علائم دیسک کمر چیست؟

علائم دیسک کمر

علائم دیسک کمر از جمله موضوعات مهمی است که می‌تواند در تشخیص این نوع بیماری و همچنین شدت آن کمک کننده باشد. بیرون زدگی صفحات بین مهره‌ای و یا فتق دیسک که در اصل بین مردم به نام دیسک کمر معروف است از جمله متداول‌‌ترین آسیب‌هایی است که به ستون فقرات وارد می‌شود که البته به دلایل مختلفی ایجاد می‌شود. اضافه وزن، زندگی بدون تحرک و ورزش، داشتن مشاغل سخت و همچنین سیگار کشیدن می‌تواند ابتلا به این بیماری را به شدت افزایش دهد.

عمدتا دیسک کمر با دردهای شدیدی در پشت، کمر، دست‌ها و پاها همراه می‌شود. درمان‌های مراقبتی، توانبخشی و درمان ورزشی‌ از جمله مهم‌ترین و موثرترین درمان‌ها به شمار می‌روند. اصلاح سبک زندگی، حفظ وضعیت بدن و ترک کردن سیگار از راهکارهای مهمی به شمار می‌روند که برای جلوگیری از دیسک کمر موثر هستند. در صورتی که تمایل دارید با علائم دیسک کمر و به طور کلی با این بیماری آشنا شوید، تا انتها با ما همراه باشید.

معرفی بیماری دیسک کمر

پیش از اینکه شما را با علائم دیسک کمر آشنا کنیم در ابتدا قصد داریم به معرفی بیشتر ابن بیماری بپرداریم. دیسک کمر و یا همان بیرون زدگی دیسک کمر از جمله شایع‌ترین عارضه‌ها در دنیای پزشکی است که در نتیجه آسیب‌هایی از جمله ترک خوردن دیسک بین مهره‌ای و یا بیرون زدن هسته دیسک کمر به وجود می‌آید.

دیسک کمر در واقع صفحه‌ای منعطف بوده که دارای بافت پیوندی است و از وارد شدن ضربه و یا فشارهای مختلف به ستون فقرات جلوگیری می‌کند. در هسته آن نیز ماده‌ای ژلاتینی وجود دارد و در صورتی که فشار و یا آسیب بیش از حد باشد، در ابتدا این هسته منبسط شده که موجب تورم و همچنین فتق دیسک خواهد شد که البته با شدیدتر شدن آن ممکن است موجب پارگی کامل دیسک کمر شود‌. حال اگر تمایل دارید با علائم دیسک کمر آشنا شوید، ادامه مقاله را مطالعه کنید.

انواع علائم دیسک کمر

اکنون در این بخش قصد داریم شما را با علائم دیسک کمر آشنا کنیم. لازم به ذکر است که فتق دیسک عمدتا در بخش پایینی ستون فقرات ایجاد می‌شود. این مشکل البته ممکن است در ناحیه گردن نیز ایجاد شود. علائم دیسک کمر به مکان آن و همچنین میزان فشار بر عصب بستگی خواهد داشت. معمولا این علائم بر یک بخش بدن اثر می‌گذارند. از جمله علائم دیسک کمر می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

درد در پا و یا بازو

از جمله علائم دیسک کمر این است اگر که فتق دیسک در بخش پایینی ستون فقرات ایجاد شده باشد، عمدتا درد ناحیه باسن، ران، ساق پا و یا حتی گاهی نزدیک کف پا احساس خواهد شد‌. این در حالی است که اگر فتق در نزدیک گردن ایجاد شده باشد، معمولا درد در شانه‌ها و یا بازوها ایجاد خواهد شد. این نوع علائم دیسک کمر و یا درد آن ممکن است در زمان سرفه، عطسه و یا حتی حرکتی خاص در پاها و یا بازوها خود را نشان دهد. عمدتا این درد به شکل سوزن سوزن شدن خواهد بود.

بی‌حسی و یا گزگز

برخی از بیماران در بخش‌هایی از بدن که اعصاب آن بخش‌ها آسیب دیده‌اند، بی‌حسی و یا گزگز شدن را نیز احساس می‌کنند که این مورد نیز از جمله دیگر علائم دیسک کمر خواهد بود.

ایجاد ضعف در ماهیچه‌ها

از دیگر علائم دیسک کمر این خواهد بود که ماهیچه‌های تحت کنترل اعصاب می‌توانند دچار ضعف شوند. در این شرایط ممکن است شخص به زمین خورده و یا توانایی بلند کردن و نگه‌داشتن اجسام را نداشته باشد.

درد در کمر

یکی از مهم‌ترین و شایع‌ترین علائم دیسک کمر احساس درد در کمر است. این درد می‌تواند با سفتی همراه بوده و می‌تواند با چند روز استراحت رفع شود.

علائم دیسک کمر

علائم و نشانه‌های دیسک کمر خفیف

دیسک کمر خفیف هیچ علائم و نشانه‌ای ندارد، اما گاهی اوقات برخی از افراد دارای دیسک کمر خفیف ممکن است دردی در کمر و یا پای خود احساس کنند. در واقع می‌توان گفت که درد عصبی در پا از جمله شایع‌ترین علائم دیسک کمر بوده که خود را به شکل سوزن سوزن شدن نشان می‌دهد. البته لازم به ذکر است که گاهی نیز درد با ایستادن و یا نشستن‌های طولانی مدت و یا حتی حرکت‌های ناگهانی شدت بیشتری پیدا کند.

 دقت کنید که هر چقدر میزان فتق دیسک بیشتر باشد، علائم دیسک کمر و درد آن نیز شدت خواهد گرفت. اما در مراحل خفیف و یا دیسک خفیف این درد ممکن است حتی به پاها نرسد و تنها به کمر محدود شود. برخی اوقات نیز دیسک کمر علائمی ندارد و زمانی که فرد برای درمان و یا تصویربرداری بخش‌های دیگر باشد متوجه آن می‌شود.

علائم فتق دیسک در پاها چگونه است؟

همان‌طور که بیان شد از جمله علائم دیسک کمر ایجاد درد پاها است. دیسک کمر در حالت متوسط تا حالت شدید می‌تواند درد را به بخش‌ باسن، ران و یا ساق پاها منتقل کند. معمولا درد ما تنها در یک طرف ایجاد می‌شود و درد در هر دو پا به ندرت ایجاد می‌شود. عمدتا افراد دارای دیسک کمر دردی مشابه به سوزن سوزن شدن در پای خود احساس خواهند کرد و یا اینکه دچار بی‌حسی خواهند شد.

نشانه‌های دیسک کمر خطرناک

برخی افراد نیز ممکن است به دیسک کمر خطرناک مبتلا شوند که این نوع نیز نشانه‌های و علائم خاصی دارد. از جمله علائم دیسک کمر خطرناک می‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • زمانی که راه می‌روید احساس درد خواهید داشت.
  • درد در زمان خواب با شدت بیشتری ادامه می‌یابد.
  • درد و بی‌حسی را در یک طرف بدن خود احساس می‌کنید.
  • احتمال دارد درد به پای شما برسد.
  • پاهای شما دچار ضعف شدیدی شوند.
  • احساس گز گز و یا سوزن سوزن شدن در پاها را خواهید داشت.
  • درد در کمر، پا، بازوها، بی‌حسی، گز گز شدن
  • درد در کمر، پا و حتی بازو‌ها، بی حسی و گز گز شدن اندام‌ها از جمله علائم دیسک کمر به شمار می‌روند.

انواع روش‌های درمان دیسک کمر

اکنون که با علائم دیسک کمر آشنا شدید، در این بخش قصد داریم به انواع روش‌های درمان دیسک کمر اشاره کنیم. لازم به ذکر است که در اغلب مواقع درمان این بیماری تنها شامل حرکاتی برای جلوگیری از درد است. از جمله روش‌های درمان این بیماری می‌توان به برخی از موارد زیر اشاره کرد:

دارودرمانی

بر اساس آنچه گفته شد از جمله علائم دیسک کمر احساس درد در برخی از نواحی بدن است. اگر که این درد در بیمار به صورت خفیف تا متوسط باشد، می‌توان داروهای مختلفی اعم از استامینوفن یا ایبوپروفن را استفاده کرد. در صورتی که شخص به اسپاسم عضلانی دچار شده باشد، داروهای شل کننده عضلات تجویز خواهد شد. این نوع داروها در اصل نوعی داروی آرام‌بخش به شمار می‌روند که از جمله عوارض آن سرگیجه است.

برخی از انواع دردهای فتق کمر ممکن است به دلیل التهاب اعصاب و یا بافت نرم موجود در اطراف دیسک دچار آسیب ایجاد شوند. با کمک انواع داروهای ضدالتهابی غیراستروئیدی بیمار می‌تواند تورم و درد را تا حد بسیار زیادی کاهش دهد. قرص ناپروکسن می‌تواند برای این بیماری مناسب باشد. البته بهتر است حتما در ابتدا و پیش از مصرف هیچ قرصی با پزشک خود مشورت کنید.

در صورتی که داروهای خوراکی برای تسکین انواع درد و علائم دیسک کمر اثر نداشته باشند پزشک ممکن است تزریق کورتون را تجویز کند. این نوع درمان به بخش‌های اطراف اعصاب نخاعی تزریق و موجب کاهش درد می‌شود. البته لازم به ذکر است که برای هدایت سوزن متخصص می‌تواند از تصویربرداری ستون فقرات استفاده کند.

ممکن است پزشک شما را به یک فیزیوتراپی ارجاع دهد. فیزیوتراپی می‌تواند موجب کاهش درد و علائم دیسک کمر شود. در طی این جلسات تمریناتی به افراد بیمار داده می‌شود که درد را به طور قابل توجهی کاهش می‌دهد.

بسیاری از مشکلات مربوط به کمر به ویژه دیسک کمر و علائم دیسک کمر را افراد می‌توانند با کمک ورزش کاهش و یا حتی برطرف کنند. دقت کنید که تمرینات ورزشی باید حتما ملایم و به صورت کاملا اصولی انجام شوند. عمدتا تمریناتی که متخصص ارائه می‌دهد و یا حرکات یوگا برای درد کمر باید ۳ تا ۵ بار در طی هفته انجام شوند و پس از ۳ هفته می‌توان نتیجه و تاثیر آن‌ها را دبد.

ترکشن در واقع روشی است که در طی فیزیوتراپی استفاده می‌شود که در طی آن اثر جاذبه زمین از بین رفته و ستون فقرات کشیده می‌شوند. با ایجاد کشش ستون فقرات می‌توانند صاف شوند و هر نوع فشار عصبی و یا پیچ خوردگی حذف شود. از این روش برای درمان انواع مشکلات و آسیب دیدگی‌های کمر مانند برآمدگی و یا فتق دیسک کمر استفاده می‌شود.

انواع درجات دیسک کمر

بیرون زدگی دیسک کمر عارضه‌ای است که با گذشت زمان اتفاق می‌افتد و بر اساس میزان بیرون زدگی به ۴ بخش تقسیم می‌شود که در ادامه به معرفی آن‌ها می‌پردازیم‌.

  • تورم دیسک: یکی از انواع حالت‌های دیسک کمر است که در آن هسته دیسک به میزان کمی متورم می‌شود و با وارد کردن فشار به بافت همبند موجب بیرون زدگی دیسک می‌شود. در این حالت فرد ممکن است علائم دیسک کمر را نداشته باشد و یا اینکه دردهای کمی را حس کند.
  • بیرون زدگی دیسک: در این حالت مقدار فشار و آسیب بیشتر خواهد بود، هسته دیسک پاره شده و به نخاع نیز فشار وارد خواهد شد. بافت همبند در این نوع سالم خواهد بود. در این حالت از جمله علائم دیسک کمر می‌توان به احساس درد در زمان نشستن، تغییر وضعیت و خوابیدن اشاره کرد.
  • پارگی دیسک کمر: در این حالت مقدار فشار وارد شده بر ستون فقرات زیاد بوده و موجب پارگی بافت پیوندی موجود در صفحه دیسک خواهد شد‌ که فرد درد بسیار زیادی را حس می‌کند.
  • جداشدگی دیسک: این حالت از شدیدترین حالت بیرون‌زدگی دیسک کمر به شمار می‌رود که البته علائم دیسک کمر آن نیز بسیار شدید خواهد بود‌. در واقع در این حالت هسته دیسک جدا شده و به شکل مداوم به نخاع فشار وارد می‌کند. لازم به ذکر است که افراد دارای این حالت به جراحی نیازمند خواهند بود.

سخن پایانی

دیسک کمر از جمله مشکلات شایع ستون فقرات به شمار می‌رود و متاسفانه امروزه افراد بسیار زیادی را در جامعه درگیر کرده است. این بیماری دارای انواع و حالت‌های متعددی است که در این مقاله به آن اشاره کردیم. از جمله عوامل اصلی ایجاد دیسک کمر افزایش سن می‌باشد. عوامل دیگری از جمله بلند کردن، چرخیدن و یا پیچ خوردگی نیز می‌توانند باعث ایجاد دیسک کمر شوند.

در صورتی که این حرکات به درستی انجام نشوند به این معنی است که به جای استفاده از عضلات، ستون فقرات را به کار گرفته‌اید و این امر با گذشت زمان و در طولانی مدت دیسک کمر را ایجاد می‌کند. علائم دیسک کمر نیز بسیار مختلف هستند که با توجه به شدت و درجات بیماری می‌توانند متفاوت باشند که از جمله آن‌ها می‌توان به درد در پا اشاره کرد. همچنین این بیماری درمان‌های مختلفی دارند و به این امر بستگی دارد که میزان آسیب دیسک به چه میزان است. برای این درمان ممکن است از روش‌های حرکات اصلاحی، ورزش، فیزیوتراپی و یا حتی دارودرمانی اشاره کرد.

1 دیدگاه برای “علائم دیسک کمر چیست؟”

  1. دکتر این کلینیک بسیار با تجربه و متخصص بود و با صبر و حوصله به سوالاتم پاسخ دادن. درد شدیدی داشتم و همه بهم میگفتن باید جراحی کنم اما ایشون بدون جراحی مشکلم رو حل کردن

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها
فهرست مطالب
مقالات مرتبط