شکستگی مهره کمر یکی از مشکلات اساسی است که امروزه افراد زیادی را درگیر خود کرده است. شکستگی مهره کمر مشکلی است که با تحت فشار بودن یکی از مهره های ستون فقرات، دچار شکستگی می شود. در واقع شکستگی مهره کمر به علت ضربه شدید و یا تحت فشار زیاد بودن یکی از مهره های ستون فقرات ایجاد می شود که در حوادثی همچون سقوط، تصادف و یا بیماری هایی مانند پوکی استخوان دیده می شود. یعنی اگر شما تحت هر یک از این شرایط قرار بگیرید ممکن است که دچار شکستگی مهره کمر شوید و نیاز به درمان شکستگی مهره کمر پیدا کنید. حال اگر شما دچار شکستگی مهره کمر شده اید یا از اطرافیان شما دچار این مشکل شده اند و قصد دارید تا اطلاعات کلی و تخصصی را در این رابطه دریافت نمایید بهتر است تا پایان این مقاله با ما همراه باشید.
شما باید بدانید که علائم شکستگی مهره کمر چه علائمی بوده و چگونه باید با این علائم برخورد کرد تا شکستگی بیشتر نشود. درد های شدید و ناگهانی در ناحیه کمر، محدودیت های حرکتی، بیحسی های موضعی یا ضعف در پا ها از علائم شکستگی مهره کمر می باشند. در صورت مشاهده هر یک از این علائم بهتر است تا به پزشک مراجعه کرده و پس از تشخیص پزشک اقدامات لازم را جهت درمان شکستگی مهره کمر آغاز کنید.
در واقع درمان شکستگی مهره کمر نیز شامل چند روش می شود که بر اساس نوع شکستگی و شدت آن دسته بندی می شوند. در درمان شکستگی مهره کمر می توان از بریس های کمر، دارو های مسکن و جراحی استفاده کرد که بنا به تشخیص پزشک یکی از این روش های درمانی مورد استفاده قرار خواهند گرفت.
با ما در ادامه همراه باشید تا اطلاعات کامل تری را در این باره در اختیار شما قرار دهیم.
انواع شکستگی مهره کمر
همانطور که در بخش قبل نیز اشاره کردیم، شکستگی مهره کمر همانطور که روش درمانی مختلفی دارد، خود نیز به انواع مختلفی تقسیم می شود. در واقع ویژگی ها و دلایل خاصی وجود دارند که موجب می شود شکستگی مهره کمر به انواع و مدل های مختلفی تقسیم شود. از جمله انواع شکستگی مهره کمر می توان به موارد زیر اشاره کرد:
- شکستگی های فشاری از شایع ترین نوع شکستگی مهره کمر محسوب می شوند که زمانی رخ خواهند داد که نیرویی به صورت عمودی بر روی مهره کمر وارد شود و این مهره را خرد کند. به طور معمول شکستگی های فشاری در مهره کمر در افراد مسن و کسانی که دچار پوکی استخوان شده اند دیده می شود. این افراد باید مراقبت های بیشتری را در رابطه با مهره های کمر خود انجام دهند تا دچار شکستگی نشوند.
- شکستگی های انفجاری نیز از شدیدترین نوع شکستگی ها می باشد که مهره به چندین قطعه شکسته خواهد شد. در واقع شکستگی های انفجاری همانطور که از نامشان مشخص است مهره را به چند قطعه تقسیم می کند و احتمال اینکه این شکستگی به سمت کانال نخاعی نیز حرکت کند نیز وجود دارد. یعنی ممکن است توسط شکستگی انفجاری نخاع نیز درگیر شود و مشکلات بزرگتری در این باره ایجاد شود. به طور معمول شکستگی های انفجاری در اثر تصادف و ضربه های شدید و ناگهانی ایجاد می شوند.
- شکستگی چرخشی، شکستگی می باشد که در نتیجه نیروی چرخشی ایجاد می شود. در واقع به زبان ساده تر باید گفت که شکستگی چرخشی هنگامی اتفاق خواهد افتاد که اتومبیل تصادف کند و یا فرد از ارتفاعی بلند سقوط را تجربه کند.
- شکستگی با جابجایی یکی دیگر از شدیدترین انواع شکستگی مهره کمر محسوب خواهد شد که در این وضعیت مهره کمر شکسته و از محل اصلی خود جدا خواهد شد. برای این نوع شکستگی فرد نیاز به جراحی فوری دارد و سریعاً باید این شکستگی را درمان کرد. چرا که شکستگی با جابجایی احتمال آسیب به نخاع را دارد و زندگی فرد را تهدید خواهد کرد.
- آخرین نوع شکستگی، شکستگی آویسیونی می باشد که تکه هایی از استخوان، از بدنه اصلی جدا خواهد شد. علت این شکستگی، کشیده شدن تاندون یا لیگامان از استخوان فرد می باشد.
توجه داشته باشید که تشخیص نوع شکستگی مهره کمر صرفاً و فقط طبق نظر پزشک معالج انجام خواهد شد و نیاز به بررسی دقیق در این حوزه دارد. پس خود فرد به هیچ وجه نمی تواند نوع شکستگی مهره کمر خود یا فرد دیگری را تشخیص دهد. بهتر است بعد از ایجاد شکستگی، فرد را فورا به پزشک برسانید تا از بروز اتفاقات ناگوار در آینده جلوگیری شود.
علائم شکستگی مهره کمر
به طور کلی شکستگی مهره های کمر علائم مختلفی داشته و کاملاً بستگی به نوع و شدت شکستگی دارد. در واقع نوع و شدت ضربه وارد شده به مهره های کمر موجب می شود تا مدل شکستگی فرق داشته و علائم آن نیز متفاوت باشد. اما برخی از علائم وجود دارند که در بین تمامی شکستگی های مهره های کمر یکسان بوده که ما در این بخش سعی داریم تا چندی از این موارد را برای شما ذکر کنیم:
- درد های شدید و ناگهانی در ناحیه کمر که ممکن است به مرور زمان تشدید شوند.
- درد های در ناحیه کمر که ممکن است با حرکت کردن و یا نشستن تشدید شوند.
- حساسیت به لمس کردن محل شکستگی و یا ایجاد تورم در آن محل.
- ایجاد محدودیت در حرکت کردن فرد همچون خم شدن و راه رفتن.
- ایجاد تغییر در وضعیت بدن که موجب تغییر شکل و خمیدگی غیر طبیعی فرد خواهد شد.
- علائم عصبی همچون بیحسی، ضعف، سوزش و درد در پاها و همچنین از دست دادن کنترل ادرار و مدفوع.
- کاهش جزئی و یا قابل توجهی در قد فرد.
- ناتوانی در ایستادن و راه رفتن فرد.
تمامی موارد یاد شده از علائم شکستگی مهره کمر می باشند که بین تمامی مدل های شکستگی یکسان بوده و اگر فرد هر یک از این علائم را در خود داشته باشد ضروری است تا به پزشک مراجعه نماید.
علت شکستگی مهره کمر
همانطور که در بخش های قبلی نیز ذکر کردیم شکستگی های مهره کمر از علت های مختلفی برخوردار هستند. در واقع عوامل متعددی وجود دارند که موجب شکستگی در مهره کمر فرد خواهند شد. اما برخی از عواملی که موجب این شکستگی می شوند به شرح زیر می باشند:
- ایجاد ضربه یا آسیب مستقیم. همانند تصادف خودرو، سقوط از ارتفاع موجب شکستگی در مهره های کمر خواهد شد.
- پوکی استخوان و یا کاهش تراکم و ضعف استخوان ها یکی از مشکلاتی است که افراد مسن با آن درگیر بوده و باعث شکستگی مهره های کمر خواهد شد.
- بیماری های متاستاتیک استخوانی یا همان سرطان ها که موجب ضعف سیستم ایمنی و مهره ها خواهد شد می تواند باعث ایجاد شکستگی مهره کمر شود.
- انجام دادن فعالیت های ورزشی شدید و سنگین موجب می شود تا شکستگی مهره های کمر تشدید شوند. در واقع افرادی که ورزشکار حرفه ای هستند و یا به طور مکرر و مرتباً فعالیت های سنگین ورزشی انجام می دهند در خطر بیشتری می باشند. این افراد بهتر است تا اقدامات لازم را جهت جلوگیری از شکستگی های مهره کمر انجام دهند.
- تمامی افرادی که از کمر خود استفاده نادرست دارند، به طور حتم دچار شکستگی در ناحیه کمر خواهند شد. در واقع افرادی که اشیا سنگین بلند می کنند و حرکات ورزشی و یا معمولی را به شیوه ای نادرست انجام می دهند باعث می شوند تا به مرور مهره های کمر دچار شکستگی شوند.
- وجود نقایص مادرزادی و یا مشکل ساختاری در ستون فقرات نیز یکی از عواملی است که موجب شکستگی در مهره های کمر خواهد شد.
- وجود عفونت های استخوانی نیز یکی از عواملی است که باعث شکستگی می شود و موجب تضعیف کردن مهره ها و استخوان ها خواهد شد.
- رادیوتراپی یا پرتو درمانی که برای بیماری های سرطانی استفاده می شود، موجب ضعیف شدن استخوان ها شده و در نهایت خطر شکستگی را افزایش خواهد داد.
روش های درمان شکستگی مهره کمر
مشکل شکستگی مهره کمر از آن جایی که مشکلی اساسی و سخت می باشد و وضعیت کلی سلامت بیمار را تحت شعاع قرار می دهد، روش های درمان آن نیز متفاوت بوده و کاملاً بستگی به نوع و شدت شکستگی مهره های کمر فرد دارد. اما به طور کلی روش های درمان شکستگی مهره کمر به دو دسته درمان غیر جراحی و درمان جراحی تقسیم خواهد شد:
درمان غیر جراحی
در درمان های غیر جراحی، ۵ نوع روش درمان وجود دارد:
- استراحت کردن و محدود کردن فعالیت ها از جمله درمان های غیر جراحی است که فرد را مجبور به استراحت کردن و محدود کردن فعالیت های عادی و روزانه خود می کند. دوره درمان استراحت ممکن است چند هفته یا بیشتر، بنا به نوع آسیب وارد شده طول بکشد.
- استفاده کردن از بریس های کمر یا کمربند های طبی یکی از درمان های غیر جراحی می باشد که باعث جلوگیری کردن از مهره های آسیب دیده خواهد شد. در واقع کمربند های طبی کمک می کنند تا درد فرد کاهش پیدا کرده و فرایند بهبود نیز تسریع پیدا کند.
- مصرف دارو های مسکن و ضد التهاب همچون ایبوپروفن و یا استامینوفن نیز برای کاهش درد و تورم فرد مناسب می باشد.
- انجام دادن فیزیوتراپی موجب می شود تا درد فرد کاهش پیدا کرده و التهاب اولیه نیز برطرف شود. در واقع فیزیوتراپی به روند بهبود دامنه حرکتی فرد کمک می کند و نقش مهمی را در بازیابی توانایی حرکتی فرد دارد.
- آخرین روش از درمان غیر جراحی استفاده از دارو های پوکی استخوان می باشد. اگر فرد مبتلا به پوکی استخوان باشد باید دارو هایی را مصرف کند تا بتواند استخوان های خود را تقویت و از شکستگی بیشتر جلوگیری کند.
درمان جراحی
در روش درمان جراحی از سه مدل جراحی استفاده خواهد شد:
- روش ورتبروپلاستی و کیفوپلاستی روش درمانی برای درمان شکستگی مهره کمر می باشد که با تزریق سیمان استخوانی به داخل مهره های شکسته باعث تقویت و تثبیت آن ها خواهد شد. در روش کیفوپلاستی بالنی در داخل مهره باد خواهد شد تا فضای خرد شده را بازگرداند.
- روش فیوژن ستون فقرات، روشی است که در شکستگی های شدید کاربرد داشته و موجب می شود تا مهره های آسیب دیده با استفاده از میله و پیچ به یکدیگر متصل شوند. در واقع این روش باعث می شود تا از حرکت مهره های آسیب دیده جلوگیری شود.
- روش لامینکتومی روشی است که برای مواردی استفاده خواهد شد که شکستگی باعث فشار بر نخاع شود. در واقع در این روش بخشی از مهره برداشته خواهد شد و دیگر فشاری بر روی نخاع نخواهد بود.
مراقبت های بعد از درمان
بعد از درمان شکستگی مهره های کمر بهتر است تا مراقبت هایی نیز پس از آن انجام گیرد تا به طور کامل و سریع به بهبودی کامل دست پیدا کنید. شما بعد از درمان شکستگی مهره کمر ، چه به صورت جراحی و چه به صورت غیر جراحی نیاز دارید تا در دوره نقاهت خود مراقبت هایی انجام دهید. مراقبت های بعد از درمان شکستگی مهره کمر شامل فیزیوتراپی، استفاده از دارو های خاص، تغییر در سبک زندگی، تغذیه مناسب، جلوگیری از فعالیت های مخاطره آمیز و ورزش مناسب می باشد.
الزامی است تا شما پس از انجام عمل جراحی یا غیر جراحی با پزشک متخصص خود در ارتباط باشید تا بتوانید مراقبت های بعد از درمان را نیز از این پزشک دریافت کنید. حتی در صورت وجود مشکلاتی پس از درمان می توانید با پزشک خود این موضوعات را مطرح کنید و از بروز مشکلات جدید جلوگیری کنید.
روش های تشخیص شکستگی مهره کمر
به طور کلی روش های تشخیص شکستگی مهره کمر نیازمند بررسی های دقیق پزشک معالج می باشد. چرا که برای تشخیص دادن شکستگی نیاز به ابزار های خاص جود دارد و افراد به طور عادی نمی توانند شکستگی مهره کمر را تشخیص دهند.
اما بهتر است در این بخش روش های تشخیص شکستگی مهره کمر را با یکدیگر بررسی کنیم:
- معاینه فیزیکی از اولین روش های تشخیص شکستگی می باشد. در واقع پزشک با بررسی کردن علائمی همچون درد، تورم و محدودیت های حرکتی به این موضوع خواهد پرداخت. او همچنین باید علائم عصبی همچون بیحسی، ضعف و یا کاهش رفلاکس ها را نیز مورد بررسی قرار دهد.
- تصویربرداری که شامل رادیوگرافی، سی تی اسکن، ام آر آی و اسکن استخوان می باشد از جمله روش های تشخیص شکستگی می باشد. در رادیوگرافی برای تشخیص شکستگی مهره کمر از اشعه ایکس استفاده خواهند کرد. در روش سی تی اسکن جزئیات بیشتری از ساختار استخوان و شکستگی ها نمایش داده خواهد شد و موجب می شود تا کمک بزرگی به تشخیص شکستگی شود. ام آر آی نیز برای ارزیابی کردن دیسک های بین مهره ای رباط و نخاع اعصاب می باشد. در نهایت نیز اسکن استخوان برای بیماری هایی که مبتلا به پوکی استخوان هستند مورد استفاده قرار خواهد گرفت.
- ارزیابی کردن تراکم استخوان از جمله روش های دیگر برای تشخیص شکستگی می باشد.
- انجام دادن آزمایش های خونی موجب می شود تا عوامل زمینه ای همچون وجود کلسیم، ویتامین دی، مارکر های التهابی و عفونت شناسایی شوند.
- انجام نوار عصب و نوار عضله برای ارزیابی عملکرد اعصاب و عضلات فرد انجام می گیرد.
تمامی روش های یاد شده در این بخش بر اساس وجود علائم خاص در بیمار انجام خواهد گرفت. در واقع تمامی این روش ها برای تمامی بیماران مورد استفاده قرار نخواهد گرفت و برنامه درمانی مناسب، طبق آسیب وارد شده بر فرد صورت خواهد گرفت.
عوارض ناشی از شکستگی مهره کمر
شکستگی مهره کمر از عوارض بسیار مختلفی برخوردار است. در واقع فردی که دچار شکستگی مهره کمر خواهد شد عوارض متعددی را دریافت خواهد کرد. حال اگر درمان شکستگی مهره کمر به موقع و به درستی انجام نگیرد عوارض شکستگی مهره کمر بیشتر و سخت تر خواهد شد. از جمله عوارض شایع شکستگی مهره کمر می توان به این موارد اشاره کرد:
- وجود درد های مزمن یکی از رایج ترین عوارض ناشی از شکستگی مهره کمر در افراد می باشد. ممکن است فرد حتی پس از بهبودی کامل نیز همچنان درد مزمنی را هنگام انجام دادن فعالیت های روزمره خود حس کند. لازم به ذکر است که بگویم ممکن است در برخی افراد این درد موجب شود تا فرد از فعالیت های روزمره خود باز بماند.
- شکستگی مهره کمر موجب می شود تا ارتفاع مهره کاهش پیدا کرده و دفورمیتی ستون فقرات ایجاد شود. این مورد یکی از عوارض شکستگی مهره کمر می باشد که منجر به خمیدگی غیر طبیعی ستون فقرات خواهد شد. در این وضعیت حتی فرد اگر درمان شکستگی مهره کمر را نیز انجام داده باشد ممکن است به مرور زمان درد و محدودیت حرکتی بیشتری برایش ایجاد شود.
- از جمله عوارض ناشی از شکستگی مهره کمر می توان به کاهش توانایی حرکتی اشاره کرد. بعد از درمان شکستگی مهره کمر ممکن است که فرد محدودیت های قابل توجهی را در هنگام انجام فعالیت های روزمره خود مشاهده کند.
- عدم ثبات ستون فقرات باعث حرکات غیر طبیعی مهره ها نسبت به یکدیگر می شود. ممکن است در این وضعیت آسیب بیشتری به نخاع و اعصاب وارد شود.
- وجود مشکلات تنفسی تاثیر منفی می باشد که بر روی عملکرد ریه ها و تنفس تاثیر داشته و فرد را پس از درمان شکستگی مهره کمر اذیت خواهد کرد.
- ایجاد عفونت بعد از درمان شکستگی مهره کمر در تمامی عمل های جراحی وجود دارد. اما اگر عفونت درمان نشود منجر به عفونت های سیستماتیک و مشکلات بزرگتری خواهد شد.
- یکی از عوارض ناشی از شکستگی مهره کمر تشکیل شدن لخته خون در پا ها می باشد. در واقع شکستگی مهره کمر خطر تشکیل لخته خون و در نهایت آمبولی ریه را در فرد ایجاد می کند.
- ممکن است فرد پس از درمان شکستگی مهره کمر به صورت مجدد دچار شکستگی بعدی شود. در واقع در این مواقع فرد باید مراقبت های لازم را جهت جلوگیری از شکستگی های بعدی انجام دهد.
- تاثیرات روانی همچون افسردگی و اضطراب نیز از جمله عوارض ناشی از شکستگی های مهره کمر می باشد.
- در نهایت نیز بی اختیاری ادرار و مدفوع نیز یکی از مشکلات اساسی پس از درمان شکستگی مهره کمر می باشد که افراد با این موضوع درگیر می شوند.
در نهایت نیز باید گفت که تشخیص زود هنگام پزشک و انجام دادن درمان مناسب شکستگی باعث می شود تا خطرات ناشی از شکستگی های مهره کمر کاهش پیدا کند.
اگر شما از جمله افرادی هستید که قصد انجام دادن درمان شکستگی مهره کمر را دارید و سوالات بیشتری را در این حوزه دارید می توانید با شماره تماس هایی که در این بخش درج کرده ایم تماس حاصل نمایید. تماس با کارشناسان کلینیک ارتوپدی به شما این امکان را می دهد که سوالات تخصصی و جزئی خود را از کارشناسان ماهر و زبده این تیم بپرسید و پاسخ تخصصی را دریافت کنید.
1 دیدگاه دربارهٔ «شکستگی مهره کمر»
مطلب بسیار مفیدی برای شکستگی مهره کمر بود ممنونم