی کوچک در قسمت داخلی زانو قرار داده می‌شود. این صفحه فلزی از رشد استخوان در قسمت داخلی زانو جلوگیری کرده و رشد استخوان را به سمت بیرونی هدایت می‌کند. با رشد بیشتر استخوان در قسمت بیرونی طی ۶ تا ۱۲ ماه کج بودن زانو اصلاح می‌شود. این روش بیشتر برای نوجوانان بین ۱۴ تا ۱۶ سال استفاده می‌شود زیرا هنوز در سن رشد هستند و سرعت ترمیم و بازسازی استخوان در آن‌ها بالاست. زمانی که رشد فرد کامل و استخوان اصلاح شد، صفحه برداشته می‌شود.

جراحی زانوی ضربدری با برش استخوان یا استئوتومی

روش استئوتومی (Osteotomy) یکی از انواع جراحی برای اصلاح زانوی ضربدری در نوجوانان و بزرگسالان است. در این روش بخشی از استخوان پا برش داده شده و دوباره در زاویه صحیح سر جای خود قرار می‌گیرد. نحوه انجام عمل زانوی ضربدری به این صورت است که جراح بخشی از پایین استخوان ران (دقیقا بالای زانو) را می‌برد و استخوان را برای هم تراز شدن با مفصل زانو تنظیم می‌کند. با انجام این کار، زاویه و راستای قرارگیری استخوان اصلاح شده و در محور درست قرار می‌گیرد. برای ثابت کردن استخوان در محور جدید نیز از پیچ و پلاک‌های مخصوص استفاده می‌شود. در صورتی که تغییر محور زانو زیاد باشد (بالاتر از ۱۲ درجه) باید استئوتومی استخوان ران و درشت نی ساق پا همزمان انجام شود.

این روش طی دو عمل جراحی و هربار روی یکی از پاها انجام می‌شود تا در طول مدت بهبودی، فرد بتواند با پای دیگر راه برود. پس از جراحی فرد باید برای ثابت نگه داشتن پا از آتل مخصوص استفاده کند و برای راه رفتن نیز باید از عصا استفاده کند تا وزن بدن روی پای عمل شده نیفتد. در طول مدت بهبودی برای بازیابی دامنه حرکت و تسریع درمان، بیمار به فیزیوتراپی ارجاع می‌شود. مدت زمان بهبودی تقریبا بین سه تا شش ماه است.

جراحی تعویض مفصل زانو برای درمان زانو ضربدری

اگر زانوی ضربدری ناشی از آرتریت شدید (آرتروز و روماتیسم) یا همراه آن باشد، ممکن است جراحی تعویض مفصل زانو برای فرد انجام شود. این عمل شامل برداشتن استخوان آسیب دیده زانو و جایگزینی آن با مفصل و استخوان مصنوعی است. بهبودی کامل این جراحی معمولا بین ۳ تا ۶ هفته طول می‌کشد.

جلوگیری از ابتلا به زانوی ضربدری

برای جلوگیری از ابتلا به زانوی ضربدری در موارد اکتسابی، توجه به حالت نشستن، تقویت عضلات و تغییر سبک زندگی برای درمان پای ضربدری بسیار مهم است. مواردی که می‌تواند به جلوگیری از ابتلا به زانوی ضربدری به خصوص در کودکان کمک کند، شامل موارد زیر است:

  • تقویت عضلات لگن: انجام تمریناتی که عضلات ران را هدف قرار می‌دهند، می‌تواند به بهبود ثبات و تراز پاها کمک کند
  • تمرینات کششی: تمرینات کششی منظم به بهبود انعطاف پذیری مفاصل و عضلات باسن، ران و کشاله ران کمک می‌کند. این موضوع می‌تواند از عدم تعادل عضلانی جلوگیری کند تا فشار وزن به صورت مساوی روی زانوها و پاها وارد شود.
  • آگاهی از وضعیت بدن: هنگام ایستادن، راه رفتن و نشستن به وضعیت بدن خود توجه کنید. شانه‌ها را به سمت عقب و ستون فقرات را صاف نگه دارید. از نشستن به حالت دبلیو و روی هم انداختن زانوها به مدت طولانی خودداری کنید.
  • مدیریت وزن: حفظ وزن در محدوده‌ی مناسب می‌تواند استرس و فشار وارد بر مفاصل و ماهیچه‌ها از جمله زانوها را کاهش دهد. اضافه وزن می‌تواند باعث فشار بیشتر بر زانوها و خارج کردن آن‌ها از زاویه طبیعی خود شود.
  • داشتن تحرک: فعالیت بدنی منظمی داشته باشید تا عضلات و مفاصل را قوی و انعطاف‌پذیر نگه دارید. فعالیت‌هایی مانند پیاده روی، شنا، دوچرخه سواری و تمرینات قدرتی می‌تواند مفید باشد. نشستن طولانی مدت می‌تواند باعث عدم تعادل عضلانی و افزایش فشار بر زانوها شود.
  • پوشیدن کفش مناسب: کفش‌های مناسب بپوشید که کفی آن مطابق با ارگونومی پا باشد و از قوس پا حمایت ‌کند. این کار می‌تواند به حفظ تراز طبیعی زانوها و کاهش فشار روی پاها کمک کند.
  • معاینات منظم: داشتن معاینات منظم با متخصص ارتوپدی را در برنامه سالانه کودک خود بگنجانید. با این کار رشد و وضعیت بدنی کودک شما به طور منظم بررسی شده و در صورت وجود مشکل، در سطوح اولیه و همزمان با سنین رشد، با درمان‌های ساده برطرف خواهد شد.

کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی سعادت آباد، متشکل از بهترین و مجرب‌ترین جراحان فوق تخصص ستون فقرات و ارتوپدی است که با استفاده از جدیدترین روش‌های تشخیصی و درمانی و مدرن‌ترین تجهیزات پزشکی، خدماتی شامل درمان آسیب‌های ورزشی، درمان‌های غیرجراحی، جراحی‌های ارتوپدی، طب‌‌سوزنی، فیزیوتراپی، ورزش‌درمانی، درمان‌های تزریقی داخل مفاصل، لیزر درمانی و آموزش حرکات اصلاحی را ارائه می‌دهد. برای برقراری ارتباط با کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی سعادت آباد و گرفتن وقت مشاوره با پزشکان این مجموعه با شماره ۰۹۱۲۸۹۵۹۷۳۶ تماس بگیرید.

سوالات متداول

آیا زانوی ضربدری باعث معافیت از سربازی می‌شود؟

معافیت سربازی پای ضربدری از جمله معافیت‌های استخوانی ذکر شده در آیین نامه معافیت سازمان نظام وظیفه است که در سه سطح معاف از رزم، معافیت موقت و معافیت دائم به شخص مبتلا تعلق می‌گیرد. چنانچه فاصله بین قوزک دو پای شخص بیش از ۱۲ سانتی‌متر باشد معافیت دائم از خدمت سربازی و در موارد خفیف‌تر فرد از خدمات رزمی معاف خواهد شد.

برای جلوگیری از ضربدری شدن زانوها چه باید کرد؟

نشستن به حالت دبلیو که در کودکان بیشتر دیده می‌شود و توجه نکردن به موقعیت پا در رانندگی در افرادی که زیاد رانندگی می‌کنند می‌تواند در دراز مدت باعث انحراف زانو شود.

آیا زانو ضربدری با افزایش سن بدتر می‌شود؟

در بزرگسالان، زانوهای ضربدری خودبه‌خود برطرف نمی‌شوند، بلکه بدتر می‌شوند، زیرا آرتریت منجر به ناهماهنگی بیشتر می‌شود. زانوهای ضربدری در بزرگسالان یک عامل خطر مستقل برای انحطاط مفصل زانو و درد است.

آیا پیاده روی به درمان پای ضربدری کمک می‌کند؟

مطالعات متعدد نشان می‌دهد که ورزش به تقویت عضلات پاها کمک می‌کند و می‌تواند وضعیت و تعادل را در افراد مبتلا به زانو ضربدری بهبود بخشد. ورزش کردن ممکن است در مورد بزرگسالان مبتلا به این عارضه صدق کند، اما تحقیقات کافی برای اثبات اینکه ورزش، وضعیت زانو را در کودکان اصلاح می‌کند، وجود ندارد.

سریع ترین راه رفع زانو ضربدری چیست؟

حرکت لانگز از پهلو برای اصلاح زانوهای ضربدری خیلی موثر است و به تراز کردن زانوها نیز کمک می‌کند. حرکات دوچرخه سواری، کشش پروانه، بلند کردن ساق پاها و اسکات نیز نتایج امیدوارکننده‌ای را در تقویت ماهیچه‌ها نشان می‌دهند که برای اصلاح زانوهای ضربدری و افزایش هم ترازی زانو ضروری است.

چه چیزی باعث بدتر شدن زانو ضربدری می‌شود؟

زانوی ضربدری می‌تواند با گذشت زمان بدتر شود. اگر فرد دچار آرتریت باشد زانوی ضربدری می‌تواند با فرسودگی بیشتر مفصل پیشرفت کند. در بزرگسالان نیز رباط‌های داخلی زانو می‌توانند کشیده شده و درجه بیشتری از زانوی ضربدری را ایجاد کنند.

آیا یوگا می‌تواند زانو ضربدری را درمان کند؟

انجام حرکات یوگا نه تنها می‌تواند درد و ناراحتی را کاهش دهد بلکه با افزایش کشش و قدرت عضلات می‌تواند به بهبود وضعیت پاهای ضربدری نیز کمک می‌کند.

آیا می‌توان پای ضربدری در بزرگسالان را با ورزش اصلاح کرد؟

مطالعات متعدد نشان می‌دهد که ورزش ممکن است به تقویت عضلات پاها کمک کند و می‌تواند وضعیت و تعادل را در افراد بزرگسال مبتلا به زانو ضربدری بهبود بخشد. اما ورزش کردن برای اصلاح زانو در کودکان موثر نیست.

بهترین سن درمان زانوی ضربدری چیست؟

زانوی ضربدری کمتر از ۱۵ درجه در کودک کمتر از ۷ سال است درمان نیاز ندارد و فقط باید روند بهبود پیگیری شود. برای زانوی ضربدری شدید و پیشرونده در کودک بالای ۷ سال تا زمانی که رشد کامل نشده باشد، عمل جراحی بهترین گزینه است.

آیا زانوهای ضربدری بعد از ۱۸ سالگی درمان می‌شود؟

هیچ محدودیت سنی ثابتی برای جراحی اصلاحی زانو وجود ندارد. تکنیک جراحی مورد استفاده ممکن است بسته به سن متفاوت باشد. کودکان می‌توانند از تکنیک هدایت رشد استخوان و بزرگسالان می‌توانند از جراحی استئوتومی برای اصلاح زانوی ضربدری بهره‌مند شوند.

2 دیدگاه برای “روش‌های درمان زانوی ضربدری (درمان پای ضربدری)”

  1. سلام من بعد از یه مدت فیزیوتراپی و استفاده از بریس، زانوهام به طور کامل صاف شده و دیگه هیچ دردی ندارم. از کلینیک خیلی راضی ام. ممنونم

  2. به همه کسایی که مشکل زانو ضربدری دارن، این کلینیک رو توصیه می‌کنم. پزشک بسیار حاذق و پرسنل بسیار مهربانی دارن. اعتماد به نفسم رو بهم برگردوندن

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها
فهرست مطالب