عمل رباط صلیبی زانو

عمل رباط صلیبی زانو

عمل رباط صلیبی زانو از آن دسته از عمل‌هایی است که بر روی نحوه‌ی حرکت زانو و فرد تاثیر زیادی خواهد داشت و کوچکترین اشتباهی در طی این عمل می‌تواند، منجر به مشکلاتی سخت و دردناک شود. به همین خاطر به افراد همیشه توصیه می‌کنیم که انجام این عمل را به پزشکان و جراحان ماهر و متخصص در این زمینه بسپارند و برای یافتن جراح و پزشکی حرفه‌ای در این زمینه تحقیق کنند. انجام درست و اصولی این عمل باعث می‌شود که فرد پس از انجام جراحی و گذراندن دوران نقاهت بتواند به راحتی حرکت کند و مشکلی از نظر حرکتی نداشته باشد و بتواند به راحتی به انجام فعالیت‌های روزمره‌ی خود مشغول شود. آسیب رباط صلیبی زانو با علائمی همراه است که اگر از آن‌ها اطلاع داشته باشید و به موقع برای درمان اقدام کنید، می‌توانید نتیجه‌ای اثربخش‌تر از انجام این عمل بگیرید. اگر در انتخاب پزشک نیز دارای تردید هستید و نمی‌دانید که عمل رباط صلیبی زانو را نزد کدام متخصص انجام دهید، ما کلینیک فوق تخصصی ارتوپدی سعادت آباد را به شما پیشنهاد می‌کنیم.

در ادامه‌ی این مقاله نیز قصد داریم تا بیشتر در خصوص عمل رباط صلیبی زانو با شما صحبت کنیم و اطلاعاتی کاربردی در این خصوص را برای شما بیان کنیم.

عمل رباط صلیبی زانو

عمل رباط صلیبی زانو چیست؟

این رباط در حقیقت یکی از طناب‌های بافتی بدن است که از فیبرهای متراکم کلاژن تشکیل شده است و در برابرکشش‌ها مقاومت می‌کند. این رباط در مفصل زانو کمک می‌کند تا دو استخوان در این محل به یکدیگر متصل شوند و به فرد این اجازه را می‌دهد تا فعالیت‌ها مختلفی را با آن انجام دهد. فعالیت‌ها بدنی شدید و یا انجام حرکاتی سخت و نادرست می‌تواند به این رباط آسیب وارد کند و عملکرد درست آن را مختل کند که در این صورت فرد برای رفع مشکل لازم است عمل رباط صلیبی زانو را انجام دهد. در ناحیه‌ی زانو دو نوع رباط صلیبی وجود دارد که با نام‌های رباط صلیبی قدامی و رباط صلیبی خلفی یا پشتی شناخته می‌شوند و در زمان آسیب دیدگی پزشک پس از این که فرد را بررسی کرد و متوجه شد کدام یک از این رباط‌ها آسیب دیده است در خصوص جراحی و عمل آن تصمیم می‌گیرد.

هدف از انجام عمل رباط صلیبی زانو این است که فرد بتواند پس از جراحی و گذراندن دوران نقاهت خود دوباره بتواند فعالیت‌های روزمره و ورزشی خود را همچون گذشته انجام دهد. در این جراحی فقط از یک بخیه زدن ساده برای درمان این مشکل استفاده نمی‌شود و لازم است که پزشک با توجه به قطر این تاندون و… از قسمت دیگری از بدن فرد رباط مناسبی را بردارد و به محل آسیب دیده در محل مفصل زانو منتقل کند تا بافتی که آسیب دیده و یا پاره شده است، بتواند خود را ترمیم کند. اگر فرد دارای جثه‌ای کوچک باشد و یا تاندون‌های قسمت‌های دیگر بدن وی از قطر مناسب برخوردار نباشد، پزشک می‌تواند از بانک تاندون درخواست تاندون کند و عمل رباط صلیبی زانو را انجام دهد.

عمل رباط صلیبی زانو

علت انجام عمل رباط صلیبی زانو

رباط صلیبی زانو از جمله رباط‌هایی در بدن است که ممکن است در جریان فعالیت‌های ورزشی و در اثر فشار و ضربه و… دچار آسیب دیدگی شود و نیاز باشد که برای رفع آسیب دیدگی ایجاد شده در این ناحیه با توجه به نظر پزشک، عمل جراحی انجام شود. بیشترین ورزشکارانی که در معرض کشیدگی و پارگی رباط صلیبی هستند، فوتبالیست‌ها می‌باشند که در طی بازی به خاطر حرکت‌های سریع و شدید و یا برخوردهای ناگهانی که با یکدیگر پیدا می‌کنند، ممکن است به این مشکل دچار شوند. ایجاد آسیب در رباط صلیبی می‌تواند با علائمی همچون درد، احساس گرما در آن ناحیه و… همراه باشد.

همچنین این امکان وجود دارد که آسیب به رباط صلیبی در اثر هورمون‌ها، عوامل آناتومیک و عوامل ژنتیکی رخ بدهد که باید برای درمان آن اقدام کرد. همانطور که می‌دانید رباط صلیبی همچون طنابی است که در اطراف ناحیه‌ی زانو وجود دارد و به زانو کمک می‌کند تا به شیوه‌ای درست حرکت کند و از حرکات اضافه‌ی زانو در جهت‌های مختلف جلوگیری می‌کنند. آسیب به این رباط می‌تواند مشکلاتی از قبیل ایجاد حرکاتی اضافه در زانو، عدم توانایی در حرکت، درد و… را به همراه داشته باشد و اصلی‌ترین علت برای انجام عمل رباط صلیبی زانو رفع مشکل شخص و کمک به وی برای حرکت درست زانو در دامته‌ی حرکتی خود پیش از عمل و توانایی وی برای حرکت و انجام کارهای ورزشی و روزمره در سالم ترین حالت ممکن می‌باشد. ایجاد ثبات در مفصل زانو نیز علت دیگری است که باعث شده است جراحان ارتوپد این عمل را برای افرادی که دچار آسیب دیدگی شده‌اند، انجام دهند.

عمل رباط صلیبی زانو چگونه انجام می شود؟

جراح پس از بررسی بیمار و آزمایشات وی که پیش از انجام عمل انجام شده است، می‌تواند از میزان آسیب دیدگی، نوع رباط صلیبی آسیب دیده در مفصل زانو و… مطلع شود و سپس برای عمل بیمار اقدام کنید. در اولین مرحله از این جراحی پزشک از بیهوشی عمومی برای بیمار استفاده می‌کند. پس از بیهوشی عمومی بیمار، جراح با استفاده از ابزارهای خاصی تاندون آسیب دیده را برمی‌دارد و تاندون سالم و مناسب را جایگزین‌ آن کرده و در همان محل قرار می‌دهد‌. تاندون‌ها کمک می‌کنند تا عضلات به خوبی و به درستی به استخوان‌ها متصل شوند. تاندون جدید مورد استفاده در این عمل می‌تواند از قسمت‌های دیگر بدن بیمار همچون ران، همسترینگ و … برداشته شده باشد و یا این که پزشک از تاندون‌هایی که افراد متوفی اهدا کرده‌اند، استفاده کند.

جراح بعد از این که تاندون را در محل مناسبی قرار داد، دو سوراخ را در آن ایجاد می‌کند که اصطلاحاً به آن تونل می‌گویند. یکی از این دو تونل در استخوانی که در بالای زانو قرار دارد، ایجاد می‌شود و سوراخ دیگر را جراح در استخوان زیرین آن به وجود می‌آورد. در حقیقت انجام این کار همانند این است که پلی در این محل ایجاد شده باشد که لیگامان‌های جدید بتوانند در مدت زمان بهبودی فرد بر روی این پل ایجاد شوند و رشد کنند. پس از ایسن مرحله جراحی به پایان می‌رسد و جراح محل‌های بریده شده را به یکدیگر بخیه می‌زند.

انجام عمل رباط صلیبی زانو حدود یک ساعت زمان می‌برد و ممکن است دوران نقاهت آن چندین ماه طول بکشد که لازم است در این دوران برای بهبودی و رسیدن به نتیجه‌ی مطلوب، مراقب‌هایی که در این دوران وجود دارد را به درستی بیمار انجام دهد.

عمل رباط صلیبی زانو

مراقبت‌های بعد از عمل رباط صلیبی زانو

همانطور که گفتیم پس از اینکه شخص توسط جراحی ماهر در این زمینه تحت عمل قرار گرفت و عمل وی به پایان رسید، دوران نقاهت او آغاز می‌شود و لازم است که در این زمان مراقبت‌هایی که برای این دوران وجود دارد را انجام بدهد تا طول این دوران کاهش پیدا کند و فرد سریع‌تر به بهبودی رسیده و جریان عادی زندگی خودش را از سر بگیرد. در ادامه مراقبت‌های لازم پس‌ از عمل رباط صلیبی زانو را برای شما بیان می‌کنیم.

  • تمیز کردن و ضد عفونی کردن محل جراحی هر روز و عوض کردن پانسمان روی آن
  • جلوگیری کردن از رسیدن رطوبت و آب به محل زخم و جراحی در زمان حمام کردن
  • مصرف داروهای تجویز شده همچون آنتی بیوتیک‌ها، مسکن‌‌ها و آسپرین مطابق با دستور تجویز شده توسط پزشک
  • انجام ورزش‌ها و نرمش‌هایی که پزشک شما برای شما تجویز کرده است.
  • شرکت مداوم و مستمر در جلسه‌های فیزیوتراپی تجویز شده و انجام حرکات فیزیوتراپی
  • تا زمانی که پزشک شما با انجام کارهایی همچون رانندگی، استفاده از پله و فعالیت‌های شدید بدنی موافقت نکرده است، هرگز آن‌ها را انجام ندهید.
  • اگر قصد دارید که راه رفته و یا قدم بزنید، حتما به مدت ۴ هفته از عصا و یا واکر کمک بگیرید و استفاده کنید.
  • در زمانی که می‌خواهید بخوابید نیز مراقب باشید تا به زانویی که تحت عمل رباط صلیبی زانو قرار گرفته‌ است فشار وارد نکنید.
  • استفاده از زانوبند نیز به شما کمک می‌کند تا بتوانید بهتر از زانوی خود مراقبت کنید.
  • در صورت تجویز پزشکتان نیز می‌توانید تا چند روز پس از انجام عمل جراحی از کمپرس یخ بر روی محل جراحی استفاده کنید.
  • استفاده کردن از غذاهای مفید و مناسب و داشتن استراحت

عوارض عمل رباط صلیبی زانو

انجام هر عملی عوارضی را با خود به همراه دارد و انجام عمل رباط صلیبی زانو نیز از این قاعده مستثنی نیست و شما پس از عمل عوارضی را تجربه خواهید کرد. البته ایجاد این عوارض در افراد به عوامل مختلفی همچون مواد استفاده شده در طی عمل جراحی، تخصص پزشک جراح، داروهای تجویز شده برای فرد، شرایط جسمانی فرد و… بستگی دارد. اگر جراح شما از تکنیک‌های نامناسبی در زمان عمل جراحی استفاده کند و یا فیزیوتراپ شما به شما نرمش‌ها و حرکات نامناسبی را بدهد، ممکن است که فرد دچار ورم شدید زانو، تب و لرز، درد شدید در ناحیه‌ی زانو و… شود و عوارضی برای وی به وجود بیاید. در ادامه چندین مورد از عوارضی که عمل رباط صلیبی زانو ممکن است برای فرد به وجود بیاید و آن را تجربه کند را برای شما بیان می‌کنیم.

  • کاهش پیدا کردن دامنه‌ی حرکتی زانوی فرد: یکی از عوارض انجام این عمل در شرایط نامطلوب و توسط جراحی کم تجربه می‌تواند این مورد باشد که دتمنه‌ی حرکتی زانوی بیمار کاهش پیدا کند‌.
  • پاره شدن رباط زانو یا کشکک پای شخص: در صورت انجام این عمل در شرایط غیر حرفه‌ای ممکن است که فرد دچار عارضه‌ی پاره شدن رباط زانو شود‌.
  • ایجاد محدودیت‌هایی در میزان حرکت شخص: اگر عمل رباط صلیبی زانو شخص به دراس صورت نگرفته باشد، می‌تواند میزان حرکت شخص را محدود کند و این عارضه‌ای ناگوار از انجام این عمل است.
  • عفونت کردن محل جراحی و یا ایجاد شدن آرتریت سپتیک در این ناحیه: عارضه‌ی دیگر عمل رباط صلیبی زانو که برخی از افراد ممکن است به آن دچار شوند، ایجاد فونت در محل جراحی رباط صلیبی است.
  • ایجاد درد شدید در بیمار: به وجود آمدن دردهای شدید در ناحیه‌ی زانوی شخص به طوری که با ایجاد حرکتی کوچک در زانو این درد تشدید می‌شود.

ریسک‌های عمل رباط صلیبی زانو

عمل رباط صلیبی زانو در دسته‌ی کم‌خطرترین و کم ریسک‌ترین عمل‌های دنیا قرار دارد و ریسک آن بسیار کم می‌باشد. اما با وجود این مورد برخی از بیمارانی که تحت عمل جراحی قرار می‌گیرند، ممکن است دچار این ریسک و عارضه‌های آن قرار بگیرند. در زیر چندین مورد از ریسک‌های این عمل را برای شما بازگو می‌کنیم.

  • در برخی از افراد ممکن است که بعد از جراحی خون در قسمت جراحی و یا دیگر قسمت‌های بدن لخته شود. در چنین شرایطی دکتر برای بیمار قرص آسپرین تجویز می‌کند تا لختگی برطرف شود.
  • ایجاد عفونت در محل جراحی هم مورد دیگری است که ممکن است برای فرد رخ بدهد. در چنین شرایطی دکتر برای فرد آنتی بیوتیک تجویز می‌کند تا عفونت برطرف شود.
  • پاره شدن تاندون و یا ایجاد شکستگی در این ناحیه نیز ریسک دیگری است که در عمل رباط صلیبی زانو وجود دارد.
  • منتقل شدن برخی از بیماری‌های ویروسی و عفونی از طریق تاندون که به فرد اهدا شده است، ریسک دیگری از این عمل می‌باشد.
  • وارد شدن آسیب به عصب‌های محل جراحی می‌تواند باعث شود تا دامنه‌ی حرکتی فرد کم شود و مشکلات دیگری را نیز ممکن است برای فرد به همراه بیاورد.

عمل رباط صلیبی زانو

چه کسانی نباید عمل رباط صلیبی زانو را انجام بدهند؟

انجام این عمل برای بیشتر افراد ممنوعیتی ندارد و اکثر افراد می‌توانند این عمل را انجام بدهند اما در برخی از شرایط پزشک جراح تشخیص می‌دهد که انجام آن برای شخص چندان فایده‌ای ندارد. پزشکان پس از معاینه‌ی بیمار اگر تشخیص دهند که امکان ترمیم رباط در بدن شخص به صورت خود به خود وجود ندارد و می‌تواند مدت زمان کمی را سر پا ایستاده و یا فعالیت شدید بدنی و یا ورزشی ندارد، انجام این عمل را به وی پیشنهاد نمی‌دهند. زیرا فرد بدون جراحی و در صورتی که دچار کشیدگی شده باشد می‌تواند تا حدودی به فعالیت‌های روزمره و سبک خود بپردازد. همچنین افرادی که وزن بالایی دارند، پس از انجام این عمل نمی‌توانند به نتیجه‌ی مطلوبی دست پیدا کنند و پزشک ترجیح می‌دهد تا فرد عمل نکرده و تلاش کند با وجود این مشکل به زندگی روزمره‌ی خود بپردازد و فعالیت سنگینی را در طی روز انجام ندهد. اگر فرد عادت داشته باشد در طی روز تعداد دفعات بالایی از سیگار استفاده کند و یا درگیر برخی از بیماری‌های زمینه‌ای همچون دیابت و فشار خون و… باشند، پزشک توصیه می‌کند تا این عمل را انجام ندهند.

هزینه عمل رباط صلیبی زانو

بسیاری از افرادی که دچار آسیب‌دیدگی در ناحیه‌ی زانوی خود شده‌اند، در زمان انجام کارهای عمل خود نگران هزینه‌های عمل رباط صلیبی زانو هستند و فراهم کردن هزینه‌ی این عمل به یک دغدغه‌ی مهم برای آن‌ها تبدیل شده است. اما باید بگوییم که امروزه با توجه به قوانین و کارهای جدید درمانی صورت گرفته این عمل تحت پوشش بیمه قرار گرفته که خود کمک بزرگی به بیمار بوده و بخشی از هزینه‌ی عمل توسط بیمه پرداخت می‌شود. همچنین برخی از افراد که دارای بیمه‌ی تکمیلی هستند، بخشی از هزینه‌های عملشان توسط بیمه پرداخت می‌شود و در این حالت انجام این عمل برای آن‌ها هزینه‌ی چندانی را به همراه ندارد.

هزینه‌ی انجام این عمل ممکن است که در برخی از بیمارستان‌ها با برخی از کلینیک‌ها متفاوت باشد که شما برای اطلاع از قیمت دقیق آن می‌توانید به کلینیک یا بیمارستانی مراجعه کرده و هزینه‌ی عمل را از پزشک خود و یا مسئول پذیرش جویا شوید.

یکی از بهترین مراکزی شما می‌توانید حاذق‌ترین دکترها را در آن بیابید و انجام این عمل را به آن بسپارید، مرکز فوق تخصصی ارتوپدی سعادت آباد می‌باشد. این مجموعه دارای پزشکانی ماهر و متخصص در این زمینه است که شما می‌توانید با دریافت نوبت تحت معالجه و بررسی پزشک موردنظرتان قرار بگیرید و پس از معاینه وی برای انجام عمل رباط صلیبی زانو آماده شوید.

کلام آخر

در این مقاله تلاش کردیم تا در خصوص عمل رباط صلیبی زانو اطلاعاتی مفید و کاربردی در اختیار شما قرار بدهیم و شما را با انجام این عمل آشنا کنیم. انجام این عمل چندان طولانی نیست و تنها حدود یک ساعت طول می‌کشد تا پزشک جراح این عمل را انجام دهد. پس از پایان عمل نیز مدت کوتاهی در بیمارستان بستری خواهید شد و سپس از بیمارستان مرخص می‌شوید. در دوران نقاهت پس از عملتان لازم است که مراقبت‌هایی را از زانوی خود کنید و به نکات زیادی دقت کنید تا نتیجا‌ی عمل شما موفقیت آمیز باشد و شما پس از طی این دوره بتوانید مجدداً فعالیت‌های ورزشی و روزمره‌ی خود را از سر بگیرید. فشار نیاوردن به زانوی جراحی شده، داشتن تغذیه مناسب، استفاده از داروهای تجویزی توسط پزشک در زمان مشخص و… چندین نمونه از مراقبت‌های دوران نقاهت پس از انجام عمل رباط صلیبی زانو می‌باشد.

در برخی از شرایط ممکن است که فرد دچار عارضه‌های بعد از عمل شود. ایجاد این عارضه‌ها می‌تواند دلایل مختلفی داشته باشد که مهارت پزشک، مواد مورد استفاده در طی عمل رباط صلیبی زانو، داروهای تجویز شده برای بیمار، مراقبت‌های پس از عمل و..‌. می‌تواند در ایجاد این عارضه‌ها نقش داشته باشد. درقسمت‌های بالایی این عوارض را برای شما بیان کرده‌ایم.

از این که نگاه گرم و پر از مهرتان را تا آخر این مقاله با ما همراه کرده‌اید از شما تشکر می‌کنیم.

ارسال یک دیدگاه

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دسته بندی ها
فهرست مطالب