کندرومالاسی یا نرمی کشکک یکی از عارضههای شایع زانو است. این عارضه، علائم مختلفی دارد که اصلیترین آنها درد و تورم است و در موارد پیشرفتهتر، ممکن است همراه با اختلال در حرکت زانو نیز همراه باشد. بسته به گرید کندرومالاسی، درمانهای مختلفی میتوانند مانع پیشرفت آن شده و علائم آن را کاهش داده یا از بین ببرد. درمانهای خانگی و دارویی مختلفی در موارد خفیف این عارضه مورد استفاده قرار میگیرند و در موارد پیشرفتهتر ممکن است برای بهبود، نیاز به فیزیوتراپی یا جراحی وجود داشته باشد.
نرمی کشکک در صورت عدم تشخیص و درمان به موقع، میتواند پیشرفت کرده و اثرات منفی قابل توجهی بر کیفیت زندگی روزمره فرد داشته باشد. برای پیشگیری بروز یا پیشرفت این عارضه، مؤثرترین راه عدم ایجاد فشار بیش از حد به زانو است. همچنین مراقبتهایی همچون گرم کردن قبل از ورزش و تقویت عضلات اطراف زانو نیز به جلوگیری از بروز این عارضه کمک میکنند.
نرمی کشکک زانو یا کندرومالاسی چیست؟
کندرومالاسی (Chondromalacia) یا نرمی کشکک زانو که به زانوی دوندگان نیز شناخته میشود، عارضهای است که در آن غضروف پشت کشکک زانو دچار آسیب میشود. این آسیب میتواند شامل نرم شدن، پارگی، ساییدگی و یا هر نوع آسیب دیگری باشد. آسیب وارده به زانو در کندرومالاسی میتواند باعث ساییده شدن استخوان کشکک بر روی دیگر استخوانهای زانو شود. در برخی موارد نیز تکههایی از غضروف جدا میشوند که میتوانند در مفصل پراکنده و مانع عملکرد صحیح زانو شوند. کندرومالاسی در اغلب موارد میتواند باعث بروز درد و تورم در زانوی فرد باشد.
نرمی کشکک میتواند بر اثر عوامل مختلفی بروز کند که متداولترین آنها ورزش سنگین و فشار مکرر روی زانو است.
شدت کندرومالاسی
کندرومالاسی دارای چهار درجه یا شدت مختلف است:
- در گرید ۱، غضروف زانو نرمتر از حالت معمول است. در این مرحله علائمی چون درد خفیف زانو و احساس ساییدگی در زانو حس میشود که میتواند با استراحت دادن به زانو بهبود یابد.
- در گرید ۲، سطح غضروف شروع به فرسایش کرده و بافت آن دچار آسیب شده است. علائم این مرحله همان علائم گرید ۱ اما شدیدتر هستند.
- در گرید ۳، غضروف به علت سایش زیاد، نازک شده است. در این مرحله نیز درد نسبت به گرید قبلی بیشتر است، به خصوص در زمانهایی که پس از فعالیت طولانی به زانو استراحت داده میشود. همچنین تورم زانو در این مرحله متداول است.
- در گرید ۴، غضروف به حدی از بین رفته است که استخوانها با هم تماس داشته و با یکدیگر دچار سایش میشوند. در این مرحله، درد زانو به حد بسیار زیادی میرسد و عملکرد زانو نیز مختل میشود. بسیاری از افراد در این مرحله نیاز به جراحی پیدا میکنند. کندرومالاسی گرید ۴، در صورت عدم درمان، میتواند به عارضههای بیشتری منجر شود.
علائم نرمی کشکک زانو
نرمی کشکک زانو بسته به گرید، میزان پیشرفت و همچنین شرایط فرد میتواند با علائم مختلفی همراه باشد. متداولترین علائم این عارضه در ادامه آورده شدهاند:
- درد و تورم: متداولترین علامت کندرومالاسی دردهای خفیف و مزمن در ناحیه جلوی زانو هستند که میتوانند با بالا یا پایین رفتن از پله تشدید شوند. این دردها در اثر نشستن در یک حالت به مدت طولانی نیز تشدید میشوند. برای مثال، فردی که دچار کندرومالاسی شده، برخاستن پس از تماشای یک فیلم یا نشستن در یک پرواز طولانی و ایستادن در بازههای زمانی طولانی دردآور خواهد بود.
- قفل شدن زانو: کندرومالاسی همچنین میتواند باعث قفل شدن زانو شود. به این معنی که صاف کردن زانو بیش از حد با دشواری و درد همراه خواهد بود.
- خالی کردن زانو: از دیگر علائم کندرومالاسی، خالی کردن زانو است. این مشکل اغلب هنگام خم کردن پیدرپی زانو، به خصوص هنگام پایین رفتن از پله رخ میدهند.
- صدا و حس سایش: نرمی کشکک میتواند باعث صدا دادن زانو یا ایجاد حس سایش در آن شود. البته باید در نظر داشت که هر صدایی از زانو در هنگام خمشدن به معنی نرمی کشکک نیست.
علت نرمی کشکک زانو
در ناحیه پشت استخوان کشکک، لایهای غضروفی وجود دارد. به طور معمول هنگام خم کردن زانو، استخوان کشکک بر روی این لایه غضروفی لیز میخورد. وظیفه این لایه حفاظت از مفصل زانو در مقابل آسیب، در عین ایجاد دامنه حرکتی وسیع است. اگر به هر نحوی عضلات زانو نتوانند استخوانها را در مکان مناسب خود نگه دارند و کشکک زانو روی استخوان زیرین کشیده شود، غضروف زیر کشکک دچار ساییدگی و فرسایش میشود.
عوامل مختلفی میتوانند موجب این عارضه شوند که در ادامه به آنها اشاره شده است:
- وراثت: نرمی کشکک زانو ممکن است ارثی باشد یا بر اثر دیگر عارضههای ژنتیکی ایجاد شود. برای مثال، کف پای صاف یکی از عواملی است که ممکن است به بروز نرمی کشکک بینجامد.
- ضعف عضلانی: اگر عضلات چهار سر ران در یکی از پاها قویتر از دیگری باشد و فشار بیشتری به پای ضعیف وارد شود، احتمال بروز کندرومالاسی بیشتر میشود. در چنین حالتی، زانوی پای ضعیفتر ممکن است دچار آسیب ساختاری شده و عملکرد آن مختل شود.
- فشار بیش از حد در هنگام ورزش: فشار مکرر بر روی زانو که ممکن است در ورزشهای مانند دویدن، دوچرخهسواری و اسکی رخ دهد، میتواند باعث بروز کندرومالاسی شود. به همین دلیل این عارضه با نام «زانوی دوندگان» نیز شناخته میشود.
- مشکلات ساختاری: وجود اشکالاتی در ساختار پا و زانو میتواند به بروز کندرومالاسی بینجامد. به طور خاص، عدم قرارگیری استخوانهای کشکک، استخوان ران و استخوان ساق پا در راستای مناسب میتواند به ایجاد فشار روی زانو و نرمی کشکک منجر شود.
- صدمه: آسیبدیدگی کشکک، جراحی زانو یا آسیب به تاندونها یا بافتهای اطراف زانو نیز ممکن است باعث عملکرد نامناسب زانو و متعاقباً بروز نرمی کشکک شوند.
- آرتروز: آرتروز در ناحیه مفصل زانو نیز از مواردی است که میتواند با ایجاد تورم، تنش بیش از حد به زانو وارد کرده و باعث آسیب ساختاری شود که ممکن است به کندرومالاسی منجر شود.
- سن: با وجود اینکه کندرومالاسی میتواند افراد در تمامی سنین را درگیر کند، نوجوانان و جوانان به طور خاص بیشتر در معرض این عارضه هستند. در بین نوجوانان و جوانان، به علت رشد عضلانی، بعضاً ممکن است با رشد به طور موقت، زانو و استخوان ران در یک راستا قرار نگیرند که باعث ایجاد درد و آسیب در ناحیه زانو شود.
- جنسیت: زنان نسبت به مردان بیشتر در معرض ابتلا با کندورمالاسی قرار دارند.
تشخیص نرمی کشکک زانو
برای تشخیص نرمی کشکک زانو به طور معمول از ابزارهای مختلفی استفاده میشود، اما این تشخیص همواره با معاینه فیزیکی توسط پزشک آغاز میشود.
- معاینه فیزیکی: طی معاینه فیزیکی، پزشک معالج شرایط زانو فرد را با ارزیابی نحوه قرارگیری استخوانها بررسی میکند. قرار گرفتن استخوانها در راستای نامناسب میتواند نشانه کندرومالاسی باشد. همچنین پزشک در این مرحله با اعمال فشار بر نواحی مختلف زانو و خم و راست کردن آن، به دنبال احساس درد و تورم و میزان آنها و معاینه همراستا بودن استخوانها خواهد بود.
- تصویربرداری: همچنین برای حصول اطمینان از وجود کندرومالاسی، پزشک ممکن است از آزمونهای تصویربرداری مختلفی استفاده کند:
تصاویر X-ray جانبی و از بالا از کشکک با سطح داخلی غیرمعمول، نشاندهنده کندرومالاسی است
- تصویربرداری با اشعه ایکس: برای ارزیابی سلامت استخوانهای مفصل و کشکک زانو به کار گرفته میشود.
تصویر MRI از زانو با غضروف غیرمعمول که نشان از عارضه کندرومالاسی است
- ام آر آی (MRI): شدت فرسایش غضروف مفصل زانو را به خوبی نشان میدهد.
تصویر سیتیاسکن از کندرومالاسی گرید ۳ و نازک شدن غضروف کشکک
- سی تی اسکن: راستای قرارگیری کشکک و موارد غیرعادی را در موارد پیشرفتهتر نشان میدهد.
- آرتروسکوپی زانو: در این روش تشخیصی نیمهتهاجمی با ایجاد یک برش بسیار کوچک روی زانو و وارد کردن یک دوربین کوچک به داخل برش، بافتهای مفصل به خوبی مشخص شده و آسیبهای احتمالی موجود دیده میشود. آرتروسکوپی به طور معمول در مواردی استفاده میشود که روشهای تشخیصی دیگر به نتیجه قطعی نرسیدهاند. در چنین مواردی، پزشک برای بررسی نرمی یا پارگی غضروف از روش آرتروسکوپی استفاده میکند و در صورت لزوم، سطح بافت غضروف آسیبدیده صاف و اصلاح شده یا تمام یا قسمتی از غضروف جدا میشود.
درمان نرمی کشکک زانو
نرمی کشکک زانو، با توجه به نوع و شدت آن، چهار راه درمانی کلی دارد. این روشهای درمانی شامل درمانهای خانگی، فیزیوتراپی، درمان دارویی و جراحی میشوند.
درمانهای خانگی
در موارد خفیف تا متوسط کندرومالاسی، استفاده از روشهای درمانی خانگی میتواند برای بهبود شرایط زانو بسیار مؤثر باشد.
- استراحت: استراحت دادن به زانوها در خلال فعالیت روزانه و انجام حرکات کششی مختص زانو میتوانند درمانهای مؤثری برای مدیریت نرمی کشکک در مراحل اولیه باشند.
- کمپرس یخ: استفاده از پک یخ به مدت ۱۵ تا ۲۰ دقیقه در هر ۲ ساعت برای بازه زمانی چند هفتهای میتواند التهاب و درد زانو را در مراحل اولیه کاهش دهد.
- استفاده از زانوبند یا بریس: یک زانوبند یا بریس مناسب میتواند با محدود کردن حرکت زانو از سایش غضروف زانو جلوگیری کند.
فیزیوتراپی
راه متداول دیگر درمان برای کندرومالاسی استفاده از روشهای مختلف فیزیوتراپی است. انجام فیزیوتراپی در مراحل اولیه کندرومالاسی از شدت یافتن آن جلوگیری میکند و علائم را کنترل کرده یا از بین میبرد. روشهای مختلف فیزیوتراپی که به توصیه پزشک در درمان کندرومالاسی مورد استفاده قرار میگیرند عبارتاند از:
تقویت عضلانی با ورزش و حرکات اصلاحی
تقویت عضلات چهارسر، همسترینگ و اداکتور میتواند تنش و فشار روی مفصل زانو را کاهش دهد و به جلوگیری از جابهجایی اجزای زانو کمک کند. حرکات ورزشی مختلفی برای تقویت این عضلات وجود دارد که در ادامه تعدادی از آنها آورده شدهاند:
حرکت بلند کردن پا (Straight Leg Raise)
در این حرکت، فرد در حالت خوابیده یک پای خود را به صورت صاف بالا میآورد، در حالی که پای دیگر به صورت زاویهدار قرار گرفته است و کمر صاف است. این حرکت برای تقویت عضلات چهار سر ران مؤثر است.
حرکت بلند کردن پا از کنار (Side Lying Leg Raise)
در این حرکت، فرد به پهلو خوابیده و با پنجه به سمت روبرو، پای بالایی خود را در حالت صاف بالا برده و پایین میآورد. این حرکت ماهیچه سرینی را تقویت میکند و باعث پایداری مفصل زانو میشود.
حرکت باز کردن زانوها (Clamshell)
در این حرکت، فرد به پهلو دراز کشیده و دوپای خود را در حالت خم شده روی خود قرار میدهد و سپس زانوهای خود را از هم دور و به یکدیگر نزدیک میکند. این حرکت میتواند با اضافه کردن کش به دور دو زانو نیز انجام شود و ماهیچه سرینی را تقویت میکند.
حرکت بالا بردن پا از پشت (Hip Extension Leg Raise)
در این حرکت فرد روی شکم دراز کشیده و عضلات چهار سر ران خود را منقبض میکند تا زانو به حالت صاف درآمده و پا را بدون قوس انداختن به کمر بالا میبرد. این ورزش با اضافه کردن وزنه به مچ پا نیز میتواند انجام شود و عضلات چهار سر ران و عضلات سرینی را تقویت میکند.
ماساژ
ماساژ زانو توسط یک متخصص میتواند به کاهش تنش عضلانی و کاهش درد زانو تا حدودی کمک کند.
اولتراسوند تراپی
در این روش، امواج صوتی با فرکانس بالا به زانوی فرد رسانده میشوند که با افزایش جریان خون به کاهش درد و تسریع ترمیم بافتها کمک میکند.
الکتروتراپی
در این روش، اعمال جریان برق خفیف به زانو باعث تقویت عضلات شده و همچنین با افزایش جریان خون به محل آسیبدیده، سرعت بهبود را بیشتر میکند.
لیزردرمانی
لیزر درمانی با لیزرهای پرتوان نیز در مطالعاتی باعث کاهش درد ناشی از کندرومالاسی شده است. در این روش درمانی، لیزر به عنوان محرک متابولیزم سلولی به کار گرفته میشود و با افزایش تولید انرژی سلول، به ترمیم سلولهای بافت غضروف کمک میکند. لیزر درمانی اثرات ضد التهاب و ضددرد دارد.
درمان دارویی و تزریقی
درمانهای دارویی نرمی کشکک زانو بیشتر برای مدیریت علائمی همچون درد و التهاب استفاده میشود و درمانهای تزریقی مانند پیآرپی و اوزون برای افزایش سرعت بهبودی و ترمیم غضروف زانو تزریق میشوند.
داروهای مسکن
استفاده از مسکنهای غیراستروئیدی مانند ایبوپروفن یا ناپروکسن میتوانند در کاهش دردهای نرمی زانو و کاهش التهاب آن مؤثر باشند. در مواردی که مسکنهای معمولی به کاهش درد کمک نمیکنند، تزریق کورتیکواستروئیدها نیز میتواند راه حلی سریع برای کاهش درد و التهاب باشد.
تزریق پیآرپی (PRP)
در برخی موارد با تزریق پیآرپی یا پلاسمای غنی از پلاکت که از خون خود فرد به دست میآید، میتوان به بازسازی بافتهای از بین رفته و بهبود نرمی کشکک کمک کرد. این تزریق در مواردی پیشنهاد میشود که درمانهای معمول دیگر مانند فیزیوتراپی و دارو درمانی منجر به بهبودی نشدهاند یا فرد دچار ساییدگی خفیف تا متوسط بوده و از سلامت عمومی مناسبی برخوردار است.
اوزون تراپی
تزریق اوزون به زانو از روشهای جدید به کار گرفته شده برای درمان کندرومالاسی است. در این روش با تزریق اوزون به عضلات اطراف زانو، اکسیژنرسانی به نواحی اطراف مفصل زانو بیشتر شده و ترمیم بافت تسریع میشود. هدف اصلی این درمان کاهش التهاب زانو است.
جراحی
در موارد پیشرفته کندرومالاسی که آسیب به غضروف زانو شدید شده و روشهای دیگر درمانی با بهبود همراه نبودهاند، از روشهای تهاجمی و جراحی برای درمان این عارضه استفاده میشود. همچنین برای انتخاب جراحی و مؤثر بودن آن به عواملی از قبیل محل و میزان آسیبدیدگی، سن، میزان فعالیت و سلامت عمومی توجه میشود. برخی از روشهای جراحی نرمی کشکک زانو شامل موارد زیر میشود:
- جراحی رهاسازی جانبی: در صورت همراستا نبودن کشکک با استخوان ران، ممکن است از عمل جراحی برای رهاسازی جانبی بافتهای زانو استفاده شود که راستای کشکک را اصلاح میکند و فشار موجود بر آن را کاهش میدهد.
- استئوتومی: عمل جراحی استئوتومی که در آن استخوانهای ران و ساق همراستا میشوند و در نتیجه باعث کاهش فشار روی زانو و درمان کندرومالاسی میشود.
- آرتروسکوپی: این عمل جراحی نیمهتهاجمی برای بیمارانی توصیه میشود که با سایر درمانهای غیرتهاجمی بهبود نیافتهاند. طی این جراحی، برخی بافتهای اطراف مفصل زانو با هدف کاهش درد و فشار به زانو بریده میشوند.
- اصلاح محل کشکک: در این عمل جراحی، پزشک با ایجاد تغییرات در بافتهای اطراف کشکک و قرار دادن کشکک در راستای صحیح، فشار موجود بر آن را کاهش میدهد که باعث کاهش درد در ناحیه زانو میشود. این جراحی در موارد شدید کندرومالاسی مورد استفاده قرار میگیرد که با عدم همراستایی استخوانها همراه هستند.
- تعویض کشکک: در این جراحی، پزشک ممکن است کل یا بخشی از کشکک را خارج کرده و از پروتز به جای آن استفاده کند. این جراحی به طور معمول فقط برای افرادی پیشنهاد میشود که دارای عضلات چهار سر ران سالم باشند و بتوانند پس از جراحی به طور منظم ورزش کنند.
- کاشت سلول غضروفی اتولوگ (ACI): در این عمل جراحی که هدف آن ترمیم بافت سلول است، سلولهای غضروفی از بدن فرد استخراج شده و پس از کشت چند هفتهای در محل آسیبدیده جایگذاری میشوند. این جراحی در اغلب موارد برای افراد جوانتر با طول بیماری کوتاهتر مورد استفاده قرار میگیرد (منبع).
- انتقال غضروف (OATS): در این جراحی، بخشهایی از غضروف مفصلهای سالم که متحمل بار نیستند برداشته و به زانوی دچار عارضه انتقال داده میشود. این جراحی به طور معمول برای افراد زیر ۵۰ سال که دارای آسیب جزئی باشند مورد استفاده قرار میگیرد.
مقایسه روشهای درمان نرمی کشکک زانو
در جدول زیر، برخی از انواع درمان کندرومالاسی از حیث شرایط مورد استفاده، طول درمان و تهاجمی بودن با یکدیگر مقایسه شدهاند:
روش درمان | چه زمانی نیاز است؟ | مدت طول درمان | میزان تهاجم |
---|---|---|---|
بریس و زانوبند | مواردی که مشکلات ساختاری باعث بروز عوارض فیزیکی میشود | درمان ادامهدار با بهبود محسوس در بازه چند هفته تا چند ماه، بسته به فرد |
غیرتهاجمی |
فیزیوتراپی |
معمولاً برای تمامی گریدها مورد استفاده قرار میگیرد، علیالخصوص در موارد خفیف و متوسط | درمان ادامهدار با بهبود محسوس در بازه چند هفته تا چند ماه، بسته به فرد |
غیرتهاجمی |
داروهای مسکن |
در هنگام بروز درد و التهاب؛ تسکین کوتاه مدت در هنگام تشدید درد | مدت زمان کوتاه |
غیرتهاجمی |
داروهای تزریقی |
برای دردها و تورمهای متوسط تا شدید، به منظور تسکین درد | تسکین درد آنی که اغلب تا چند هفته یا چند ماه مؤثر است و ممکن است نیاز به تزریق دوباره باشد |
کم تهاجمی |
جراحی |
برای موارد پیشرفته و موارد با آسیب بالا به غضروف و دارای عوارض دائمی | مدتزمان بهبود از چند هفته تا چند ماه بسته به نوع جراحی |
تهاجمی |
عوارض درمان نشدن نرمی کشکک زانو
اگر کندرومالاسی درمان نشود، ممکن است پیشرفت کند. عواقب این پیشرفت و افزایش درجه عارضه میتواند علائم مختلفی به همراه داشته باشد:
- افزایش درد و تورم در زانو: در صورت درمان نشدن نرمی کشکک، در مراحل ابتدایی درد و ناراحتی در زانوی فرد افزایش پیدا میکند و انجام هر گونه فعالیت با زانو را دشوار میکند. این درد میتواند مزمن شود و با فعالیت زانو افزایش نیز پیدا کند و به طور کلی از کیفیت زندگی روزمره بکاهد.
- کاهش عملکرد مفصل زانو: با پیشرفت کندرومالاسی و تخریب بیشتر غضروف کشکک، عملکرد مفصل زانو تضعیف میشود که این ضعف خود را در راه رفتن، استفاده از پله، زانو زدن و انجام فعالیتهایی که به حرکت مکرر زانو نیاز دارند نشان میدهد و انجام این حرکات را با چالش همراه میکند. همچنین دامنه حرکتی زانو در چنین حالتی کاهش مییابد و انعطاف زانو نسبت به حالت عادی کم میشود.
- ابتلا آرتروز زانو: اگر کندرومالاسی تا مراحل پیشرفته درمان نشود، در اثر تخریب شدید غضروف و متعاقباً سایش مداوم استخوانها روی یکدیگر، فرد به آرتروز زانو دچار میشود. این عارضه باعث تخریب مفصل و ایجاد درد و چالشهای حرکتی بیشتر برای فرد میشود.
- تحلیل عضلات و عدم تعادل عضلانی: کندرومالاسی با تأثیر منفی بر عضلات اطراف زانو در طی زمان، باعث ضعیف شدن عضلات و عدم تعادل آنها میشود که این عوامل به کاهش عملکرد زانو میانجامند.
- کاهش کیفیت زندگی: به طور کلی، فرد دچار کندرومالاسی، که این عارضه را درمان نکرده است، قادر به انجام بسیاری از فعالیتهای معمول روزانه نخواهد بود و یا انجام امور عادی برای او دشوار و همراه با درد خواهد بود که برای یک فرد عادی، از کیفیت زندگی روزمره بسیار میکاهد.
پیشگیری از نرمی کشکک زانو
اقدام پیشگیرانه مختلفی برای کاهش احتمال درگیر شدن با کندرومالاسی مؤثر هستند. برخی از این اقدامات عبارتاند از:
- گرم کردن مناسب پیش از انجام فعالیتهای ورزشی.
- انجام حرکات خاص برای تقویت عضلات اطراف زانو و همچنین چهار سر ران.
- پرهیز از افزایش یکباره شدت تمرینهای ورزشی و در عوض افزایش تدریجی آنها.
- کاهش وزن به منظور جلوگیری از فشار به زانو.
- استفاده از کفشهای راحت و در برگیرنده پا با سایز مناسب.
- استفاده از پدهای زانو در صورت لزوم به تکیه زانو به سطوح سخت در زمانهای طولانی.
سوالات متداول
آیا میتوان با زانوی مبتلا به کندرومالاسی راه رفت؟
بسته به پیشرفت عارضه و میزان درد و تورم، ممکن است فرد قادر به راه رفتن روی زانو مصدوم خود باشد یا خیر. اما بهتر است در شرایط بروز درد، زانو در حالت استراحت باشد.
آیا کندرومالاسی بدون درمان بهبود پیدا میکند؟
خیر. ممکن است که آسیبهای ایجاد شده در اثر این عارضه بهبود پیدا کنند اما این عارضه خودبهخود از بین نمیرود. با این وجود، استراحت و درمان فیزیکی میتواند از بروز درد و التهاب در این عارضه جلوگیری کند.
طول درمان کندرومالاسی چقدر است؟
بسته به شدت عارضه، مدت زمان درمان کندرومالاسی میتواند متغیر باشد. ولی به طور معمول با بکارگیری درمان فیزیکی مناسب، قدرت و حرکت زانو پس از سه تا شش ماه بازیابی میشود. پس از این مدت و در صورت لزوم، با روشهای درمانی دیگر بهبود بیشتر نیز حاصل خواهد شد.
آیا کندرومالاسی درمان قطعی دارد؟
خیر. درمانهای کندرومالاسی در کاهش علائم و کمک به ادامه فعالیت معمول مفصل زانو مؤثر هستند. اما باید توجه داشت که این درمانها به طور کامل عارضه کندرومالاسی پاتلا را از بین نمیبرند.
چه گروههای سنی بیشتر درگیر کندرومالاسی میشوند؟
بیشتر افراد درگیر با کندرومالاسی افراد در رده سنی بین ۱۵ تا ۳۰ سال هستند که فعالیت بدنی بالا دارند.
چگونه با داشتن نرمی کشکک بنشینیم؟
افرادی که از نرمی کشکک رنج میبرند میتوانند در هنگام نشستن پای زانوی آسیبدیده خود را در سطحی بالاتر قرار داده و زیر زانو از یک بالشت استفاده کنند تا فشار به زانو کاهش بیابد.
آیا میتوان با نرمی کشکک زندگی کرد؟
بله. نرمی کشکک در اغلب موارد خفیف است و صرفاً با رعایت دستورالعملهای لازم و مدیریت آن، میتوان به راحتی و بدون دردسر با آن زندگی کرد.
آیا پیآرپی (PRP) برای درمان کندرومالاسی مناسب است؟
تحقیقات متعددی به نتایج مطلوبی از کاربرد این روش برای درمان کندرومالاسی دست یافتهاند و این روش یکی از روشهای مدیریت مؤثر این عارضه است.
چه مکملهایی برای ترمیم غضروف مناسب هستند؟
گلوکوزامین و کندرویتین از متداولترین مکملها برای ترمیم غضروف هستند.
بهترین حالت برای خوابیدن با کندرومالاسی چیست؟
راحتترین حالت برای خوابیدن برای فرد دچار به کندرومالاسی خوابیدن به پشت با قراردادن بالشت در زیر هر دو زانو، تا آمدن آنها به بالاتر از ارتفاع قلب است. این کار از تورم زانو میکاهد.