خالی کردن یا ناپایداری زانو یکی از علائم شایع بسیاری از بیماریها و آسیبدیدگیها است. اگر این مشکل به ندرت بروز پیدا کند، معمولا نگرانکننده نیست. اما اگر خالی کردن زانو به طور مکرر رخ دهد، برای تشخیص علت آن و جلوگیری از تشدید عارضه باید به پزشک مراجعه کنید. خالی کردن زانو گاهی اوقات دارای علت ساختاری است، به عنوان مثال، پارگی رباطهای نگهدارنده زانو، پارگی تاندون یا ناپایداری کشکک زانو باعث خالی کردن زانو میشوند. اما گاهی ابتلا به بیماریهای مزمن مانند آرتروز، روماتیسم و اماس یا آسیب دیدن عصب فمورال میتوانند علت خالی کردن زانو باشند. چنانچه علت اصلی خالی کردن زانو برطرف شود، معمولا مشکل خالی کردن زانو دیگر بروز پیدا نمیکند.
چه زمانی به پزشک مراجعه کنیم؟
اگر خالی کردن زانو به ندرت رخ دهد، در واقع نوعی هشدار از سوی بدن شما است تا متوجه شوید که زانویتان به استراحت نیاز دارد. استفاده نامناسب از زانو و انجام ورزشهای سنگین موجب خستگی، ضعف و خالی کردن زانو میشوند. بنابراین، اگر به ندرت با این مشکل مواجه میشوید، احتمالا نیازی به مراجعه به پزشک نیست و مشکل با درمانهای مقدماتی مانند استراحت، استفاده از کیسه یخ و باندپیچی بهبود مییابد. اما اگر خالی کردن زانو به طور مکرر اتفاق بیفتد یا با علائم زیر همراه باشد، حتما به پزشک مراجعه کنید:
- درد شدید
- درد و ورمی که بیش از چند روز طول بکشد
- صداهای بلند زانو که با درد همراه است
- محدودیت حرکتی مداوم
- سرخی مفصل
- تب
دلایل خالی کردن زانو
خالی کردن زانو دارای دلایل متعددی از جمله آسیبدیدگی زانو و یا ابتلا به بیماریهای مختلف است. در این بخش، رایجترین دلایل خالی کردن زانو و علائم آنها را مورد بررسی قرار میدهیم.
ضعف عضله چهارسر
عضله چهارسر، جلوی ران قرار دارد و وظیفه اصلی آن حمایت از زانو است. گاهی زانو به دلیل ضعیف بودن این عضله، خالی میکند. یکی از دلایل ضعیف شدن این عضله، جلوگیری از درد است. زمانی که درد زانو بسیار شدید باشد، مغز شما پیام حرکت کردن را به عضله چهارسر ارسال نمیکند و در نتیجه، عضله ضعیف میشود. پیامد ضعیف شدن این عضله نیز خالی کردن زانو است. سایر دلایل ضعیف شدن عضله چهارسر شامل:
- ضعف پس از جراحی
- گیرافتادگی عصب کمر
- تحلیل رفتن عضله به دلیل عدم استفاده و بیتحرکی
علائم ضعف عضله چهارسر
ضعف عضله ران بارزترین علامت این عارضه است. بیمار در این حالت به طور مطمئن قدم برنمیدارد و ترجیح میدهد از عصا استفاده کند. در این میان نیز ممکن است زانو رو به عقب قفل کند و وقتی قفل زانو باز میشود، به سرعت خالی میکند.
درمان ضعف عضله چهارسر
درمان اصلی ضعف عضله چهارسر، تقویت این عضله از طریق ورزش است. همچنین اگر ساق پا نیز ضعیف باشد، تیپینگ (یک روش درمان مکمل و مدرن در فیزیوتراپی) به پایداری بیشتر مفصل از طریق مچ پا کمک میکند. ضمنا بیماران حتما باید از کفش مناسب استفاده کنند.
پارگی رباط زانو
زانو یک مفصل لولایی است که استخوان بزرگ ران را به استخوانهای کوچکتر پا متصل میکند. بافتهای پیوندی مانند رباط، استخوانها را به یکدیگر متصل و مفصل را پایدار میکنند. چهار رباط مهم زانو شامل:
- رباطهای طرفی داخلی (MCL) و خارجی (LCL): این دو رباط در دو طرف زانو قرار دارند و خم شدن مفصل به طرفین را محدود میکنند.
- رباط صلیبی قدامی (ACL): این رباط در امتداد بخش میانی زانو کشیده میشود و استخوان ساق پا را به ران متصل میکند. این رباط، چرخش و حرکت رو به جلوی ساق پا را محدود میکند.
- رباط صلیبی خلفی (PCL): این رباط، سر و پشت استخوان ساق پا را به استخوان ران متصل کرده و حرکت رو به عقب ساق پا را محدود میکند.
از آنجایی که این رباطها از زانو حمایت میکنند و باعث پایداری آن میشوند، پارگی جزئی یا کامل هر یک از آنها باعث خالی کردن زانو خواهد شد. انواع پارگی رباط شامل موارد زیر است:
- پارگی رباط صلیبی قدامی: پارگی این رباط زانو از سایر رباطها شایعتر است. این آسیبدیدگی معمولا بر اثر حرکات ناگهانی مانند تغییر جهت سریع حین ورزش یا بر اثر تصادف رانندگی رخ میدهد. مصدوم غالبا صدای بلندی را هنگام پارگی رباط میشنود. خالی کردن زانو معمولا با درد و ورم مفصل همراه است و زانو ظرف ۳۰ دقیقه چنان ورم میکند که دو برابر حالت عادی میشود. از آنجایی که عملکرد اصلی این رباط، جلوگیری از لغزش رو به جلوی استخوان ساق پا هنگام حرکات چرخشی است، زمانی که پاره میشود و از مفصل حمایت نمیکند، استخوان ساق پا رو به جلو حرکت کرده و در نتیجه زانو خالی میکند.
- پارگی رباط صلیبی خلفی: این آسیبدیدگی زمانی بروز پیدا میکند که جلوی زانوی فرد هنگام زمین خوردن، مستقیما به زمین اصابت کند. وارد شدن ضربه محکم به استخوان ساق پا در زمان تصادف خودرو نیز میتواند دلیل پارگی رباط صلیبی خلفی باشد.
- پارگی رباط طرفی داخلی: این آسیبدیدگی عموما بر اثر وارد شدن ضربه به زانو یا چرخاندن و خم کردن مفصل با نیروی زیاد رخ میدهد. ناپایداری زانو پس از آسیبدیدگی معمولا علامت پارگی شدید رباط است. درد، ورم و حرکت دشوار مفصل از علائم شایع این آسیبدیدگی هستند.
- پارگی رباط طرفی خارجی: این پارگی نیز پیامد وارد شدن فشاری است که مفصل زانو را از سمت داخل به خارج حرکت میدهد.
علائم پارگی رباط زانو
علائم کلی پارگی رباط زانو شامل:
- درد و حساسیت به لمس زانو
- ورم و کبودی
- به سختی حرکت دادن مفصل
- ناتوانی در تحمل وزن روی زانو
- شدیدتر شدن تدریجی علائم
- خالی کردن زانو
- کاهش دامنه حرکتی
- احساس درد هنگام راه رفتن
درمان پارگی رباط زانو
روش درمان پارگی رباط به شدت آسیبدیدگی بستگی دارد. نکته مهم این است که ورزش یا فعالیت سنگین انجام ندهید تا فشار بیشتری به زانو وارد نشود. روشهای زیر برای درمان پارگی رباط توصیه میشوند:
- درمان RICE: این درمان را به محض شروع درد یا علائم دیگر انجام دهید. درمان رایس از چهار مؤلفه استراحت (Rest)، استفاده از کیسه یخ (Ice)، باندپیچی (Compression) و بالا گذاشتن پا (Elevation) تشکیل میشود.
- استفاده از عصای زیربغل: تحمیل وزن به زانو در مراحل اولیه آسیبدیدگی رباط باعث تشدید درد و ورم میشود. مدت کوتاهی بعد از آسیبدیدگی رباط از عصا استفاده کنید.
- بستن زانوبند طبی: زانوبندهای خاصی برای انواع آسیبدیدگی رباط وجود دارند. استفاده از زانوبند مناسب میتواند ضرورت انجام جراحی را از بین ببرد.
- مصرف مسکن: مسکنهای بدوننسخه مانند استامینوفن درد را تسکین میدهند.
- فیزیوتراپی: انجام فیزیوتراپی برای توانبخشی پس از آسیبدیدگی رباط ضروری است. حرکات کششی، انعطافپذیری و قدرتی به بهبود رباط و جلوگیری از آسیبدیدگی مجدد کمک میکنند. اولتراسوندتراپی نیز به دلیل بهبود گردش خون برای ترمیم رباط مفید است.
- تیپینگ: این روش موجب حمایت از زانو شده و مفصل را پایدار میکند.
- جراحی: عمل جراحی ترمیم رباط یک عمل سرپایی است که به روش آرتروسکوپی انجام میشود. البته ابتدا درمانهای غیرجراحی به مدت حداقل سه ماه امتحان میشوند و سپس درباره جراحی تصمیم گرفته خواهد شد. پژوهشهای معتبر نشان میدهند که ورزشکاران میتوانند پس از پارگی رباط، بدون جراحی در مسابقات ورزشی شرکت کنند.
پارگی و آسیبدیدگی تاندون کشکک زانو
تاندون پاتلا یا کشکک زانو یک نوار پیوندی فیبری است که زانو را به استخوان ساق پا متصل میکند و جلوی پا قرار دارد. اگر این تاندون ملتهب، کشیده و یا پاره شود، با توجه به نقشی که در مفصل دارد، مشکل ضعیف شدن و خالی کردن زانو به وجود میآید. التهاب یا تاندینوپاتی تاندون پاتلا به دلیل شیوع بالای آن در میان ورزشکارانی که حرکات پرشی مکرر انجام میدهند، زانوی جامپر نیز گفته میشود. اگرچه ورزشکاران رشتههای بسکتبال، والیبال، ژیمناستیک و سایر ورزشهای پربرخورد، بیشتر مستعد آسیبدیدگی تاندون کشکک زانو هستند، اما این آسیبدیدگی مختص ورزشکاران نیست. وارد شدن نیروی شدید به زانو هنگام تصادف یا سقوط، بالا رفتن سن و استفاده بیش از حد از زانو از جمله دلایل آسیبدیدگی این تاندون به شمار میروند. همچنین مصرف بلندمدت کورتیکواستروئیدها برای درمان عارضههایی مانند تاندونیت موجب تضعیف تاندون میشوند و احتمال پارگی آن را افزایش میدهند. ابتلا به بیماری دیابت، لوپوس و چاقی نیز عوامل خطر آسیبدیدگی تاندون محسوب میشوند.
علائم پارگی تاندون
پارگی تاندون پاتلا میتواند جزئی یا کامل باشد. تاندون معمولا در محل اتصال به کشکک زانو پاره میشود و تکهای از استخوان را نیز با خود جدا میکند. علائم شایع پارگی تاندون کشکک زانو شامل:
- شنیدن صدای بلند هنگام پارگی تاندون
- احساس درد دقیقا زیر کشکک زانو
- ورم کردن و کبود شدن جلوی زانو
- ایجاد نقطه نرم جلوی زانو
- به سختی راه رفتن و ورزش کردن
- خالی کردن زانو
- ناتوانی در صاف کردن کامل پا
با توجه به میزان صاف شدن پا میتوان شدت پارگی را تشخیص داد. اگر تاندون کاملا پاره شده باشد، دیگر اتصالی وجود ندارد و کشیدن پا غیرممکن خواهد بود.
درمان پارگی تاندون کشکک زانو
پارگیهای بسیار کوچک را میتوان با درمانهای غیرجراحی ترمیم کرد. اما درمان پارگی کامل، تقریبا مستلزم عمل جراحی است. روشهای درمان بدون جراحی پارگی تاندون شامل:
- بیحرکت نگه داشتن مفصل: زانو با استفاده از بریس یا آتل به مدت سه تا شش هفته، صاف و بیحرکت نگه داشته میشود تا تاندون فرصت ترمیم پیدا کند.
- مدیریت درد: استفاده از کیسه یخ، بالا گذاشتن پا و مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن برای کاهش درد و التهاب مفید هستند.
- فیزیوتراپی: درمان فیزیوتراپی پس از فروکش کردن درد و ورم، با حرکت بالا بردن پا به صورت صاف شروع میشود. فیزیوتراپیست حرکات ملایم قدرتی و افزایشدهنده دامنه حرکت را نیز به تدریج به بیمار آموزش میدهد. مدالیتههای اولتراسوند، تحریک الکتریکی و تیپینگ نیز برای درمان پارگی تاندون مفید هستند.
پارگی تاندون در اکثر موارد به خوبی ترمیم نمیشود. چنانچه روشهای درمانی لازم انجام نشوند، عضله چهارسر به مرور ضعیف میشود و توانایی حرکتی مفصل به شدت کاهش پیدا میکند. به همین دلیل، عمل جراحی جهت اتصال مجدد دو سر تاندون پاره شده، انجام خواهد شد.
پارگی مینیسک زانو
مینیسک یک تکه غضروف هلالی است که میان استخوان ساق پا و ران قرار دارد و مانند ضربهگیر عمل میکند. بنابراین، زمانی که مینیسک آسیب میبیند و خاصیت ضربهگیری خود را از دست میدهد، زانو ناپایدار میشود. علاوه بر این، گاهی تکههای جداشده مینیسک در مفصل شناور میشوند و حرکت عادی زانو را مختل میکنند. چرخش ناگهانی زانو در زمان تحمیل وزن به مفصل، باعث پارگی مینیسک میشود. چنانچه پارگی مینیسک در بخش دارای خونرسانی غضروف باشد، پارگی بدون درمان یا با بهرهگیری از درمانهای غیرجراحی ساده مانند استراحت و درمان دارویی ترمیم خواهد شد.
علائم پارگی مینیسک
ممکن است ۲۴ ساعت یا بیشتر طول بکشد تا درد و ورم ناشی از پارگی مینیسک شروع شود. علائم پارگی مینیسک شامل:
- درد، بهویژه هنگام چرخاندن زانو
- ورم زانو
- حساسیت به لمس زانو
- خشکی زانو
- قفل کردن زانو
- خالی کردن زانو
- صدا دادن زانو
- کاهش دامنه حرکتی مفصل
- لنگ زدن
درمان پارگی مینیسک
پزشکان روش درمان پارگی مینیسک زانو را با توجه به سن، وضعیت سلامت عمومی بیمار و شدت آسیبدیدگی تعیین میکنند. دو دسته درمان بدونجراحی و جراحی برای ترمیم پارگی مینیسک انجام میشود:
- درمانهای بدونجراحی: چنانچه درد شدید نباشد و عملکرد زانو مختل نشده باشد، درمانهای غیرجراحی انجام میشوند. پارگی منطقه قرمز مینیسک که دارای خون است، معمولا با بهرهگیری از روشهای غیرجراحی زیر درمان میشود:
- درمان RICE: این درمان شامل استراحت، استفاده از کیسه یخ، باندپیچی و بالا گذاشتن پا است.
- درمان دارویی: مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن به کاهش درد و ورم کمک میکند.
- تزریق پی آر پی: پلاسمای غنی از پلاکت حاوی فاکتورهای رشدی است که برای ترمیم مینیسک بسیار مفید هستند. محلول PRP از خون بیمار تهیه میشود و مستقیما درون مفصل تزریق خواهد شد.
- تزریق استروئید: پزشک، داروی ضدالتهابی قوی را مستقیما درون مفصل تزریق میکند تا درد بیمار کاهش یابد و بتواند درمان فیزیوتراپی را انجام دهد.
- استفاده از زانوبند طبی: زانوبند، حرکت مفصل را محدود و مفصل را پایدار میکند.
- ورزش درمانی: پزشک حرکات ورزشی خاصی را برای تقویت عضله چهارسر به بیمار آموزش میدهد. مفصل نیز در نتیجه قوی شدن عضله، پایدارتر میشود و فشار کمتری را تحمل میکند.
- درمانهای جراحی: اگر درمانهای غیرجراحی مؤثر نباشند یا پارگی مینیسک شدید یا در منطقه فاقد خونرسانی باشد، عملهای زیر توصیه میشوند:
- ترمیم مینیسک: جراح، مینیسک پاره را به روش آرتروسکوپی در داخل مفصل بخیه میزند. به این ترتیب، مینیسک جهت پیشگیری از ابتلای بیمار به آرتروز حفظ میشود.
- منیسکتومی جزئی: جراح، تکههای آسیبدیده مینیسک را طی یک عمل آرتروسکوپی برمیدارد.
- پیوند مینیسک: چنانچه مینیسک بهطور کامل برداشته شده باشد، مینیسک پیوندی، جایگزین آن میشود تا خطر ابتلای بیمار به آرتروز زانو کاهش داده شود.
آرتروز زانو
آرتروز زانو پیامد ساییدگی غضروف مفصل زانو است. استخوانهای زانو پس از تحلیل غضروف به یکدیگر ساییده میشوند. این ساییدگی باعث ایجاد درد، خشکی و ورم زانو میشود. تحلیل غضروف و درد مداوم موجب تضعیف عضلهها و رباطهای زانو شده و در نتیجه، زانو خالی میکند. درمان قطعی برای آرتروز وجود ندارد، اما با استفاده از روشهای مختلف میتوان پیشرفت بیماری را آهسته کرد و علائم آن را نیز کاهش داد. درصد شیوع این بیماری در میان زنان بیشتر از مردان است و ابتلا به آرتروز در افراد بالای ۴۰ سال رایجتر است. بر اساس نتایج یک پژوهش، تقریبا ۱۳% از زنان و ۱۰% از مردان بالای ۶۰ سال به آرتروز زانو مبتلا میشوند. اضافه وزن، آسیبدیدگی زانو، تحمیل فشار مکرر به زانو، استعداد ژنتیکی و ناهنجاریهایی مانند زانو ضربدری از جمله دلایل آرتروز زانو محسوب میشوند.
علائم آرتروز زانو
درد به عنوان شایعترین علامت آرتروز زانو شناخته میشود. زانوی بیمار هنگام حرکت دادن یا حتی بیحرکت نشستن دچار درد خواهد شد. سایر علائم آرتروز زانو شامل:
- خشکی مفصل، بهویژه صبحها یا پس از نشستن طولانی مدت
- متورم بودن زانو
- صدا دادن زانو هنگام حرکت دادن مفصل
- کاهش تدریجی دامنه حرکتی
- قفل کردن زانو
درمان آرتروز زانو
درمانهای غیرجراحی، تزریقی و جراحی برای مدیریت علائم آرتروز زانو انجام میشوند. درمانهای غیرجراحی آرتروز زانو که عموما پیش از جراحی تجویز میشوند شامل:
- درمان دارویی: مصرف مسکنهای بدون نسخه مانند پاراستامول، درد را تسکین میدهد. مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب نیز در کوتاهمدت برای رفع درد، التهاب و ورم زانو مفید است. پمادهای گیاهی مانند کپسایسین نیز به کاهش درد کمک میکنند.
- فیزیوتراپی و ورزش درمانی: ورزش منظم لازمه حفظ سلامتی مفصل است. ورزش در استخر، شنا و ورزشهای آبی بسیار آرامشبخش هستند. علاوه بر این ورزشها باید ورزشهای تحمل وزن را نیز برای تقویت استخوانها انجام دهید.
- مدیریت وزن: اضافه وزن، فشار مضاعفی بر مفصلها، بهویژه زانوها وارد میکند. چاقی احتمال تشدید آرتروز را به مرور زمان افزایش میدهد. شواهد موجود نشان میدهند که ۵% کاهش وزن، علائم آرتروز زانو را تا ۵۰% کاهش خواهد داد.
- کاهش فشار وارد بر زانو: برای آنکه هنگام راه رفتن، فشار کمتری به زانوها وارد شود باید کفش مناسب با کفی طبی ضخیم و فضای کافی برای پنجه بپوشید. با پزشک درباره لزوم استفاده از عصا یا بستن زانوبند طبی مشورت کنید. هنگام بالا و پایین رفتن از پلهها نیز از نرده پلکان کمک بگیرید.
- تزریق کورتیزون (استروئید): پزشک این دارو را برای کاهش درد و ورم، مستقیما در مفصل زانو تزریق میکند.
- تزریق ژل: ژل هیالورونیک اسید دارای خاصیت روانکنندگی است. در نتیجه، ساییدگی درون مفصل پس از تزریق ژل کاهش مییابد و درد و خشکی مفصل کمتر خواهد شد.
- تحریک الکتریکی عصب از روی پوست (TENS): دستگاه TENS تکانههای الکتریکی بسیار کوچکی را از راه الکترودهای قرار داده شده روی پوست به عصب منتقل میکند. در نتیجه، انتقال پیامهای درد میان مغز و عصبهای زانو مختل میشود.
چنانچه درمانهای غیرجراحی کمکی به رفع علائم نکنند، علائم شدیدتر شوند و یا آزمایشها نشان دهند که تخریب مفصل شروع شده است، جراحیهای زیر توصیه میشوند:
- پیوند غضروف: جراح از غضروف سالم برای پر کردن حفره ایجادشده در غضروف استفاده میکند.
- استئوتومی زانو: جراح یکی از استخوانهای پایین پا را میبرد تا پاها با یکدیگر همتراز شوند. در نتیجه، وزن به طور یکنواخت توزیع میشود و علائم تا حدی تسکین پیدا میکنند.
- تعویض جزئی مفصل زانو: جراح، بخش آسیبدیده مفصل را با قطعاتی از فلز یا پلاستیک جایگزین میکند تا استخوان و غضروف سالم مفصل حفظ شود.
- تعویض کامل مفصل زانو: اگر آرتروز شدید باشد و علائم آن زندگی بیمار را مختل کرده باشند، جراح کل مفصل زانو را برمیدارد و مفصل مصنوعی فلزی، پلاستیکی یا سرامیکی را جایگزین آن میکند.
روماتیسم زانو
کپسول نازکی به نام غشای سینوویال، مفصل زانو را میپوشاند. وظیفه این غشا، ترشح مایع روانکنندهای است که اصطکاک را کاهش میدهد و از غضروف و رباطها محافظت میکند. اگر زانو دچار روماتیسم شود، سیستم ایمنی به اشتباه به این غشا حمله میکند. این حمله به دلیل رشد یا تکثیر سلولها موجب التهاب و ورم دردناک زانو میشود. غشای متورم، حرکت زانو را محدود میکند و معمولا هر دو زانو درگیر روماتیسم میشوند. ورم به موازات پیشرفت این عارضه به غضروف و رباطها آسیب وارد میکند. به این ترتیب، غضروف تحلیل میرود و استخوانها روی هم ساییده میشوند. استخوانها گاهی به یکدیگر جوش میخورند و عارضهای به نام انکیلوز ایجاد میشود. التهاب مزمن، آسیبدیدگی غضروف، ضعف عضلانی ناشی از درد مداوم و بدشکلی مفصل در مجموع زانو را ضعیف میکنند و موجب خالی کردنهای مکرر زانو خواهند شد.
علائم روماتیسم زانو
علائم روماتیسم گاهی تشدید میشوند و گاهی بهبود مییابند. زانوها معمولا به تدریج دردناکتر و ملتهبتر میشوند. علائم روماتیسم زانو شامل:
- خشک و متورم شدن مفصل
- تشدید درد و ورم پس از مدتی استراحت
- افزایش درد با انجام ورزشهای سنگین
- قفل کردن ناگهانی زانو هنگام حرکت
- صدا دادن مفصل
- احساس ضعف در مفصل یا خالی کردن زانو
علائم عمومی روماتیسم به شرح زیر است:
- خستگی شدید
- تب
- خشکی و التهاب چشمها
- خشکی دهان
- پایین بودن تعداد سلولهای خونی
- ایجاد گره یا ندول زیر پوست بخشهای استخوانی
درمان روماتیسم زانو
روماتیسم درمان قطعی ندارد، اما مطالعات نشان میدهند که اگر درمان دارویی با داروهای ضدروماتیسمی تعدیلکننده بیماری (DMARDs) در مراحل اولیه شروع شود، احتمال بهبود علائم افزایش مییابد. پزشکان روشهای زیر را برای درمان روماتیسم بکار میبرند:
- درمان دارویی: پزشکان داروهای زیر را با توجه به شدت علائم و مدت زمان ابتلا به روماتیسم تجویز میکنند:
- داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب: این دسته از داروها مانند ایبوپروفن، درد و التهاب را از بین میبرند.
- استروئیدها: کورتیکواستروئیدهایی مانند پردنیزون، التهاب و درد را کاهش میدهند و سرعت آسیبدیدگی مفصل را نیز کمتر میکنند.
- داروهای متعارف ضدروماتیسمی تعدیلکننده بیماری: داروهایی همچون متوترکسات، لفلونومید، هیدروکسیکلروکین و سولفاسالازین سرعت پیشرفت روماتیسم را کاهش میدهند و از آسیبدیدگی دائمی مفصل و بافتهای دیگر نیز جلوگیری میکنند.
- عوامل بیولوژیک: این دسته، طبقه جدیدتری از DMARDs است. اباتاسپت، آدالیموماب، آناکینرا، سرتولیزوماب و ساریلوماب در دستهبندی عوامل بیولوژیک قرار میگیرند.
- DMARDs سنتزی هدفمند: اگر داروهای فوق مؤثر نباشد، این دسته از داروها همچون باریسیتینیب و توفاسیتینیب تجویز خواهند شد.
- فیزیوتراپی و کاردرمانی: پزشک، حرکات ورزشی را برای منعطف نگه داشتن مفصل به بیمار آموزش میدهد. استفاده از لوازم کمکی برای کاهش فشار بر زانو توصیه میشود.
- جراحی: چنانچه درمان دارویی از آسیبدیدگی مفصل جلوگیری نکند، جراحی برای ترمیم و بازیابی توانایی مفصل توصیه میشود. عملهای جراحی زیر برای درمان روماتیسم موثر هستند:
- سینووکتومی: جراح، غشای ملتهب مفصل را برمیدارد تا درد بیمار کمتر و انعطافپذیری مفصل بیشتر شود.
- ترمیم تاندون: التهاب و آسیب مفصلی گاهی باعث شل شدن یا پارگی تاندونهای دور مفصل میشود.
- فیوژن مفصل: جراحی خشک کردن مفصل برای پایداری یا تنظیم مجدد زانو توصیه میشود.
- تعویض کامل مفصل: جراح، بخشهای آسیبدیده مفصل را برمیدارد و پروتز فلزی و پلاستیکی را جایگزین میکند.
ناپایداری کشکک زانو، دررفتگی یا نیمه دررفتگی زانو
کشکک زانو در ناپایداری کشکک یا کاسه زانو از شیار انتهای استخوان ران بیرون میآید. زمانی که زانو را خم و صاف میکنید، کشکک زانو در شیار v شکلی به نام شیار تروکلئار بالا و پایین میرود. اما زمانی که کشکک ناپایدار میشود، آنطور که باید در این شیار حرکت نمیکند. عدم همترازی زانو باعث میشود نیروها هنگام حرکت زانو به درستی توزیع نشوند که این وضعیت موجب ناپایداری زانو خواهد شد. علاوه بر این، دررفتگیهای مکرر ساختارهای نگهدارنده زانو یعنی رباطها، تاندونها و عضلات را ضعیف میکنند و زمینهساز خالی کردن زانو میشوند.
دو نوع ناپایداری کشکک زانو وجود دارد. نوع اول دررفتگی ناشی از آسیبدیدگی است. در این حالت، کشکک زانو کاملا از درون شیار بیرون میآید. نوع دوم نیز ناپایداری مزمن کشکک است. در این حالت، تنها بخشی از کشکک زانو از شیار بیرون میآید که به این عارضه نیمه دررفتگی میگویند. کم عمق بودن شیار تروکلئار، شل بودن رباطها یا انعطاف بیش از حد مفاصل و وارد شدن ضربه شدید به کشکک زانو هنگام سقوط، آسیب ورزشی یا تصادف از جمله دلایل ناپایداری کشکک زانو محسوب میشوند.
علائم ناپایداری کشکک زانو
زمانی که کشکک از شیار تروکلئار بیرون میآید، زانو خالی میکند. در این وضعیت، زانو و پا نمیتوانند وزن بدن را تحمل کنند و یا بیمار نمیتواند صاف بایستد، زانوی خود را صاف کند و یا به خوبی راه برود. سایر علائم ناپایداری کشکک زانو شامل:
- درد، خشکی و ورم زانو
- صدا دادن زانو هنگام بالا رفتن از پلهها یا خم کردن زانو
- احساس حرکت کردن کشکک زانو
- قفل کردن زانو
- بدشکلی مفصل
درمان ناپایداری کشکک زانو
اگر کشکک زانو خودبهخود به درون شیار تروکلئار بازنگردد، باید برای درمان به پزشک مراجعه کنید. پزشک، کشکک زانو را با اعمال فشاری ملایم به درون شیار برمیگرداند. جا انداختن کشکک زانو کمی ناراحتکننده است. درمانهای غیرجراحی زیر برای ناپایداری کشکک زانو توصیه میشوند:
- استفاده از زانو بند طبی: بریس یا زانوبند، مفصل را بیحرکت میکند و کشکک زانو را در جای خود ثابت نگه میدارد.
- درمان RICE و مصرف داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب: این اقدامات درد و ورم را از بین میبرند.
- فیزیوتراپی و ورزشدرمانی: عضلات تقویت میشوند تا کشکک زانو را در جای خود نگه دارند و دامنه حرکتی را افزایش دهند.
چنانچه بیمار دچار ناپایداری مزمن کشکک باشد یا کشکک کاملا دررفته باشد، عمل جراحی توصیه میشود. اکثر جراحیها به روش آرتروسکوپی انجام میشوند. همچنین اگر تکه استخوان یا غضروف شناور در مفصل وجود داشته باشد، جسم شناور باید با انجام جراحی خارج شود. جراحیهای زیر برای درمان ناپایداری کشکک انجام میشوند:
- ترمیم رباط داخلی پاتلوفمورال: این جراحی، رباطها را تقویت و ترمیم میکند تا کشکک زانو در جای خود باقی بماند.
- استئوتومی زانو: استخوان ساق پا، ران، کشکک زانو و بافتهای پیوندی در این جراحی، همتراز میشوند. این عمل به روش باز و با ایجاد برشی بزرگتر انجام میشود.
- تعویض مفصل زانو: این جراحی با هدف درمان آرتروز شدید یا دررفتگیهای مکرر توصیه میشود.
خار استخوانی زانو
خار استخوانی یا استئوفیت زانو یک برآمدگی استخوانی است. این برآمدگی زمانی تشکیل میشود که غضروف ساییده شود و در نتیجه، استخوانها به یه یکدیگر ساییده خواهند شد. به هم ساییده شدن استخوانها موجب افزایش فشار و تشکیل خار استخوانی درون مفصل میشود. تشکیل خار استخوانی با درد و کاهش توانایی حرکتی زانو همراه است و در نتیجه انجام کارهای روزمره مانند راه رفتن، خم شدن و بالا و پایین رفتن از پلهها برای بیمار دشوار میشود. خار استخوانی در بیماران مبتلا به آرتروز زانو شایعتر است. سابقه آسیبدیدگی زانو، وارد شدن فشار مکرر به زانو، بالا رفتن سن، چاقی و استعداد ژنتیکی نیز از جمله عوامل خطر این عارضه محسوب میشوند. خار استخوانی که عموما نزدیک لبههای مفصل تشکیل میشود، حرکت عادی و روان زانو را مختل کرده و باعث ناپایداری و خالی کردن زانو میشود.
علائم خار استخوانی زانو
خار استخوانی معمولا بدون علائم است. بسیاری از بیماران تا زمانی که به دلیل دیگری از زانو عکسبرداری نکنند، حتی متوجه وجود خار استخوانی نمیشوند. خار استخوانی زمانی باعث بروز علائم میشود که به عصبهای مجاور فشار بیاورد، حرکت را محدود کند و به سایر استخوانها یا بافتها ساییده شود.
علائم خار استخوانی زانو شامل:
- قابل لمس بودن یک ناحیه برجسته
- بیحسی و ضعف
- احساس درد در نزدیکی زانو
- کاهش دامنه حرکتی
- خالی کردن زانو
- خشکی زانو
- التهاب تاندون
درمان خار استخوانی زانو
خار استخوانی زانو را در بسیاری از موارد میتوان بدون جراحی درمان کرد. درمانهای غیرجراحی خار استخوانی شامل:
- مدیریت درد: مصرف مسکن و داروهای غیراستروئیدی ضدالتهاب، درد و التهاب ناشی از وجود خار استخوانی را کاهش میدهد.
- فیزیوتراپی: از مزایای فیزیوتراپی برای درمان خار استخوانی میتوانیم به کاهش درد، افزایش دامنه حرکتی و آهسته کردن سرعت پیشرفت آسیبدیدگی غضروف و رشد خار استخوانی اشاره کنیم. فیزیوتراپیست، حرکات قدرتی و کششی را برای تقویت، افزایش توانایی حرکتی و پایدارتر کردن مفصل به بیمار آموزش میدهد. سایر مدالیتههای فیزیوتراپی مانند سرما و گرما درمانی، الکتروتراپی و تیپینگ نیز برای درمان خار استخوانی انجام میشوند.
- درمانهای تزریقی: ترکیب داروی استروئیدی و بیحسی برای کاهش درد و التهاب تزریق میشود. همچنین گاهی تزریق ژل هیالورونیک اسید برای روانتر کردن مفصل توصیه میشود.
- اصلاح سبک زندگی: مدیریت وزن، انجام منظم ورزشهای سبک و عدم انجام فعالیتهای تشدیدکننده علائم به کاهش درد و علائم کمک میکند.
- درمان آرتروز: اگر آرتروز علت تشکیل خار استخوانی باشد، روشهای بسیاری مانند فیزیوتراپی، طب سوزنی و تزریق پی آر پی را برای درمان آرتروز امتحان میشوند.
چنانچه درمانهای غیرجراحی، نتیجه رضایتبخشی به همراه نداشته باشند یا خار استخوانی زانو باعث ناتوانی شدید شده باشد، عمل جراحی برداشتن خار استخوانی یا جراحی تعویض مفصل انجام خواهد شد.
سندرم پلیکا
به چینهایی که در غشای دور مفصل زانو وجود دارند، پلیکا گفته میشود. اکثر افراد دارای چهار چین در هر زانو هستند. گاهی پلیکای قرارگرفته در میان زانو تحریک شده و منجر به بروز به عارضهای به نام سندرم پلیکا خواهد شد. پلیکا معمولا در بخش جلویی و داخلی زانو گیر میافتد و هنگام حرکات همراه با خم کردن مفصل، به کشکک زانو ساییده میشود. به این ترتیب، حرکت و عملکرد عادی زانو مختل میشود و زانو ناگهان خالی میکند. بروز سندرم پلیکا در جوانان زیر ۳۰ سال شایعتر است. میزان شیوع کلی این بیماری حدود ۱۰% است و ضربه به زانو یکی از دلایل ابتلا به سندرم پلیکا است. دوندگان و دوچرخهسواران بیشتر مستعد ابتلا به این عارضه هستند.
علائم سندرم پلیکا
بیماران مبتلا به سندرم پلیکا معمولا از زانودرد رنج میبرند. سایر علائم شایع این بیماری شامل:
- ورم زانو
- صدا دادن زانو هنگام خم و صاف کردن مفصل
- درد تشدیدشونده هنگام خم کردن زانو، سر پا نشستن یا بالا رفتن از پلهها
- قفل کردن زانو هنگام ایستادن پس از مدتی طولانی نشستن
- خالی کردن و ناپایداری زانو بهویژه هنگام بالا رفتن از سراشیبی یا پله
- حس کردن پلیکای متورم هنگام فشار دادن کشکک زانو
درمان سندرم پلیکا
سندرم پلیکا را در اکثر موارد میتوان با استفاده از روشهای بدونجراحی زیر درمان کرد:
- استراحت و استفاده از کیسه یخ: جهت کمک به فرآیند ترمیم باید استراحت کنید. کیسه یخ را برای کاهش درد و التهاب، هر سه ساعت یک مرتبه و به مدت ۱۵ دقیقه روی مفصل قرار دهید.
- درمان دارویی: مصرف داروهای بدون نسخه مانند ایبوپروفن و ناپروکسن برای کاهش درد و التهاب توصیه میشوند.
- تزریق استروئید: تزریق مستقیم استروئید داخل مفصل برای کاهش درد مفید است.
- انجام حرکات ورزشی برای تقویت عضله چهارسر: احتمال ابتلا به سندرم پلیکا در افراد دارای عضله چهارسر ضعیف، بیشتر است. بنابراین، تقویت این عضله خطر ابتلا به سندرم پلیکا را کاهش میدهد.
- کشش همسترینگ: اگر عضله همسترینگ بیش از حد سفت باشد، فشار مضاعفی به جلوی زانو وارد میکند.
چنانچه درمانهای غیرجراحی مؤثر نباشند، جراح عمل آرتروسکوپی برای اصلاح یا برداشتن پلیکا انجام خواهد شد.
آسیبدیدگی عصب فمورال
عصب فمورال در لگن قرار دارد و رو به پایین به سمت استخوان ران و ساق پا کشیده میشود. سانحه، وارد شدن فشار شدید به عصب و ابتلا به عارضههای آسیبرسان به اعصاب مانند بیماری دیابت، فشار آوردن چیزی مانند تومور به عصب، خونریزی داخل لگن و محکم بستن کمربند از جمله دلایل آسیب دیدن عصب فمورال است. از آنجایی که عصب فمورال بر عضلات حرکتدهنده و پایدارکننده زانو مانند عضلات چهارسر تاثیر میگذارد، آسیبدیدگی این عصب و در نتیجه نقص عملکرد عضلانی، خالی کردن زانو را به دنبال خواهد داشت.
علائم آسیبدیدگی عصب فمورال
علائم اصلی نوروپاتی فمورال شامل:
- درد لگن، زانو و پا
- ضعیف شدن پا و خالی کردن ناگهانی زانو
- سوزش و گزگز
- کاهش حس پا
درمان آسیبدیدگی عصب فمورال
روش درمان نوروپاتی فمورال با توجه به علت آسیبدیدگی عصب توصیه میشود. به عنوان مثال، بیماریهای تشدیدکننده آسیب عصبی درمان میشوند. روشهای متداول درمان این عارضه شامل:
- جراحی برای برداشتن تومور یا عامل فشارآورنده به عصب
- درمان دارویی برای تسکین درد
- کاهش وزن و اصلاح سبک زندگی
نقص استئوکندرال
نقص استئوکندرال به آسیبدیدگی غضروف مفصلی صاف دور زانو و استخوان زیر غضروف اشاره دارد. شدت آسیبدیدگی از پارگی غضروف و ترک جزئی استخوان تا شکستن استخوان و شناور شدن تکههای داخل مفصل متغیر است. اندازه این تکهها مختلف است و درون مفصل ثابت یا متحرک هستند. صدمه دیدن زانو یا ابتلا به اختلالات زمینهای استخوانی از دلایل بروز نقص استئوکندرال هستند. این عارضه در میان جوانان ورزشکار شایعتر است و عموما کندیلهای استخوان ران را درگیر میکند. ناهموار شدن سطح مفصل، درد و ورم ناشی از این عارضه، کاهش قدرت ضربهگیری و مختل شدن مکانیک حرکت زانو به دلیل وجود تکههای شناور، باعث ضعیف شدن و خالی کردن زانو میشوند.
علائم نقص استئوکندرال
علائم شایع نقص استئوکندرال زانو شامل:
- درد
- حساسیت به لمس
- ورم
- ناپایداری مفصل
- کاهش توانایی حرکتی
- قفل کردن زانو
درمان نقص استئوکندرال
پزشکان روشهای درمانی مختلف را با توجه به نتایج تصویربرداری، سن بیمار، شدت نقص و پایداری مفصل توصیه میکنند. اگر عارضه در مراحل اولیه تشخیص داده شود و خفیف باشد، دارو برای بیمار تجویز میشود و مفصل به مدت یک تا دو هفته ثابت نگه داشته خواهد شد. اما در مراحل پیشرفته این عارضه، چارهای جز انجام جراحی وجود ندارد. عملهای جراحی زیر به روش باز یا آرتروسکوپی برای درمان نقص استئوکندرال انجام میشوند:
- سوراخ کردن: جراح چندین سوراخ در استخوان ایجاد میکند تا رشد رگهای جدید در ناحیه آسیبدیده ممکن شود.
- تثبیت داخلی و جا اندازی باز (ORIF): اگر دسترسی به بخش آسیبدیده به روش آرتروسکوپی دشوار باشد، جراحی باز انجام میشود. جراح، تثبیت داخل مفصل را با استفاده از پیچ، پین و سیم فلزی انجام میدهد.
- پیوند استخوان: بخش خالی پس از برداشتن استخوان مرده با بافت پیوندی پر میشود.
- پیوند استئوکندرال: جراح، غضروف سالم را از بخشی از بدن که وزن را تحمل نمیکند به بخش آسیبدیده پیوند میزند.
- ایمپلنت اتولوگ کندروسیت (ACI): سلولهای غضروف سالم از مفصل برداشته شده و در آزمایشگاه کشت داده میشود. بافت غضروف کشت داده شده برای کمک به رشد غضروف جدید در بخش آسیبدیده گذاشته میشود.
ام اس
ام اس نوعی بیماری خودایمنی است که سیستم عصبی مرکزی را درگیر کرده و به پوشش محافظ سلولهای عصبی آسیب وارد میکند. ام اس عضلههای همسترینگ و چهارسر، یعنی عضلههای نگهدارنده زانو را تحت تاثیر قرار میدهد. این عارضه موجب گرفتگی عضله و مشکلات تعادلی میشود که هر کدام به نوبه خود باعث خالی کردن زانو خواهند شد.
علائم ام اس
نشانهها و علائم ام اس در بیماران و دورههای مختلف ام اس بسیار با یکدیگر تفاوت دارد. علاوه بر این، نوع علائم به محل فیبرهای عصبی درگیر بستگی دارد. با این حال، علائم شایع ام اس شامل:
- بیحسی یا ضعف یک یا چند عضو که معمولا هر بار در یک سمت بدن تجربه میشود
- گزگز
- عدم هماهنگی
- ناپایداری مفصل زانو و راه رفتن متزلزل
- کاهش قدرت بینایی یا نابینایی که معمولا هر بار در یک چشم تجربه میشود و چشم غالبا هنگام حرکت کردن درد میگیرد
- دوبینی طولانی مدت
- تاری دید
- خستگی
- سرگیجه
- اختلالات جنسی
- بیاختیاری ادرار و یا مدفوع
- نامفهوم شدن گفتار
- مشکلات شناختی
- نوسانات خلقی
درمان ام اس
پزشکان روش درمان ام اس را با توجه به عوامل زیر توصیه میکنند:
- سن، وضعیت سلامت عمومی و سابقه پزشکی بیمار
- شدت بیماری
- تحمل بیمار در برابر داروها و درمانهای مختلف
- مدت زمان ابتلا به ام اس
- ترجیح فردی بیمار
ام اس درمان قطعی ندارد و کنترل آن فرآیندی مستمر است که با رفع اولین علائم شروع میشود و در طول دوره بیماری ادامه پیدا میکند. پزشکان داروهای مختلفی را برای مدیریت علائم، درمان حمله بیماری و بهبود عملکرد و حرکت بیماران تجویز میکنند. همچنین به بیماران توصیه میشود برای حفظ تعادل خود از وسایل کمکی مانند بریس، عصا و واکر استفاده کنند. درمانهای توانبخشی نیز کمک بسیاری به بهبود بیماران ام اس میکنند.
چاقی
بسیاری از افراد دارای اضافه وزن دچار زانودرد میشوند. کاهش وزن عموما درد زانو و خطر ابتلا به آرتروز را که یکی از دلایل خالی کردن زانو است، به طرز چشمگیری کاهش میدهد. نتایج یک پژوهش نشان میدهد که ۳/۷ درصد از افراد دارای وزن سالم (شاخص توده بدنی ۱۸/۵ الی ۲۵) مبتلا به آرتروز زانو هستند، اما این تعداد در افراد دچار چاقی درجه ۲ (شاخص توده بدنی ۳۵ الی ۳۹/۹) به ۱۹/۵ درصد افزایش مییابد. اضافه وزن، فشار مضاعفی به زانو وارد میکند و در نتیجه، موجب ایجاد درد مزمن و عوارض دیگری مانند آرتروز و در نهایت خالی کردن زانو خواهد شد.
هر ۴۵۰ گرم کاهش وزن، بار وارد بر مفصل زانو را به میزان ۱/۸۱ کیلوگرم کاهش میدهد (منبع). فشار کمتر به معنای ساییدگی کمتر زانوها و کاهش خطر ابتلا به آرتروز است.
روشهای تشخیص علت ناپایداری زانو
پزشک ابتدا پرونده بیمار را بررسی میکند، معاینه بالینی انجام میدهد و سؤالاتی را درباره علائم میپرسد. فرآیند تشخیص علت ناپایداری زانو شامل معاینه بالینی، روشهای تصویربرداری و آزمایش خون جهت تشخیص افتراق است.
معاینه بالینی
پزشکان هنگام معاینه به دنبال علائم زیر هستند:
- کبودی
- حساسیت به لمس
- کریپتوس یا صدا دادن زانو هنگام فشار دادن مفصل یا حرکت دادن کشکک زانو
- بدشکلی
- کاهش دامنه حرکتی
تستهای حرکتی زیر جهت تشخیص پارگی مینیسک و ارزیابی وضعیت رباطها انجام میشوند:
- تست مکموری: پزشک زانو را برای تشخیص پارگی مینیسک میچرخاند
- تست Ege: بیمار چمباتمه میزند و پزشک به صدای زانو گوش میدهد
- تست لاکمن: بیمار به پشت میخوابد و پزشک زانوی بیمار را خم میکند
روشهای تصویربرداری
نوع روش تصویربرداری به عارضهای بستگی دارد که پزشک به آن مشکوک شده است. به عنوان مثال، عکس رادیوگرافی برای تشخیص دررفتگی مفید است، اما ام آر آی برای تشخیص آسیبهای رباط و غضروف انجام میشود.
سایر روشها
- آزمایش خون: انجام آزمایش خون به تشخیص آرتروز، روماتیسم و ام اس کمک میکند. به عنوان مثال، ابتلا به روماتیسم سرعت رسوب اریتروسیت یا پروتئین واکنشی سی را افزایش میدهد.
- آرتروسنتز یا آنالیز مایع مفصل: پزشک آب زانو را بیرون میکشد. کشیدن آب مفصل علاوه بر تسکین علائمی مانند درد و التهاب دارای ارزش تشخیصی نیز هست. مایع بیرونکشیده از مفصل برای تشخیص روماتیسم و سایر مشکلات مفصلی در آزمایشگاه بررسی میشود.
- نوار عصب و عضله (الکترومیوگرام): نوار عصب و عضله یا EMG برای بررسی وضعیت عضلهها و عصبهای کنترلکننده آنها گرفته میشود.
- تست هدایت عصبی: سرعت حرکت سیگنالهای الکتریکی در طول عصب اندازهگیری میشود. این تست معمولا همزمان با گرفتن نوار عصب و عضله انجام میشود.
چه افرادی در معرض خطر خالی کردن زانو قرار دارند؟
عوامل خطر آسیبدیدگیهای مربوط به ضعف زانو شامل:
- ورزش: انجام ورزشهایی مانند فوتبال، بسکتبال یا اسکی
- نادیده گرفتن درد زانو: درد نوعی پیام هشدار بدن درباره وجود یک مشکل است. اگر درد و مشکل تشدیدکننده را نادیده بگیرید، عارضه به تدریج وخیمتر خواهد شد.
- سابقه جراحی و پارگی رباط: رباطها، استخوانهای زانو را به یکدیگر متصل و مفصل را پایدار میکنند. بنابراین، ضعیف بودن رباطها احتمال خالی کردن زانو را افزایش میدهد.
- ابتلا به آرتروز و روماتیسم: خالی کردن زانو یکی از علائم این بیماریها است.
- جراحی تعویض مفصل زانو: مفصل زانو گاهی پس از جراحی ناپایدار میشود. در این صورت، جراحی مجدد برای رفع علت ناپایداری زانو ضرورت پیدا میکند.
پیشگیری از خالی کردن زانو
چنانچه دچار علائم مربوط به مشکلات زانو هستید، به پزشک مراجعه کنید، تا عارضه هر چه سریعتر درمان شود و از ناپایداری مفصل جلوگیری شود. رعایت توصیههای احتیاطی زیر نیز به پیشگیری از خالی شدن زانو کمک میکند:
- ورزش: حرکات ورزشی مانند بالا رفتن روی پنجه و اسکات، رباط صلیبی را تقویت میکنند. انجام این حرکت برای ورزشکاران بسیار مهم است. سعی کنید پنج روز در هفته، هر روز به مدت ۳۰ دقیقه ورزش کنید.
- استفاده از زانوبند: بریس یا زانوبند، مفصل را پایدار میکند.
- فشار نیاوردن به زانو: به زانوی خود بیش از حد فشار نیاورید تا از مشکلات ناشی از آسیبهای مکرر جلوگیری کنید.
- بستن کمربند ایمنی: بستن کمربند ایمنی احتمال برخورد زانو به داشبورد و آسیبدیدگیهای ناشی از آن را کاهش میدهد.
- کاهش وزن: وزن خود را برای کاهش فشار وارد بر زانو کم کنید. برای رسیدن به وزن سالم باید تغییراتی در سبک زندگی خود ایجاد کنید. به عنوان مثال، در وعدههای غذایی خود حتما سبزی، میوه و پروتئینهای بدون چربی مانند مرغ و ماهی، غلات سبوسدار و لبنیات کمچرب را قرار دهید.
بهترین حرکات ورزشی برای پیشگیری از خالی کردن زانو
زانو بزرگترین مفصل بدن است که وزن بسیاری را تحمل میکند. بنابراین، عضلات دور زانو باید قوی و متعادل باشند تا فشار مضاعفی به زانو وارد نشود. حرکات زیر، تمرینات سادهای هستند که به حفظ پایداری زانو و تقویت آن کمک میکنند. پیش از شروع هر حرکت ورزشی حتما با پزشک معالج خود مشورت کنید.
بالا بردن پا به صورت صاف
برای انجام این حرکت به روش زیر عمل کنید:
- به پشت دراز بکشید، یک زانو را خم کرده و پای دیگر را صاف دراز کنید.
- عضلات ران پای کشیدهشده را منقبض کنید و پا را حدود ۳۰ سانتیمتر از زمین بلند کنید.
- دو الی سه ثانیه در این حالت بمانید و سپس پا را به تدریج پایین بیاورید.
- این حرکت را ۱۰ الی ۱۵ مرتب برای هر پا تکرار کنید.
اسکات
مراحل انجام این حرکت به شرح زیر است:
- بایستید، پاها را به عرض شانه باز کنید و دستها را مقابل بدن بکشید.
- از حفظ تعادل خود مطمئن شوید.
- زانوها را به آرامی، مانند حالتی که میخواهید روی صندلی بنشینید، خم کنید.
- پشت بدن را صاف نگه دارید و عضلات شکم را منقبض کنید.
- در حالی که پایین میآیید، زانوها را از پنجهها جلوتر نبرید.
- لازم نیست در حالت اسکات بمانید. حرکت را دو الی چهار ست ۱۲ مرتبهای انجام دهید.
کرل همسترینگ ایستاده
برای انجام این حرکت، مراحل زیر را انجام دهید:
- صاف بایستید، به طوری که زانوها حدود ۲ الی ۵ سانتیمتر از یکدیگر فاصله داشته باشند. از وسیله محکمی مانند صندلی بگیرید.
- زانو را به آرامی به سمت پشت خم کرده و پاشنه را از روی زمین بلند کنید.
- زانو را به تدریج تا جایی بلند کنید که زانو با زاویه ۹۰ درجه خم شود.
- زانوی دیگر را قفل نکنید.
- ۵ ثانیه در این حالت بمانید و سپس پای خمیده را به آرامی پایین بیاورید.
- حرکت را دو مرتبه دیگر تکرار کنید و سپس این حرکت را سه مرتبه برای پای دیگر انجام دهید.
کشش عضله ران داخلی
برای انجام این حرکت، مراحل زیر را به دقت دنبال کنید:
- صاف بایستید و پاها را کمی بیشتر از عرض لگن باز کنید.
- وزن بدن را به سمت راست بیندازید و زانوی راست را خم کنید.
- اثر این حرکت را در ران چپ حس خواهید کرد.
- حرکت را برعکس انجام دهید تا ران راست شما نیز منقبض شود.
- ۳۰ تا ۴۵ ثانیه در این حالت بمانید و حرکت را یک یا دو مرتبه برای هر سمت انجام دهید.
بالا بردن زانو در حالت ایستاده
برای انجام این تمرین به ترتیب زیر عمل کنید:
- جهت حفظ تعادل از صندلی یا پیشخوان آشپزخانه کمک بگیرید.
- زانوی راست را به آرامی به سمت سقف تا جایی که راحت هستید، بالا ببرید.
- پا را به آرامی پایین بیاورید.
- حرکت را ۱۰ مرتبه برای هر پا انجام دهید.
اگر خالی کردن زانو را جدی نگیریم، چه اتفاقی میافتد؟
خالی کردن زانو باعث میشود تعادل را از دست بدهید و زمین بخورید. زمین خوردن نیز خطر آسیبدیدگیهایی مانند شکستگی را افزایش میدهد. عدم تعادل و ترس از زمین خوردن باعث میشود که دائما عصبی و مضطرب باشید. زمین خوردنهای مکرر موجب آسیبدیدگی زانو میشود. این آسیبها فرآیند ابتلا به آرتروز را تسریع کرده و توانایی حرکتی شما را کاهش میدهند. بنابراین، اگر زانویتان به طور مداوم خالی میکند، حتما جهت تعیین علت این مشکل به پزشک مراجعه کنید.
پرسشهای متداول
آسیب دیدن کدام عصبها باعث خالی کردن زانو میشود؟
عصب فمورال یا رانی یکی از دو عصب اصلی پایین پا است. آسیب عصب فمورال موجب تضعیف زانو شده و احتمال خالی کردن زانو را افزایش میدهد.
آیا اضطراب میتواند باعث خالی کردن زانو شود؟
ضعیف شدن پا یکی از عوارض شایع واکنش استرسی فعال است. بسیاری از افراد متوجه ضعیف شدن زانوها هنگام ترسیدن یا عصبی شدن میشوند. شدت و تناوب علائم غالباً متناسب با شدت اضطراب و ترس است.
کدام عضلات به پایداری زانو کمک میکنند؟
عضلات دور زانو هم به حرکت مفصل کمک میکنند و هم آن را پایدار میکنند. دو گروه عضلانی اصلی دور زانو شامل عضلههای چهارسر در جلوی زانو و ران و عضلات همسترینگ در پشت زانو هستند.
بدترین ورزش برای خالی کردن زانو چیست؟
وزنهبرداری، زیرا زانوها هنگام وزنهبرداری فشار بسیار زیادی را تحمل میکنند.
آیا خالی کردن زانو برای سالمندان خطرناک است؟
خالی کردن زانو احتمال زمین خوردن را در سالمندان افزایش میدهد. با توجه به این که سالمندان عموما به بیماریهایی مانند آرتروز و پوکی استخوان مبتلا هستند، زمین خوردن آنان میتواند عوارض جدی مانند شکستگی یا آسیبدیدگی رباط را به همراه داشته باشد.
مصرف چه غذاهایی زانوها را قویتر میکند؟
- لبنیات غنی شده با کلسیم
- سبزیجات
- ماهی چرب و روغن ماهی
- پروتئین بدون چربی
- تخم مرغ
- غلات سبوسدار
- مواد غذایی غنی شده با ویتامین D